Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Licht in de duisternisLicht in de duisternis
Louise Penny


Hoofdinspecteur Armand Gamache vecht een eenzame strijd tegen de misdaad. De agenten die tegenwoordig op de afdeling moordzaken werken, bespotten hem achter zijn rug. De brutalere exemplaren lachen hem zelfs recht in zijn gezicht uit. Eens werd Gamache door iedereen gerespecteerd. Vijftien jaar lang steunde zijn politiepartner Jean-Guy Beauvoir hem door dik en dun. Nu wil Beauvoir niks meer met hem te maken hebben. Hij is overgeplaatst naar het team van hoofdcommissaris Francoeur, de gezworen vijand van Gamache.


Gamache gelooft nog altijd in de Sûreté de Québec. Het is altijd een goed politiekorps geweest en ook nu zal het standhouden. Tussen alle lapzwanzen die de afdelingen overspoeld hebben, moeten zich toch ook enkele rechtvaardige agenten bevinden? Ze dansen toch niet allemaal naar de pijpen van de door en door corrupte Francoeur? Gamache mist Beauvoir en maakt zich zorgen. Hij vermoedt dat zijn jongere collega opnieuw ten prooi aan zijn pillenverslaving is gevallen. Hij verdenkt Francoeur ervan de verslaving in de hand te hebben gewerkt. Zit zijn vijand ook achter het filmpje dat is uitgelekt? Op het filmpje is te zien hoe Gamache de zwaargewonde Beauvoir voor dood achterlaat. De waarheid is genuanceerder maar dat is op het internetfilmpje niet te zien.


Een mysterieuze moordzaak bezorgt Gamache wat afleiding. Het slachtoffer is een bejaarde vrouw die op het punt stond naar het idyllische dorpje Three Pines af te reizen. Tijdens het pakken van haar koffers is ze om het leven gebracht. Waarom moest de zevenenzeventigjarige Constance Pinault dood? De vrouw leefde een eenzaam bestaan. De enige met wie ze een min of meer vriendschappelijk contact onderhield, was haar voormalig psychiater Myrna die in Three Pines woont. Myrna vertrouwt Gamache een opmerkelijk feit toe. Pinault was niet de echte achternaam van het slachtoffer. Ze heette in werkelijkheid Ouellet.


Even weet Gamache niet waarom de naam Ouellet hem zo bekend in de oren klinkt, maar dan schiet het hem te binnen. De Ouellet-vijfling is een waar fenomeen in Canada. De vijfling werd geboren in een tijd dat technieken als ivf nog niet werden toegepast. Hun moeder was jarenlang onvruchtbaar. Haar zwangerschap was een wonder. Volgens velen zelfs een goddelijk wonder. Constance was de laatste van de vijfling die nog in leven was.


Gamache neemt zijn intrek in een leegstaand huis in Thee Pines. Het dorpje vormt een uitstekende uitvalsbasis. Het ligt in een diep dal waardoor zijn mobiele telefoon niet getraceerd kan worden. Internetverbindingen kunnen alleen via een uiterst trage vaste telefoonlijn tot stand komen. Gamache beseft namelijk maar al te goed dat Francoeur hem op de hielen zit. Hem kapot wil maken. Gamache biedt weerstand. Hij weet zeker dat Francoeur iets gruwelijks voorbereidt. Zijn vijand geeft niks om mensenlevens. Alleen macht en geld zijn belangrijk voor hem. Gamache weet niet wat Francoeur van plan is maar hij is vastbesloten hem te stoppen. Terwijl hij de moord op Constance Ouellet onderzoekt en haar leven in kaart brengt, voert hij op de achtergrond een diepgaand onderzoek naar Francoeur uit.


Net als in het vorige boek van Louise Penny – Een schitterend mysterie – speelt ook Licht in de duisternis zich in een besloten gemeenschap af. In het vorige boek onderzocht Gamache – toen nog samen met Beauvoir – een moord in een afgelegen klooster, in dit boek vormt een door bergen omgeven dorpje het strijdtoneel. De weinige inwoners vormen een bijzondere maar vredige groep. Er wordt over en weer gekibbeld maar dat gebeurt in de veiligheid van een gemeenschap waar het goed vertoeven is. Ook Gamache voelt zich er thuis. Het is alleen pijnlijk dat er steeds naar Beauvoir wordt gevraagd…


Licht in de duisternis is een uitstekende thriller. Het verhaal van de Ouellet-vijfling vormt een aangrijpend tegenwicht voor het geweld waaraan Francoeur vriend en vijand blootstelt. In dit boek gaat het niet zozeer om de immer aanwezige spanning maar juist om de omstandigheden die de spanning hebben veroorzaakt. Het is de diepere laag die het verhaal zo sterk maakt. Louise Penny is een naam om goed te onthouden.


ISBN 9789022569061 | paperback | 415 pagina's|  Boekerij | maart 2016
Vertaald door Susan Ridder

© Annemarie, 13 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven