Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dochter vermistDochter vermist
Mikaela Bley


Het was een misverstand. Toen Chloé haar stiefdochter Lycke bij de Koninklijke Tennishal in Stockholm afzette, wist ze niet dat het pand wegens renovatie gesloten was. Er was sprake van miscommunicatie tussen de ouders van het meisje, die niet langer op goede voet met elkaar stonden. Tegen de tijd dat het misverstand werd opgemerkt, was de achtjarige Lycke spoorloos verdwenen. Opgelost in het niets.


Ellen Tamm, misdaadverslaggever bij TV4, schrikt van het verzoek van haar nieuwe chef Jimmy. Moet zij, uitgerekend zij, een vermissingszaak bij het grote publiek onder de aandacht gaan brengen? Jimmy is een van de weinigen die haar familiegeschiedenis kent. Hij weet toch dat het onderzoeken van een vermissingszaak oude wonden open zal rijten? Een vermist meisje van acht, net als toen. Ellen wordt door zenuwen overmand. Toch besluit ze op het verzoek van Jimmy in te gaan. De zaak stoot haar af en trekt haar aan.


Al snel wordt Lyckes rugtas aan de andere kant van de stad gevonden. Het versterkt het vermoeden dat het meisje is ontvoerd. Haar ouders Harald en Helena zijn ziek van ongerustheid. Waar is hun kleine meisje? Zal er losgeld geëist worden of is ze misschien in handen van een pedofiel gevallen? Waar is Lycke? Ook Ellen kan inmiddels aan niks anders meer denken. In haar vrije tijd speurt ze de omgeving af. Wie kan het meisje meegenomen hebben? Met welke bedoeling is Lycke ontvoerd? Het laat haar niet meer los. Ellen beleeft de gebeurtenissen uit haar jeugd opnieuw. Wordt ze achtervolgd door de dood? De dood, de dood, de dood. Het klinkt als een mantra in haar hoofd. Soms kan ze de woorden niet binnenhouden. Ze hoopt maar dat niemand het hoort.


Lycke is een lief meisje. Een meisje dat niet gezien wordt. Ze heeft geen vriendjes en vriendinnetjes en haar ouders zijn druk met andere zaken. Soms lijkt het wel of Lycke overbodig is. Vooral voor haar stiefmoeder Chloé is de aanwezigheid van het meisje vaak een kwelling. Ze verstoort het idyllische beeld dat ze van haar relatie met Harald heeft. Ze weet best dat haar liefde voor Harald een huwelijk heeft verwoest maar dat kan haar niks schelen. Chloé houdt van haar man en de komst van hun baby maakt hun geluk compleet. Lycke herinnert haar aan het verleden van Harald. Nu ze verdwenen is, vormen Harald en Helena een front. Zij zijn immers de ouders van Lycke. Chloé mokt.


Ellen kan nauwelijks een hap meer door haar keel krijgen en slapen voelt als tijdverspilling. Waar is Lycke? Is het verdriet van haar ouders oprecht? Het meisje mag niet sterven. De geschiedenis mag zich niet herhalen. Ellens gezondheid lijdt onder het onderzoek. Haar gezicht ziet er bleek en ingevallen uit. Het lijkt wel of ze in een paar dagen tijd kilo’s lichter is geworden. Ellen weet dat ze zichzelf geweld aandoet. Ze weet dat ze de zaak aan een ander zou moeten overdragen maar ze kan het niet. En dan is er nog Jimmy. Zijn aanwezigheid maakt het gevoel van verwarring alleen maar groter.


Een jaar geleden waren Ellen en Jimmy een stel. Een gelukkig stel. Althans, dat dacht Ellen. Op een avond voelde ze zich veilig genoeg om hem over haar jeugd te vertellen. Over het intense verlies dat ze nooit te boven is gekomen. Jimmy hoorde haar aan, vertrok en liet nooit meer iets van zich horen. Hij brak haar hart en haar vertrouwen. Is het beter dat ze een andere baan zoekt? Ellen kan zijn aanwezigheid nauwelijks verdragen. Toch, het doet er niet toe. Alleen Lycke is belangrijk nu. Waar is ze toch?


Dochter vermist is het debuut van de Zweedse Mikaela Bley. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Niet alleen de verdwijning van het meisje maar ook het gevoelsleven van Ellen wordt met een indrukwekkende intensiteit beschreven. Ellen is een gebroken vrouw en Lycke een uiterst gevoelig meisje. Als lezer vrees je het ergste voor allebei.


De oplettende lezer heeft precies op het juiste moment in het verhaal door wie de dader is en wat zijn of haar motief is. Daarna wordt de waarheid op gevoelige wijze onthuld. Het verhaal is niet alleen spannend en meeslepend maar ook heel aangrijpend. De schrijfster weet de gevoelens van alle betrokken uiterst raak neer te zetten. Het verhaal ademt zowel daadkracht als melancholie uit.


Sommige mensen zijn geboren om te schrijven. Gelukkig heeft Mikaela Bley door dat zij bij dit selecte gezelschap hoort. Ze is gestopt met haar werk als inkoper bij TV4 om zich fulltime op het schrijverschap te storten. Hoera!


ISBN 9789400506602 | paperback | 334 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | juni 2016
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 8 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven