Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDoor mijn ogen
Michael Robotham


Het is alweer dertien maanden geleden dat Daniel uit het leven van Marnie Logan verdween. Nog altijd weet Marnie niet of hij haar en de kinderen vrijwillig heeft verlaten. Heeft hij ergens anders een nieuw leven opgebouwd of is hem iets overkomen? Daniel was Marnies grote liefde. Hij was een fantastische stiefvader voor haar tienerdochter Zoë en ook de kleine Elijah aanbad zijn vader.

De onzekerheid over het lot van Daniel knaagt dagelijks aan Marnie. Zijn verdwijning heeft veel verdriet maar ook financiële problemen veroorzaakt. Marnie kan niet bij de bankrekening van Daniel en zijn levensverzekering wordt niet uitgekeerd omdat hij niet doodverklaard is. Tot overmaat van ramp heeft Daniel een fikse gokschuld bij een luguber type. Nu Daniel zijn schuld niet langer in kan lossen, stelt de schuldeiser Marnie verantwoordelijk. Omdat Marnie voor de veiligheid van haar kinderen vreest, stemt ze toe om voor het criminele heerschap te gaan werken. Voor de verdwijning van Daniel had ze niet kunnen vermoeden dat ze ooit haar geld zou verdienen in de prostitutie. Het is een ware nachtmerrie.

Het leven is uitzichtloos voor Marnie en ze zoekt hulp bij klinisch psycholoog Joe O’Loughlin. Marnie vertelt Joe dat ze last heeft van korte black-outs en ook heeft ze vaak het gevoel dat ze achtervolgd wordt. Regelmatig voelt ze spiedende ogen in haar rug prikken maar als ze zich omdraait is er niemand. Joe erkent dat Marnie een bijzonder zware periode doormaakt en probeert haar de juiste zorg te bieden. Wanneer Marnie ontdekt dat Daniel kort voor zijn verdwijning een verrassing voorbereidde lopen de emoties hoog op.

Daniel wilde Marnie voor haar verjaardag trakteren op een reconstructie van haar leven. Hij werkte aan een fotoalbum en een dvd. In het geheim benaderde hij vrienden en familie die hem foto’s en anekdotes verstrekten. Daniel ging grondig te werk en benaderde zelfs mensen uit haar verleden. De sympathieke Joe neemt - deels uit sympathie voor Marnie, deels uit beroepsinteresse - de taak op zich om de mensen die Joe in zijn notitieboekje noemt op te zoeken. Nu Joe in de voetsporen van Daniel treedt komt hij tot de ontdekking dat veel mensen bang voor Marnie zijn. Wie Marnie ooit kwaad heeft gedaan, heeft daar zwaar voor moeten boeten. Sommige kunnen het navertellen, anderen niet. Is de lieve, zachtaardige Marnie in werkelijkheid een monster? Loopt Joe nu zelf ook gevaar?

Ik val maar meteen met de deur in huis: Door mijn ogen is een subliem geschreven thriller. Ik had het ruim vierhonderd bladzijden tellende boek binnen een  dag uit omdat ik me er niet toe kon verzetten te stoppen met lezen. Er zijn twee verklaringen voor de gebeurtenissen en steeds als ik zeker wist hoe ik de voorvallen moest interpreteren, gooide een nieuwe ontwikkeling roet in het eten. De waarheid was steeds binnen handbereik maar tegelijkertijd onbereikbaar waardoor de spanning torenhoog opliep.

Terugkerende personages in de boeken van Robotham zijn psycholoog Joe O’Loughlin en oud-inspecteur Vincent Ruiz. In Door mijn ogen helpt Ruiz zijn goede vriend Joe bij het onderzoek naar het verleden van Marnie. Ruiz is echter niet zo gecharmeerd van Marnie en hij gelooft niet in haar onschuld. Joe heeft de ziekte van Parkinson en het omgaan met zijn ziekte valt hem zwaar. Het is voor hem moeilijk om te accepteren dat de aandoening de controle over zijn lichaam overneemt. Robotham kiest dan wel voor terugkerende personages maar de verhalen in zijn boeken staan los van de vorige delen.

Met Door mijn ogen heeft Michael Robotham opnieuw een psychologische thriller van een uitmuntende kwaliteit afgeleverd. Ik ben diep onder de indruk van dit formidabele boek.

ISBN 9789023485100 | paperback | 368 pagina's| Cargo| januari 2014
Vertaald door Joost Mulder

© Annemarie, 1 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven