Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Moddergraf
Lupko Ellen

 

Ludde heeft samen met Maria een bedrijfje dat nieuws brengt op internet, Qwasnews, plaatselijk georiënteerd en niet wars van de waarheid. Ludde maakt de foto's en filmpjes, die Maria met behulp van zeer geavanceerde -deels futuristische- apparatuur verwerkt. Ze werken pas drie jaar samen, maar hebben zo hun bronnen en connecties, dus alles draait goed.
Op een dag wordt er een briefje in de bus gestopt met een tip waar een lijk gevonden kan worden. Het slachtoffer is een gerenommeerd advocaat, ene Lemmers.
Er blijkt een link met een eerder gevonden dode junk. Deze Johann was cliënt van het advocatenkantoor. De politie maakt bekend dat de junk gestorven is aan een overdosis, maar zegt er niet bij dat die veroorzaakt is door derden.


Ludde ontdekt dat hij compromitterende foto's gemaakt had, van gebeurtenissen op de werf van zijn tante, Ellen Lemaire.
En deze Ellen Lemaire neemt contact op met Maria: ze hebben in het verleden allebei een connectie gehad met de dode Lemmers, waarvan een dossier bestaat, en waarvan ze niet willen dat het openbaar wordt. Of Ludde die immers een boot heeft dat niet even kan gaan halen? Ze liggen in het huis van Lemmers op de Orkney-eilanden. Lemaire zal de kosten van het verder klaarmaken van de boot op zich nemen, en Ludde vertrekt. Hij weet echter niet dat Lemaire een bug op de boot heeft geplaatst, en dat ze een heel ander spelletje speelt. Daarbij is een hoer betrokken, en een Pool, die zich voor louche zaakjes laat inhuren maar niet zo goed is in zijn werk.


Het is een vrij ingewikkelde plot, maar alles valt keurig op zijn plaats. De spanning wordt langzaam opgebouwd tot een ontknoping in de modder van het Wad.
De personages zijn wat stereotiep, en er is een teveel, dus afleidende aandacht voor details, maar daar maken ook gerenommeerde thrillerschrijvers zich schuldig aan.


Ik vind het een prima debuut, dat helaas wel uitnodigt tot een vervolg met dezelfde hoofdpersonen. Helaas, zeg ik, omdat een serie met dezelfde hoofdpersonages vaak tegenvalt. Maar dat tweede boek is er nog niet...
De entourage mag overigens wel blijven. Het boek speelt in Groningen. In de stad, maar ook de wijde omgeving: het Van Starkenborghkanaal, het Winschoterdiep, Noordpolderzijl, het Wad en Warffum. Ik ken dat gebied niet, en dit boek maakt een interesse wakker... toch eens op vakantie gaan naar het Noorden van ons land!


ISBN 9789054521624 | Paperback | 265 pagina's | Uitgeverij Passage | november 2006

© Marjo, augustus 2007

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

Recensies

Boven