Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Over de grensOver de grens
Michael Connelly


Voormalig rechercheur Harry Bosch heeft moeite met de zeeën van vrije tijd die zich voor hem uitstrekken. Een jaar geleden werd hij na een onzinnige beschuldiging door de LAPD geschorst. Omdat het onderzoek maanden in beslag zou gaan nemen, hij wellicht ontslagen zou worden en hij bovendien al die tijd geen salaris zou ontvangen, besloot Bosch noodgedwongen met pensioen te gaan. Het was de enige manier om zijn financiën op orde te houden. Net als iedereen heeft Bosch een inkomen nodig, vooral nu zijn dochter Maddie op het punt staat te gaan studeren.


Bosch is nog niet klaar voor een leven als gepensioneerd man. Hij is gewend aan dagen die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met drukte en chaos zijn gevuld. Zelfs het opknappen van een oude Harley, een hobby die al jaren op hem wacht, levert niet de verwachte voldoening op. Bosch zit dringend om afleiding verlegen. Het verzoek van zijn halfbroer Mickey Haller komt dan ook als geroepen. Toch aarzelt Bosch. Haller is advocaat en politiemannen en advocaten staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Politiemannen willen immers dat het geboefte achter de tralies belandt, terwijl advocaten hen uit de gevangenis proberen te houden.


Haller heeft dringend hulp van een goede onderzoeker nodig. Normaliter kan hij rekenen op de expertise van de ervaring detective Cisco maar die is, door een verkeersongeluk, de komende tijd uitgeschakeld. Haller wil dat Bosch zich over een moordzaak buigt. Volgens hem is zijn cliënt onschuldig. Bosch peinst er niet over voor zijn halfbroer te gaan werken. Hij heeft een grondige hekel aan ex-politiemannen die voor advocaten aan de slag gaan. Hij heeft zijn mening over ex-collega’s die deze keus hebben gemaakt nooit onder stoelen of banken gestoken. Verraders zijn het. Bosch heeft ze altijd onmiddellijk de rug toegekeerd.


Haller weet echter niet van opgeven en uiteindelijk zegt Bosch toe het dossier over de zaak door te zullen lezen. Het gaat om de moord op Lexi Parks, een assistent-manager. Nadat de vrouw op brute wijze in haar eigen huis, en in haar eigen bed, om het leven was gebracht, zat het onderzoek al snel muurvast. De politie tastte in het duister over het motief van de moord en had ook geen verdachte op het oog. De hoop om de zaak op te lossen was bijna vervlogen toen, enkele weken na de moord, de uitslag van het DNA-onderzoek binnenkwam. Het slachtoffer zat vol DNA van ene Da’Quan Foster, een voormalig bendelid.


Volgens Haller is Da’Quan Foster, ondanks het overduidelijke bewijs, onschuldig. Bosch weet dat zo net nog niet. Hoewel DNA nooit liegt, ontdekt hij dat Da’Quan Foster zijn leven had gebeterd. Ook valt er geen enkele link tussen hem en Lexi Parks te ontdekken. Bosch probeert voorzichtig wat aanvullende informatie te verzamelen maar hij schrikt terug van Hallers enthousiaste reactie. Bosch wil enkel de waarheid achterhalen, terwijl Haller zijn cliënt vrij wil pleiten. Bosch begint te beseffen dat hij tussen twee vuren zit. Hij wil de waarheid achterhalen maar hij wil niet dat Haller misbruik van de informatie maakt. Was als Da’Quan Foster werkelijk schuldig is en Bosch hem onbedoeld vrijpleit? Toch is Bosch al snel volledig bij het onderzoek betrokken. Wanneer zijn oud-collega’s daar lucht van krijgen, liegen hun reacties er niet om. Ineens is Bosch de man die hij altijd verafschuwde.


Over de grens is alweer het twintigste boek over Harry Bosch (en het zevende boek over advocaat Mickey Haller). Hoewel Bosch niet meer als inspecteur voor de politie werkzaam is, is de politieman in hem nog altijd springlevend. Hij wil beslist niet voor zijn halfbroer gaan werken maar het dossier over de wrede moord op Lexi Parks heeft een hypnotiserende uitwerking op hem. Het dossier bevat onregelmatigheden en dat zint Bosch niet. Moordenaars horen in de gevangenis thuis maar onschuldigen niet. Waarom is het bewijs niet waterdicht? Zijn er zaken bewust verzwegen of verdraaid? Bosch stort zich op het natrekken van ogenschijnlijk onbelangrijke informatie. Hij weet niet dat zijn doen en laten met argusogen wordt bekeken.


Harry Bosch maakt indruk met zijn onverstoorbaarheid. Zodra hij zich in een onderzoek heeft vastgebeten, laat hij niet meer los. Dit keer heeft hij zich in een groter gevaar gestort, dan hij zelf doorheeft. Auteur Michael Connelly heeft de spanning uitstekend opgebouwd en mijn nieuwgierigheid werd doorlopend geprikkeld. Ook over de goed uitgekiende ontknoping heb ik niks te klagen. Over de grens biedt een vlekkeloze mix van een spannende detective en een scherpe juridische thriller.   


ISBN 9789022576977 | paperback | 379 pagina's | Boekerij | oktober 2016
Vertaald door Gert van Santen

© Annemarie, 9 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven