Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De duivel van Florence
Lucretia Grindle

Via een uitwisselingsprogramma voor leraren zijn de Amerikaanse Ty Warren en zijn vrouw Mary in Florence beland. Het prachtige Florence zou de relatie van Ty en Mary moeten verstevigen maar Mary komt tot de verdrietige conclusie dat ze geen liefde meer voelt voor haar knappe en liefdevolle man. Die liefde voelt ze wel voor de Italiaanse Pierangelo. Zoals het een goede katholiek betaamt, heeft Mary haar affaire met Pierangelo aan een priester opgebiecht. Begrip kreeg ze niet, het huwelijk is immers een heilig instituut. Op advies van de priester verbrak Mary het contact met Pierangelo.

Op een zondag in mei bezoeken Mary, Ty en hun vrienden de prachtige Bobolituinen. Wanneer Mary een door bomen gevormde tunnel ontdekt kan ze de verleiding niet weerstaan en gaat ze op onderzoek uit. Wanneer de geluiden van de andere parkbezoekers verstommen, beseft ze dat ze iets te ver is afgedwaald. Op het moment dat ze vermoedt dat ze niet alleen is, is het al te laat. Een man met een masker op, valt haar aan en verminkt haar met een mes. Mary is weerloos en de pijn is overweldigend. Dan schiet Ty haar onverwachts te hulp. De aanvaller reageert razendsnel en brengt Ty een messteek toe. Ty overlijdt en Mary ligt weken in het ziekenhuis.

Ondanks de afschuwelijke gebeurtenissen in de Bobolituinen keert Mary twee jaar later terug naar Florence. Ze heeft zich ingeschreven bij de Florence Academie voor Volwasseneneducatie en neemt haar intrek in een appartementje dat ze met medestudente Billy deelt. De twee vrouwen moeten in eerste instantie behoorlijk aan elkaar wennen maar toch ontstaat er na verloop van tijd een hechte vriendschap. Mary is naar Florence teruggekeerd omdat ze haar leven een andere wending wil geven. Een andere reden voor haar verblijf is de aanwezigheid van Pierangelo. De liefde tussen de vijfendertigjarige Mary en de negenenveertigjarige Pierangelo bloeit opnieuw op.

Mary zwijgt tegenover haar studiegenoten over de aanval in de Bobolituinen. Ze verbergt haar littekens met sjaals en coltruien. Mary wil verder met haar leven. Karel Indrizzio, haar aanvaller en de moordenaar van Ty, is dood. Hij is kort na het plegen van zijn afschuwelijks misdaden aangehouden en tijdens een gevangenentransport om het leven gekomen. Met de arrestatie van Indrizzio kon de politie ook een aantal andere moordzaken afsluiten. Indrizzio was een seriemoordenaar van het ergste soort. Wanneer er in Florence opnieuw vrouwen worden vermoord, slaat de twijfel bij Mary toe. De moorden vertonen wel erg veel overeenkomsten met de moorden van Indrizzio. Is iemand in zijn voetsporen getreden of loopt de werkelijke moordenaar nog altijd vrij rond? Het veilige, nieuwe leven van Mary komt abrupt tot stilstand.

De duivel van Florence biedt een goed uitgewerkt, diepgaand verhaal. Schrijfster Lucretia Grindle heeft niet beknibbeld op het aantal pagina’s en neemt de tijd om het verhaal tot bloei te laten komen. Het is een verhaal dat langzaam bezit van de lezer neemt. Mary zou zich op haar nieuwe leven moeten storten maar de recente moorden laten haar niet los. Wanneer het nieuwste slachtoffer iemand uit Mary’s naaste omgeving is, gaan alle remmen los. Mary vermoedt dat de katholieke kerk bij de moorden betrokken is en ze heeft zelfs een verdachte op het oog. Ze speelt gevaarlijk spel en kan haar verdenkingen niet hard maken. Toch zet ze haar onderzoek voort. Ze kan niet anders. Het is net als bij een griezelig geluid in het donker. De meesten onder ons gaan kijken waar het geluid vandaan komt terwijl het beter is om je op zo’n moment uit de voeten te maken. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.

In De duivel van Florence wordt een mooi beeld geschetst van de prachtige stad Florence en de rol die het katholieke geloof in Italië inneemt. Het feit dat de hoofdpersoon niet in Florence is opgegroeid, biedt de mogelijkheid om de stad door de ogen van een nieuwkomer te beschrijven. Mary merkt dingen op die de inwoners zelf waarschijnlijk niet meer opvallen. Ik heb genoten van de mysterieuze sfeer, de smaakvolle omschrijvingen, de tergende spanning en het romantische liefdesverhaal. Een intrigerende, complete thriller.

ISBN 9789400504714 | paperback | 502 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2014
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Annemarie, 9 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven