Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altBloed en Veren
Max Bentow

Heerlijk vind ik het om vlak voor het slapen een spannende thriller te lezen. Het maakt niet uit hoe spannend het boek is, na even gelezen te hebben slaap ik doorgaans als een roos. Bloed en veren is echter de uitzondering op de regel. Na het lezen van dit bloedstollend spannende boek deed ik geen oog meer dicht. Max Bentow heeft me met dit boek ouderwets laten griezelen.

Het verhaal speelt zich af in Berlijn waar zojuist een vrouw is vermoord. De dode vrouw biedt een afschuwelijke aanblik. De moordenaar heeft haar prachtige blonde haren verwijderd evenals haar ogen en een dode, verminkte vogel op het lichaam achtergelaten. Het diertje heeft geen enkele veer meer en in zijn buikje prijkt een gapend gat.

Politiecommissaris Nils Trojan onderzoekt de zaak. Hij heeft tijdens zijn loopbaan al heel wat gruwelijkheden aanschouwt maar de laatste tijd valt zijn werk hem steeds zwaarder. ’s-Nachts krijgt hij paniekaanvallen en doet hij geen oog dicht. Hij is bang om ook tijdens het uitoefenen van zijn werk door angst verlamd te raken en schakelt de hulp van psychologe Jana Michels in. Hij probeert haar zijn diepste zielenroerselen toe te vertrouwen maar vindt dit moeilijk omdat hij zich erg tot haar aangetrokken voelt. Maakt hij ooit een kans bij haar als ze hem slechts als een cliënt met problemen ziet?

Dan wordt er opnieuw een moord gepleegd. Het leidt geen enkele twijfel dat de vrouw door dezelfde dader is gedood. Haar ogen zijn uitgestoken en haar blonde haar is meegenomen. Alleen de dode vogel ontbreekt. Of niet? Deze tweede moord is nog erger dan de eerste. Dit keer was er namelijk een getuige: de tienjarige dochter van het slachtoffer. Het kleine meisje, Lene, is ternauwernood aan de dader ontsnapt maar raakte daarbij wel gewond. Wat heeft ze gezien toen ze de moordenaar met haar moeder aantrof? Dan verdwijnt Lene spoorloos. Er breekt grote paniek uit. Waar is het meisje gebleven?

De moordenaar is nog lang niet klaar. Hij heeft een missie. Steeds opnieuw ontdekt een blonde vrouw een klein vogeltje in haar woning. Een goudvinkje. Stuk voor stuk schrikken ze in eerste instantie van het beestje maar de echte schok komt pas op het moment dat ze beseffen dat er naast het onuitgenodigde diertje, nóg een ongenode gast is. Hoe komt de dader toch steeds binnen? Het is doodeng.

Nils Trojan en zijn collega’s doen hun uiterste best om de dader in zijn kraag te vatten. Wanneer de moordenaar een boodschap voor Nils achterlaat, wordt het persoonlijk. Zullen de paniekaanvallen gaan overheersen of weet Nils zijn angsten te overwinnen? Het is een strijd op leven en dood. Tijd om bang te zijn is er niet maar toch voelt Nils de angst tot in zijn botten.

Nils, de held in het verhaal is geen doorgewinterde, bikkelharde politieman. Hij is geen zwakkeling en ook geen lafaard maar hij heeft genoeg gezien om te beseffen dat de wereld vergeven is van gestoorde maniakken. Zijn grootste angst is dat hij niet in staat zal zijn om de mensen van wie hij houdt te beschermen. De bezoekjes aan Jana zijn belangrijk voor hem maar veroorzaken ook verwarring. Jana op haar beurt raakt gevoelsmatig steeds meer betrokken bij de moordzaken.

Bloed en veren gaat over een moordenaar die de huizen van zijn slachtoffers binnensluipt. Als ik ergens bang voor ben dan is het wel voor insluipers. Deze thriller joeg me dan ook de stuipen op het lijf. Het verhaal zit vol vaart en staat tegelijkertijd bij elk detail stil. Bloed en veren is het ijzersterke thrillerdebuut van acteur Max Bentow. Het boek is een groot succes in Duitsland en ik ben ervan overtuigd dat ook Nederland overstag zal gaan.

ISBN 9789021446516 | paperback |320 pagina's| Uitgeverij Q | april 2013
Vertaald door Jan Bert Kanon

© Annemarie, 2 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven