Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt
Glasgow trilogie Deel 2
Malcolm Mackay


De tweeënzestigjarige Frank MacLeod is een onopvallende verschijning. Zijn buren zien hem regelmatig door de straat sjokken, op weg naar de supermarkt om zijn dagelijkse boodschappen in te slaan. De al wat gerimpelde Frank is een vriendelijke man, hij veroorzaakt geen overlast en krijgt nooit bezoek. Sinds kort trekt Frank wat met zijn been. Hij heeft een nieuwe heup gekregen en moest revalideren.

De buren van Frank weten niet welk beroep hij al vierenveertig jaar succesvol uitoefent en dat is maar goed ook. Dat Frank nooit echt de aandacht van zijn buurtbewoners trekt, is precies de bedoeling. De intelligente Frank weet dat hij niet mag opvallen, dat hoort nu eenmaal bij zijn beroep. Frank werkt namelijk al jaren als huurmoordenaar. Hij is zelfs de beste huurmoordenaar van heel Glasgow. In criminele kringen geniet Frank groot aanzien. Misdadigers die voor concurrerende organisaties werken vrezen hem, andere huurmoordenaars kijken tegen hem op.

Na de heupoperatie is Frank een aantal maanden uit de roulatie geweest. Van zijn baas mocht hij in het zonnige Spanje weer op krachten komen. Frank vond het vreselijk. Frank genoot niet van de zon, de vrouwen en de vrije tijd. Frank is een werkpaard, werken is wat hij wil. Gelukkig ziet zijn baas uiteindelijk in dat Frank heus weer aan het werk kan. Om te beginnen krijgt Frank een eenvoudige opdracht om de smaak weer te pakken te krijgen. Een soort warming-up.

De jonge Tommy Scott is het beoogde doelwit. Scott was eens een onbeduidend drugsdealertje dat zijn handelswaar per fiets rondbracht maar nu heeft Scott zich aangesloten bij Shug. Shug is de grote concurrent van Peter Jamieson, de baas van Frank. Uiteindelijk zal Shug zelf het onderspit gaan delven maar nu moet eerst zijn jongste medewerker het veld ruimen. Het imperium van Scott breidt zich onder de hoede van Shug iets te snel uit.

De klus is een eitje. Frank weet precies hoe hij het aan moet pakken en bereidt zich zoals altijd goed voor. Hij heeft de woonomgeving van Scott onder de loep genomen en zich zijn gewoontes eigen gemaakt. Op de avond van de huurmoord zelf blaakt Frank van het zelfvertrouwen. Hij belt bij het slachtoffer aan met de bedoeling hem te overrompelen zodra deze nietsvermoedend de deur opent. Maar dan gaat het mis, helemaal mis. Voor het eerst in zijn leven heeft de doorgewinterde Frank een enorme blunder begaan.

Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt is het tweede deel van de Glasgow-trilogie. Met het eerste deel – De onvermijdelijke dood van Lewis Winter - won auteur Malcolm Mackay de Deanston Scottisch Crime Book of the Year Award. Hoofdpersoon in het eerste boek is de jonge huurmoordenaar Calum MacLean. Ook in dit tweede boek neemt Calum een hoofdrol in. Calum is een freelancer maar Peter Jamieson wil hem graag een vaste baan geven. Calum twijfelt, is hij wel bereid zijn vrije leventje op te geven? Is hij bereid het eenvoudige, onopvallende leven van een professionele huurmoordenaar te gaan leiden? Sinds kort heeft Calum een vriendin. Hij geniet van haar aanwezigheid maar hij wordt zenuwachtig van de vele vragen die ze stelt. Kan een huurmoordenaar eigenlijk wel een relatie aangaan?

Voorin het boek staat een flinke namenlijst. Laat je hierdoor niet afschrikken. De voorin beschreven personages komen allemaal in het boek voor maar omdat de een wat meer ruimte dan de ander inneemt, blijft het verhaal erg goed te volgen. Ik heb genoten van Hoe een huurmoordenaar zijn verdiende afscheid krijgt. Het is een goed geschreven, openhartig, vermakelijk en ongewoon verhaal over de teloorgang van een eens briljante huurmoordenaar en de opkomst van de volgende generatie.

ISBN 9789045207452 | paperback | 304 pagina's | Karakter Uitgevers| april 2014
Vertaald door Yolande Ligterink

© Annemarie, 10 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven