Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het zwarte dossierHet zwarte dossier
Max van Olden


Riemke wil graag volwaardig advocaat worden, maar het werk vraagt veel van haar, omdat ze ook nog alleenstaande moeder is van een vijfjarig zoontje. En daarnaast tijd probeert te besteden aan een nieuwe vriend. De driejarige periode als stagiaire op een advocatenkantoor op de Zuidas is bijna ten einde als ze op een dag een zwarte map vindt op haar stoel. Ze weet wat dat betekent: haar laatste kans. Ze heeft immers al enkele fouten gemaakt en met haar directe baas, Margot, met wie ze familierechtszaken doet, klikt het niet zo goed.


Nu ligt er het zwarte dossier: haar cliënt is Sjoerd Tervoort, die een kort geding wil aanspannen tegen Novak Petroviç, die in de gevangenis zit. Daar heeft hij een dichtbundel geschreven om met het leven in het reine te komen, en Tervoort wil niet dat die bundel gepubliceerd wordt. Er zou een code in staan voor handlangers van Petroviç, om Tervoort uit de weg te ruimen.


Het is een vreemde zaak en Riemke heeft maar een paar weken de tijd, de bundel ligt binnen twee weken in de winkels.
Riemke gaat onmiddellijk in gesprek met haar cliënt en die vertelt hoe hij Petroviç, vluchteling uit voormalig Joegoslavië, opgevangen heeft en hem de taal heeft geleerd. Hij trok zijn handen af van zijn protegé toen die betrokken bleek bij een overval op een juwelier. Nadat Tervoort hem, overigens pas na zeven jaar – aangaf, belandde Novak in de gevangenis. Nu zint hij op wraak, en moet de publicatie van het boek tegengehouden worden. Als Tervoort laat op de avond aan de deur staat om haar te waarschuwen – ‘ze’ weten dat zij zijn advocaat is en loopt dus ook gevaar. Op Tervoorts aandringen gaat ze mee naar een veilige plek. Enigszins naïef misschien, maar als je verantwoordelijk bent voor een vijfjarig kind denk je misschien niet al te helder.


'We staan op de dodenlijst, het spijt me, Riemke.'
Het woord dodenlijst dringt niet tot haar door. Het is een woord uit een film, niet iets dat hoort bij haar leven. 'Sjoerd, wie of wat is die uitgeverij? Heb je dat gecheckt? Verdomme!' zegt ze, harder dan ze wil. Ze voelt hoe een golf van paniek komt aanrollen en over haar heenspoelt, een paar seconden lijkt het alsof haar hoofd uit elkaar spat. Ze probeert haar gedachten op iets anders te richten maar het lukt niet en haar ademhaling slaat op hol.'

De volgende dag ontdekken haar collega’s dat ze niet op de zitting is verschenen, net zo min als de eiser. Waar zijn ze gebleven? Ook Joost, de nieuwe vriend maakt zich zorgen.Terecht blijkt. Riemke is in een gevaarlijke situatie verzeild geraakt.
 
De schrijver Max van Olden is zelf advocaat, dus die kant van het verhaal zal wel kloppen, maar het criminele avontuur lijkt op flinke duimzuigerij. Niet dat het dan minder spannend is, dat is niet het geval: als lezer wil je absoluut weten hoe dit allemaal afloopt. Van Olden geeft je waar voor je geld, het is superspannend! De schrijfstijl in de tegenwoordige tijd en vrij korte zinnen is goed gekozen.
 
Max van Olden (1973) debuteerde met Lieve edelachtbare en won daarmee de Schaduwprijs 2016. Ook werd hij genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs. In 2017 verscheen De juiste man, een psychologische en gelaagde thriller met een ingenieuze plot, die op de longlist van De Gouden Strop belandde. Het zwarte dossier is een waardig opvolger!

ISBN
9789026342288 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Ambo|Anthos | juli 2020

© Marjo, 9 augustus 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven