Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De schaduw van PoeDe schaduw van Poe
Matthew Pearl

Op 7 oktober 1849 kwam Edgar Allan Poe, onder uiterst mysterieuze omstandigheden om in een ziekenhuis in Baltimore. Niet dat Amerika daar toentertijd rouwig om was. Men nam aan dat zijn dood te maken had met het buitensporig drugs -en drankmisbruik, omdat hij zich erg vreemd gedragen had gedurende een paar dagen voor hij stierf. Eigen schuld, dikke bult, zei men.


Matthew Pearl heeft de omstandigheden rond Poe's dood onderzocht en daar een verhaal omheen geschreven. Zijn hoofdpersoon is de advocaat Quentin Clark. Hij woont en werkt in Baltimore en is groot bewonderaar van Poe's werk. Hij wil niet geloven dat Poe zijn eigen dood heeft bewerkstelligd, en geeft er zelfs zijn carrière voor op om de zaak te onderzoeken. Hij reist naar Parijs omdat zich daar Auguste Dupin bevindt: Dupin is hoofdpersoon in het detectiveverhaal 'The Murders In The Rue Morgue,'. Door middel van logische beredeneren - ratiocinatie - lost hij de ingewikkeldste moordzaken vanuit zijn leunstoel op.
Tijdens de zoektocht naar deze man is Clark gestuit op twee mannen: een baron, die zich Dupin noemt en een raadselachtige man die Dupointe heet. Clark stelt zijn vertrouwen in de laatste en neemt hem mee naar Baltimore, waar Dupin ook opduikt!
Dupin onderzoekt de zaak van Poe door getuigen te ondervragen en door mensen enigszins te manipuleren. Dupointe echter wandelt alleen maar en denkt na. Maar de lezer volgt beide mannen. Clark houdt alles in de gaten.


We krijgen een mooi beeld van de tijd. Varkens op straat die door het vuilnis wroeten, de perikelen rond Napoleon en zijn opvolgers, de slavenhandel en de politieke situatie. Maar het lijkt mij dat je dit boek beter kunt waarderen als je zelf ook een Poe-fan bent. Behalve dat er vaak naar verhalen gerefereerd wordt, zit er ongetwijfeld nog meer in dat naar Poe verwijst. Of zijn dood helemaal verklaard wordt, dat mag je zelf lezen, het boek vormt een mix van feiten en fictie. Het is alleen een beetje langdradig, lang niet zo boeiend als Pearls eerste boek, de Dante's club.

 

ISBN 90 446 0634 4 Paperback 463 pagina's | Uitgeverij Prometheus | juni 2006
The Poe shadow vertaald door Titia Ram

© Marjo, december 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven