Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altTeken van leven
Liza Marklund

Journaliste Annika Bengtzon wordt bij haar baas, Anders Schyman, geroepen. In het vergaderzaaltje wacht hij haar op in het gezelschap van nog drie mannen. Annika herkent Jimmy Halenius, de baas van haar vriend Thomas. Angst slaat toe en groeit uit tot blinde paniek wanneer Halenius haar vertelt dat Thomas vermist is geraakt tijdens zijn werkbezoek aan Kenia. Hij maakte deel uit van een delegatie die een inspectiereis naar Liboi, bij de grens met Somalië, ondernam. De tolk en de bewaker die met het groepje meereisden zijn gedood.

Al snel is duidelijk dat de delegatie – die bestaat uit zeven vertegenwoordigers uit diverse EU-landen – ten prooi is gevallen aan ontvoerders. De ontvoerders sturen een videoboodschap waarin ze zichzelf Fiqh Jihad noemen. Ze stellen als eis dat de grenzen naar Europa geopend worden en willen afschaffing van invoerrechten. Ook moeten de  natuurlijke rijkdommen van de aarde eerlijk verdeeld worden. Wanneer het gruwelijk toegetakelde lichaam van een van de delegatieleden wordt gevonden, een Fransman, is het meer dan duidelijk dat het de ontvoerders menens is.

Annika weet niet of ze Thomas ooit nog terug zal zien. Toch gloort er een sprankje hoop aan de horizon. Familie van de andere delegatieleden is benaderd door de ontvoerders en na betaling van een flinke som losgeld is er iemand vrijgelaten. Het bijeenschrapen van het losgeld biedt echter geen enkele garantie, de bedoelingen van de ontvoerders zijn niet te doorgronden. Halenius heeft zijn intrek in het appartement van Annika en Thomas genomen om namens Annika met de ontvoerders te onderhandelen. Zullen de ontvoerders contact opnemen?

Terwijl het leven van Annika volledig op zijn kop staat gaat dat van haar familie en vrienden gewoon door. Ze leven met Annika mee maar worden opgeslokt door hun eigen beslommeringen. Alleen haar lieve collega Berit biedt hulp en neemt de kinderen tijdelijk onder haar hoede. Verder staat Annika er helemaal alleen voor en het is erg pijnlijk voor haar om op deze manier te ontdekken dat ze niet op haar familie en vrienden kan bouwen. Annika overdenkt haar relatie met Thomas. Na hun echtscheiding zijn ze toch weer bij elkaar gekomen. Annika weet dat Thomas haar steeds opnieuw ontrouw is en ze vermoedt dat een vrouw de reden is geweest dat hij vrijwillig mee is gegaan op de inspectiereis. Ondanks alles houdt Annika van Thomas en ze is tot alles bereid om hem veilig terug te krijgen.

Auteur Liza Marklund heeft zichzelf overtroffen. Haar serie met Annika Bengtzon is zo sterk dat ik bij elk boek denk dat het hoogtepunt is bereikt. Niets is minder waar want ook Teken van leven is belachelijk goed. Ik werd onmiddellijk gegrepen door het verhaal en heb het verslonden. Regelmatig las ik met ingehouden adem. Marklund schrijft heel indringend en weet de personages in het boek bijzonder menselijk en overtuigend neer te zetten. De ontvoering wordt ook vanuit Thomas zelf beschreven en dat is heel aangrijpend om te lezen. In de dankbetuiging stelt Marklund dat ze een “bijna absurde hoeveelheid research” heeft gepleegd. Het grondige onderzoek waaraan ze de onderwerpen van haar boeken onderwerpt vertaalt zich naar een kwalitatief zeer hoogwaardige, bloedstollende thriller.

Behalve geweldige thrillers heeft Liza Marklund samen met Mia Eriksson twee prachtige non-fictie romans geschreven. Ondergedoken en Asiel gaan over de Zweedse Mia Erikkson die met haar twee kinderen moet vluchten voor haar leven nadat ze de gewelddadige relatie met de vader van de kinderen verbroken heeft. Beide boeken lezen als thrillers waarbij het nauwelijks te bevatten is dat het waargebeurde verhalen zijn. Het zijn wat mij betreft twee van de beste boeken over het verborgen leed van huiselijk geweld. Net als de andere boeken van Liza Marklund is  Teken van leven een absolute aanrader. Lees en huiver.

ISBN 9789044516586 | Paperback| 439 pagina’s|  Uitgeverij De Geus| mei 2012
Vertaald door Wendy Prins

© Annemarie, 13 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven