Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Zij die mij dood wensen
Michael Koryta

De veertienjarige Jace Wilson wilde alleen maar voorkomen dat hij op school gepest zou worden. Daarom was hij op die bewuste dag in de steengroeve. Jace had een onmogelijke weddenschap afgesloten: hij zou van de twintig meter hoge Rooftop het water in duiken. Jace was dom geweest. Een duik van de Rooftop was levensgevaarlijk en Jace had hoogtevrees. Hij besloot vooraf te oefenen in de hoop op de dag van de uitdaging geen flater te slaan. Jace was echter niet alleen in de steengroeve. In het water trof hij een lijk aan en toen hij in paniek probeerde de lugubere plek te ontvluchten, werd er voor zijn ogen nóg een moord gepleegd.

Jace wist die dag te ontkomen maar de daders zitten hem nog altijd op de hielen. Jace moet ergens ondergebracht worden tot de moordenaars zijn gepakt. Maar waar? De beveiligde schuiladressen bleken al eerder niet veilig genoeg te zijn en de moordenaars die het op het leven van Jace hebben gemunt, zijn van het ergste soort. Professioneel lijfwacht Jamie Bennett probeert Jace te beschermen maar ze is bang dat ze er niet in zal slagen de jongen in leven te houden. Jamie went zich tot de enige man die ze het leven van de jongen toevertrouwt: Ethan Serbin.

Ethan woont met zijn vrouw Allison in een gezellige berghut in Montana. De zelfgebouwde hut is hun paleisje en ze noemen hun knusse onderkomen gekscherend het Ritz. Ethan werkt in de zomermaanden samen met reclasseringsambtenaren om jongens, die in de problemen zijn geraakt, weer in het gareel te krijgen. Regelmatig trekt hij met een groep jongeren de berg op waar ze een survivalcursus volgen. De jongeren leren op zichzelf, elkaar en de natuur te vertrouwen waardoor ze standvastiger in het leven komen te staan.

Jamie Bennett heeft een ongewoon verzoek. Ze vertelt Ethan dat ze een belangrijke getuige bij hem wil onderbrengen. Als Ethan akkoord gaat, zal de jongen zich bij de groep probleemjongeren, die binnenkort arriveert, voegen. De jongen krijgt een schuilnaam en Ethan zal niet weten wie van de jongens de getuige is. Voor de vorm overlegt Ethan nog even met Allison maar hij heeft zijn besluit al genomen: hij zal de jongen helpen. Allison vindt het maar niks. Ze mag Jamie Bennett niet. Jamie komt gehaast en gestrest over en mensen met haast of stress maken fouten. Allison wil niet dat Ethan de dupe van die fouten zal worden.

Allison krijgt gelijk. Jamie maakt inderdaad fouten en binnen de kortste keren zijn de misdadigers Jace op het spoor. De broers Jack en Patrick Blackwell zijn meedogenloos en vermoorden iedereen die een probleem kan gaan vormen. Binnen de kortste keren melden ze zich bij de berghut waar ze Allison treffen. De dappere Allison vecht als een leeuw maar is niet tegen de broers opgewassen. Ethan bevindt zich inmiddels al met de jongens op de berg maar haast zich na een noodoproep terug naar de hut. Eén jongen trekt zich ongezien terug en blijft alleen op de berg achter. Jace beseft dat de mannen voor hem komen en dat hij zich uit de voeten moet maken. Heeft Ethan hem genoeg geleerd? Kan Jace moederziel alleen op de berg overleven? De broers naderen. Ethan krijgt hulp maar eigenlijk is niemand tegen Jack en Patrick opgewassen.

Op de kaft van Zij die mij dood wensen wordt het werk van de auteur geprezen door Deon Meyer en Harlan Coben, twee auteurs die bij mij hoog in het vaandel staan. Hun lovende woorden zijn meer dan terecht want dit boek is meesterlijk. De spanning wordt trapsgewijs verhoogd door verrassende verhaalwendingen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Denk niet dat je het verhaal meteen al kunt doorgronden, je komt als lezer keer op keer voor nieuwe verrassingen te staan. Het uitgestrekte bos waarin het verhaal zich afspeelt, biedt veiligheid maar benadrukt ook de nietigheid van de mens. Niet alleen Jack en Patrick Blackwell zitten Jace op de hielen, ook een gigantische bosbrand raast in hoog tempo op de vluchtende jongen af. Jace wordt aan twee kanten ingesloten en moet het opnemen tegen de natuurelementen en het menselijk kwaad. Een onmogelijke taak.

In Zij die mij dood wensen neemt de zwakheid van de mens het tegen de kracht van de mens op. Goed versus kwaad, natuur contra mens. Het is een verhaal over overleven, over op jezelf aangewezen zijn en over het overwinnen van demonen uit het verleden. Het verhaal is compleet, bloedstollend spannend en leest als een trein. Een sublieme thriller.

ISBN 9789023487005 | paperback | 380 pagina's| Cargo | januari 2015
Vertaald door Dennis Keesmaat

© Annemarie, 8 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven