Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De zwarte koningDe zwarte koning
Michael Kestemont


Op zijn sterfbed vertelt Karel, graaf van Vlaanderen, aan zijn neef Boudewijn (koning van België) over een voorwerp dat hij verborgen heeft in zijn villa in Raversijde waar hij zijn laatste jaren van zijn leven gesleten heeft. Hij geeft Boudewijn een kistje waarin zich de documenten bevinden waarin alles beschreven staat.


‘Je moet me vertrouwen. Als dit geheim uitkomt, kan dit het einde van de monarchie betekenen. De ultieme schandvlek voor onze familie. Je vijanden zullen het gebruiken om het weinige wat rest van het koninklijk gezag omver te werpen.’


Verbijsterd neemt Boudewijn het kistje aan. Op dit voorval volgen werkzaamheden in de koninklijke crypte, waarover niets uit mag lekken.

Jaren later is Anna, docent klassieke talen toevallig getuige van een moordaanslag. Zij stoort de dader, die het slachtoffer blijkbaar nog iets had willen ontfutselen. Nu is Anna degene die een raadselachtige sigarenkoker van de stervende man in handen geduwd krijgt met de boodschap die naar Jef Janssens te brengen. En hij drukt haar op het hart: niets vertellen aan de politie.


Wat nu? Moet ze die man op gaan zoeken? Wat zit er dan in die sigarenkoker? Ze kan het niet laten: ze onderzoekt het ding en vindt een sleutel. Dankzij een tip van haar moeder ontdekt ze waar die sleutel van is, en gaat ze verder op onderzoek uit. Pas dan besluit Anna om Janssens op te zoeken, een gepensioneerde hoogleraar in de cultuurgeschiedenis. Intussen heeft ze gehoord dat de man die ze heeft zien sterven een politicus was, tevens hoogleraar ethiek. Ze heeft dan nog geen idee in wat voor wespennest ze zich begeeft. Er zullen meer slachtoffers vallen en ook zijzelf wordt gevolgd en bedreigd.


Om er achter te komen wat er precies aan de hand is leidt de schrijver ons terug in de tijd. Er is een geheimzinnige kunstschat, er is een politieke crisis ten tijde van het begin van de Tweede Wereldoorlog, met betrokkenheid van het Koningshuis en de toenmalige regering.
Er er zijn meerdere partijen die azen op hat geheimzinnige artefact, waartoe Anna nu toegang lijkt te hebben. Omdat zij nogal nieuwsgierig van aard is, neemt ze mensen in vertrouwen – hoewel haar dat afgeraden was – en gaat ze op zoek.


Het is het thrillerdebuut van een Antwerpse hoogleraar. Hij verweeft feiten en fictie in een spannend verhaal. Het is een nogal ingewikkeld verhaal, voor de Nederlandse lezer extra lastig omdat in onze geschiedenisboeken niets geleerd wordt over het Belgische koningshuis en kwesties daaromheen. Kennis daarvan zou verhelderend kunnen werken, een inleidend voorwoord zou op zijn plaats zijn geweest.
Of misschien meer informatie op de website www.dezwartekoning.be


Buiten dat gaan de hoofdstukken met verschillende verhaallijnen zonder duidelijke overgang in elkaar over. Een tijdsaanduiding was handig geweest, nu zoekt de lezer- soms lang! – naar aanwijzingen over wanneer het precies speelt. Natuurlijk wordt dat gemakkelijker naarmate je verder in het boek komt. Dat je verder komt is zeker, het is een spannend en intrigerend verhaal, en je wilt absoluut weten waar dit allemaal naar toe gaat.
Ondanks deze kanttekeningen is De zwarte koning een prettig leesbare Vlaamse thriller.


Michael Kestemont is professor digitale tekstanalyse aan de Universiteit Antwerpen.


ISBN 9789401458689 | paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Lannoo | juni 2019

© Marjo, 6 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER 

Recensies

Boven