Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHeller
Michael Berg


Nu de zestigste verjaardag van Tobias Heller nadert, kan Tobias niet anders dan tevreden vaststellen dat het hem voor de wind is gegaan. Al jaren is hij een geslaagd televisieproducent, met zijn bedrijf Heller Entertainment Factory (HEF) heeft hij internationale successen geboekt.  Tobias Heller is trots op zichzelf en wanneer hij gevraagd wordt als gast deel te nemen aan het televisieprogramma Een goed gesprek, kan hij zijn blijdschap nauwelijks verbloemen.

Het programma Een goed gesprek wordt al jaren volgens hetzelfde concept uitgezonden. Tijdens een maar liefst drie uur durend vraaggesprek wordt het leven van de gast binnenstebuiten gekeerd. Tijdens de live-uitzending zullen ook beelden vertoond worden van interviews met collega’s, vrienden en familieleden. Deze interviews zijn speciaal voor het programma afgenomen. Tobias weet dat niet iedereen zich lovend over hem zal uitlaten maar hij maakt zich geen zorgen. Zijn innemende glimlach en slimme woordkeus hebben hem al vaker uit benarde situaties gered. Tobias heeft echter geen toestemming gegeven voor een interview met zijn bejaarde moeder. Als het aan hem ligt wordt er tijdens de uitzending zo min mogelijk over zijn jeugd gepraat.

De jeugd van Tobias staat in schril contrast met zijn huidige leven. Tobias Heller groeide op als Jeu Crutzen in een mijnkolonie. Zijn vader was een slecht gehumeurde mijnwerker die wilde dat zijn zoon in zijn voetsporen zou treden. Tobias gruwde bij het vooruitzicht in de mijn te moeten werken en deed enorm zijn best op school. Helaas had Tobias een leerprobleem. Hij had grote moeite met lezen, de letters dansten voor zijn ogen en vormden een onleesbaar geheel. Tot overmaat van ramp stotterde Tobias en was hij een populair slachtoffer onder de plaatselijke pestkoppen.

Het gezin Crutzen was arm en vader was vaak agressief. De liefde van moeder maakte echter veel goed. Tobias genoot van haar aanwezigheid, samen hadden ze het goed. De grote ommekeer kwam toen vader slachtoffer werd van een ernstig ongeval in de mijn en niet langer kon werken. Vanaf dat moment maakte vader het leven van zijn vrouw en zoon tot een hel.

Een paar dagen voor de uitzending raakt Tobias’ zoon Marc vermist. Marc verbleef in Griekenland - in het vakantiehuis van de familie - maar sinds enkele dagen is hij van de radar verdwenen. De programmamakers van Een goed gesprek bieden aan om het interview uit te stellen maar daar wil Tobias niets van weten. The show must go on. Tobias is niet van plan om zijn gloriemoment door Marc te laten verstoren. Zijn zoon is een ware enfant terrible, een teleurstelling.

Wanneer de show dan eindelijk van start gaat is Tobias op alles voorbereid. Hij weet precies hoe hij zijn succes nog eens extra zal benadrukken en hoe hij de dieptepunten uit zijn leven nederig zal erkennen. Het programma zal de kroon op zijn werk worden, hij zal de erkenning krijgen die hij zo verdient. Tobias vergeet dat hoogmoed voor de val komt. De programmamakers hebben zich beter voorbereid dan Tobias ooit had kunnen vermoeden.

In Heller schetst Michael Berg een ontluisterend beeld van de omhooggevallen, onsympathieke Tobias Heller die zichzelf juist zo charismatisch vindt. Tobias is gescheiden van Debbie met wie hij twee kinderen heeft, Marc en Esther. Toen Debbie uitdijde en regelmatig te diep in het glaasje keek, ruilde hij haar in voor de piepjonge Xenia. Xenia is de dochter van Tobias’ beste vrienden en even oud als Esther. Soms is Tobias bang om zijn beeldschone, jonge vrouw kwijt te raken maar zijn eigendunk wint het steeds weer van zijn schuldgevoel. Hij heeft Xenia dan wel beloofd het rustiger aan te gaan doen als  hij  zich over een paar maanden uit zijn bedrijf terugtrekt maar hij kan de ministerpost die hem aangeboden wordt – en alle roem die daarbij komt kijken - toch niet afslaan?

Heller is geen bloedstollende thriller. Aanvankelijk leest het boek zelfs als een roman. Het verhaal heeft een hoog literair gehalte, Michael Berg schrijft erg goed. Dan sijpelt de spanning het verhaal binnen totdat er geen ontkomen meer aan is: er is iets heel erg mis met Tobias. Terwijl Tobias tijdens het interview peentjes zweet, worden al zijn geheimen onthuld. Het laatste deel van het boek heb ik met ingehouden adem gelezen. Wat een sterk geschreven verhaal!  

ISBN 9789044343106 | paperback | 416 pagina's | The House of Books| maart 2014

© Annemarie, 6 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven