Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dubbele stilteDubbele stilte
Mari Jungstedt 


Een aantal buren vormt een hechte vriendengroep in de wijk Terra Nova gelegen in de Zweedse stad Visby. Deze groep bestaat uit 3 stellen: Andrea en Sam, Stina en Håkon plus Beata en John. Elk jaar gaat het zestal samen een weekend weg. Dit keer start het weekend op het eiland Fårö waar ze het Ingmar Bergman-festival bezoeken. Helaas moet Stina het reisje al snel beëindigen. Dit is niet geheel onverwacht omdat ze vanwege haar werk als stewardess oproepdienst heeft. De overblijvers vervolgen hun reis naar het eiland Groot Karlso. Hier gaan ze kijken naar jonge zeekoeten die zich elk jaar met duizenden tegelijk van de rotsen in zee storten.
Wanneer Sam na een wandeling niet terug komt maakt zijn vrouw Andrea zich zorgen. De vriendenclub gaat op zoek en Sams rugtas wordt gevonden bovenaan een steile klif. De politie wordt ingeschakeld. Op een klein strand onderaan de klif wordt het ontzielde lichaam van Sam gevonden. Een gewonde surfer houdt de dode man gezelschap. Tijdens het surfen zag hij twee mensen op de klif staan en net op dat moment duwde de een de ander over de rand. Hevig geschokt verloor hij de controle over de surfplank en eindigde met een gebroken been op het standje.
De moord op Sam veroorzaakt groot verdriet onder de vrienden. Politieagenten Anders Knutas en Karin Jacobsson arriveren en starten een onderzoek.


Er blijkt meer aan de hand te zijn. Håkon kan zijn vrouw Stina niet bereiken. Na haar vertrek heeft ze hem een paar keer een sms gestuurd maar ze hebben elkaar niet meer gesproken. Dit is niks voor Stina en dat veroorzaakt een ongerust gevoel bij Håkon. Wanneer blijkt dat ze nooit is opgeroepen voor een vlucht en ook een visser vermist raakt, wordt er veel van het speurdersinstinct van de bekwame agenten gevraagd. Uit een warrig geheel ontstaat langzaam een duidelijk beeld van wat er gebeurd is. Zeker is in ieder geval dat het vriendengroepje gecompliceerder in elkaar zit dan op het eerste gezicht lijkt.


Politieagenten Anders Knutas en Karin Jacobsson schitterden ook al in eerdere boeken van Mari Jungstedt. Ook journalist Johan Berg is geen onbekende. Deze drie vormen de basis van een reeks spannende boeken die zich afspelen op Gotland. Dit Zweedse eiland ligt in de Oostzee met Visby als hoofdstad. In dit deel probeert Anders Knutas zijn huwelijk wat meer leven in te blazen, echter zonder het gewenste resultaat. Zijn vrouw Line is veel van huis en heeft zich op een nieuwe hobby gestort. Ook worstelt hij met een geheim dat hem in een eerder deel is toevertrouwd door zijn collega Karin. Karin gaat op zoek naar haar dochter. Als tiener is ze na een verkrachting zwanger geraakt en heeft de baby van haar ouders af moeten staan. Haar hele leven heeft ze deze gebeurtenis met zich meegedragen en nu is voor haar de tijd aangebroken om haar dochter te gaan ontmoeten. Johan Berg heeft ouderschapsverlof en mist zijn werk. Zijn collega’s zijn druk met het verslaan van de moordzaak en stiekem weet hij er zich toch weer tussen te wringen.


Het boek begint een beetje rommelig. Er worden veel personen tegelijk geïntroduceerd. Het is hierdoor soms moeilijk om bij te houden wie nu wie is. Wie even volhoudt mag zich daarna ontspannen want als het boek eenmaal op gang is, raakt het in een stroomversnelling en leest het vlot en soepel. Het verhaal werkt zich mooi naar het sterke plot toe.
Er is maar een dunne scheidingslijn tussen de drie hoofdpersonen en andere figuren die in het boek voorkomen. Zelf vind ik het prettiger wanneer er een tot twee duidelijke hoofdpersonen zijn. In dit verhaal komt telkens weer een ander aan bod. Zo is er bijvoorbeeld ook nog een stalker actief. De rol van Johan Berg is in dit boek vrijwel overbodig. Omdat hij een vaste rol speelt in de reeks heeft de schrijfster hem waarschijnlijk ook in dit boek willen noemen. Het is alsof hij er een beetje tussen is gewurmd. Omdat het boek al door zoveel figuren in beslag wordt genomen had ze wellicht minder aandacht aan Johan Berg kunnen besteden. Even kort noemen dat hij met ouderschapsverlof is, was voldoende geweest naar mijn mening.
Op de wat stroeve start na is dit een keurige thriller. Ondanks alle heftige gebeurtenissen in het boek mis ik soms net wat meer spanning. Ook heb ik nog niet zo veel feeling met de hoofdpersonen. Toch is dit boek het lezen absoluut waard, ik had het in een vloek en een zucht uit.


De Zweedse Mari Jungstedt is van oorsprong journaliste en televisiepresentatrice. In 2005 debuteerde ze met Die je niet ziet. Haar boeken gaan als zoete broodjes over de toonbank. Onze Oosterburen dwepen met haar: In Duitsland zijn al haar boeken verfilmd.


ISBN 9789022999271 paperback 248 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2011
vertaald door: Neeltje Wiersma

© Annemarie 12 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven