Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De Dante Club
Matthew Pearl

 

Het boek speelt eind negentiende eeuw, in Boston. Een aantal personen die echt bestaan hebben (Longfellow, Holmes, Lowell en Fields) zijn bezig de Kommedia van Dante te vertalen. Ze worden daarbij tegengewerkt door de Harvard universiteit, waar met afkeer op moderne talen neergekeken wordt. Maar de ergste tegenwerking zit 'm in het werk van een wrede moordenaar. Precies zoals Dante het in zijn boek vertelt, "straft" hij bekende personen uit de stad.
Het viertal herkent de werkwijze en probeert Dante te beschermen door zelf op onderzoek uit te gaan. Zou het volk, en de universiteit er immers lucht van krijgen, dan kunnen ze de vertaling van de Hel wel vergeten!
Maar we volgen ook het verhaal van de politie.Daar is een slimme inspecteur bezig, die op zijn beurt tegengewerkt wordt louter en alleen omdat hij een halfbloed is.


Het mooie van het boek zijn de aanhalingen van en verwijzingen naar Dantes boek. Genieten is dat. Zeker: de moorden zijn gruwelijk en Pearl schuwt de details niet, maar dat doet Dante zelf ook niet.
Het komt wat langzaam op gang, maar tegen het einde wilde ik het niet meer wegleggen, zo spannend is het. Ik wist aanvankelijk niet dat de vier vertalers werkelijk geleefd hebben, maar dat geeft er wel een extra tintje aan. Over een tijdje nog een keer lezen, dat zou wel leuk zijn.

Matthew Pearl (1976) studeerde Engelse en Amerikaanse literatuurwetenschap aan de universiteit van Harvard. Hij won de Dante Prijs van de Dante-sociëteit in Amerika voor zijn werk over de invloed van Dante op de Amerikaanse literatuur. De Dante-club is zijn debuut

 

Uitgever Prometheus BV Vassallucci, Uitgeverij ISBN 9046141047 Bindwijze Paperback Verschijningsdatum in deze uitvoering februari 2005 Aantal pagina's 425 blz. 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Bakker, 2003.
Vertaler: P. Abelsen

© Marjo, januari 2006

Reageren? Klik hier! 

Recensies

Boven