Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altZeg dat het je spijt
Michael Robotham


Klinisch psycholoog Joe O’Loughlin is met zijn tienerdochter Charlie in Oxford wanneer hij door afdelingschef Drury van de lokale politie wordt benaderd. Er is een dubbele moord gepleegd op een boerderij en er is een verdachte opgepakt. De moordverdachte, Augie Shaw, heeft een psychiatrisch verleden en ontkent de moorden in alle toonaarden. Hoewel de bewijzen in de richting van Augie wijzen, twijfelt Drury. Hij vraagt Joe om met Augie te praten.

Na het gesprek met Augie betwijfelt ook Joe of de simpele, verwarde man achter de geraffineerde moorden zit. Bovendien heeft Joe de plaats delict bezocht en er zijn hem een aantal dingen opgevallen. Hij heeft sterk de indruk dat het vermoorde echtpaar een vrouwelijke gast had. Wanneer korte tijd later vlakbij de boerderij een dode vrouw wordt gevonden rijst er een vermoeden bij Joe. Is de vermoorde vrouw de al drie jaar vermiste Tash McBain?

Het boerenechtpaar woonde nog niet lang op de boerderij. Tot aan haar vermissing woonde Tash er met haar ouders. Drie jaar geleden verdween Tash spoorloos, samen met haar beste vriendin Piper Hadley. De verdwijning van de toen vijftienjarige meisjes werd breed in de pers uitgemeten en ook de politie nam de zaak hoog op. Ze zijn echter nooit gevonden. Sommige mensen denken dat ze zijn weggelopen, anderen denken dat ze vermoord zijn. De ouders van de meisjes hebben de hoop op een veilige terugkeer van hun dochters nooit opgegeven.

Verdrietig genoeg wordt de dode vrouw inderdaad geïdentificeerd als Tash McBain. Uit de lijkschouwing wordt duidelijk dat ze verschrikkelijke dingen heeft moeten doorstaan. Haar lichaam is nauwelijks te herkennen als dat van een achttienjarig meisje. De lijkschouwer ontdekt bovendien een gruwelijke verminking. Is Tash ontsnapt en met haar ontvoerder op de hielen teruggekeerd naar haar ouderlijk huis? De grote vraag is: Waar is Piper Hadley?

Vanaf de eerste zin van het boek is het de lezer duidelijk dat Piper nog in leven is. Piper zit ergens opgesloten en maakt zich zorgen om haar vriendin. Nadat Tash hevig bloedend terugkwam van een samenzijn met hun ontvoerder, ging het bergafwaarts met haar. En nu is Tash ontsnapt. Is het haar gelukt uit handen van de ontvoerder te blijven? Maar waarom komt ze dan niet met hulp? Nu Tash weg is laat de ontvoerder zijn wellustige oog op Piper vallen. Tash kan haar niet langer beschermen.

Spannende boeken zijn er in alle soorten en maten. Zeg dat het je spijt is een thriller van het meest spannende soort. Bloedstollend. Het verhaal is heftig en op zijn tijd behoorlijk schokkend. Naast het verhaal van de twee meisjes komt ook het leven van psycholoog Joe O’Loughlin aan bod. Een aantal jaren geleden is hem en zijn gezin iets traumatisch overkomen en sindsdien leven hij en zijn vrouw gescheiden van tafel en bed. Hij mist haar enorm. Dochter Charlie is aan het puberen en hij heeft zijn handen vol aan haar. Joe heeft Parkinson en de gevolgen van de ziekte zijn steeds duidelijker waar te nemen. Wat gaat de toekomst hem brengen? Door een klein detail wist ik welk personage de auteur als dader zou gaan bestempelen maar ik ben dan ook een doorgewinterde thrillerlezer. Zullen andere lezers het ook raden?

Het verhaal wordt verteld vanuit Piper en vanuit Joe. Hierdoor heeft de schrijver extra spanning gecreëerd want terwijl Joe naarstig op zoek is naar Piper weet de lezer hoezeer haast geboden is. De Australische auteur Michael Robotham kruipt op indrukwekkende wijze in de huid van zijn personages. De ontvoerde meisjes, hun ouders, verdachten, boze burgers, politiemensen en Joe: stuk voor stuk zijn ze met grote mensenkennis en inzicht uitgewerkt. Ook de manier waarop de maatschappij reageerde op de verdwijning van de meisjes is heel treffend neergezet. Zeg dat het je spijt is een thriller van hoog niveau waarbij misdaad vanuit de psychologie onder de loep wordt genomen. Mét ijzingwekkende ontknoping.

ISBN 9789023473497 | paperback |456 pagina's| Uitgeverij Cargo | oktober 2012
Vertaald door Joost Mulder

© Annemarie, 8 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven