Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

PaybackPayback
Deel 1 van de Kaapstadtrilogie
Mike Nicol


Mace Bishop en zijn goede vriend Pylon Buso hebben hun leven gebeterd. Ze houden zich niet langer bezig met wapensmokkel en proberen hun gezinnen een veilige toekomst te bieden. Mace en Pylon runnen samen een beveiligingsbedrijfje. De klandizie bestaat voornamelijk uit rijke toeristen die Zuid-Afrika zonder de bescherming van het gespierde tweetal niet durven te bezoeken. Mace en Pylon bewaken de rijkelui zonder morren en beweren dat ze er prachtig uitzien ondanks de zwellingen en blauwe plekken van recente cosmetische operaties. Ze hebben hun leven weer op de rit en de toekomst ziet er rooskleurig uit.


Toch blijkt Mace de dans niet geheel te ontspringen. Ducky Donald Hartnell, een oude “zakenrelatie” wil dat Mace de beveiliging van zijn zoon voor zijn rekening neemt. Matthew Hartnell is schorem. Hij heeft een nachtclub waar drugs even makkelijk te krijgen is als een drankje. Mace weigert drugsdealer Matthew te beschermen maar Ducky heeft een troef in handen. Hij weet dingen over het verleden van Mace. Dingen waarvan Mace dacht dat niemand het wist. Dingen die het daglicht niet kunnen verdragen en beslist niet uit mogen komen. Mace heeft geen keus, hij zal Matthew proberen te beschermen.


Matthew heeft de aandacht van de organisatie People Against Gangsters and Drugs getrokken. De organisatie stuurt twee medewerkers en advocate Sheemina February naar het kantoor van Matthew. De naam en doelstelling van de organisatie doen misschien vermoeden dat het er vredelievend aan toe gaat maar niets is minder waar. Wie niet stopt met het verspreiden van drugs kan een bomaanslag verwachten. De antidrugsorganisatie beschermt de burgers tegen drugs en criminaliteit maar deinst er niet voor terug diezelfde burgers met een dodelijke bom te confronteren. Wie weigert aan de bevelen van People Against Gangsters and Drugs te voldoen, heeft een probleem. Matthew weigert.


Mace probeert Matthew en Ducky te waarschuwen maar het tweetal laat de bedreigingen van Sheemina links liggen. De club gaat gewoon open en de klandizie stroomt in grote getalen toe. Mace en Pylon vrezen het ergste en proberen een mogelijke bom op te sporen. Ze zetten alles op alles maar falen jammerlijk. Wanneer de eerste bom ontploft breekt er grote paniek uit. Mensen zijn gewond en er zijn zelfs doden gevallen. Hebben Matthew en Ducky nu hun lesje geleerd? Nee, dat hebben ze niet. Binnen de kortste keren verrijst er een nieuwe nachtclub. Het feest gaat door alsof er niets gebeurd is. Alsof er geen mensen zijn gestorven. En dan wordt het heel persoonlijk voor Mace. Zijn dochtertje Christa wordt uit zijn eigen huis ontvoerd. Als Mace de club niet eigenhandig weet te sluiten, zal hij Christa nooit meer terugzien.


Payback is het eerste deel in de Kaapstadtrilogie. Mace, Pylon en advocate Sheemina February zijn de hoofdpersonen in deze reeks. Mace en Pylon willen een eerlijk leven leiden maar Sheemina is een vreemde dame met een obsessie. Telkens weer duikt ze in de buurt van Mace op en ze neemt zelfs haar intrek in zijn oude huis. Haar gedrag is ronduit ziekelijk. Mace heeft geen idee wie ze is, waarom wil ze hem dan laten boeten? Boeten waarvoor? Zit ze ook achter de ontvoering van Christa? Sheemina is een gevaarlijke vrouw voor wie privézaken en geheimen niet lang privé en geheim blijven. Ze heeft haar klauwen in Mace en Pylon gezet en zonder dat de mannen het beseffen, heeft ze de touwtjes volledig in handen.


De Zuid-Afrikaanse auteur Mike Nicol hanteert een ruwe schrijfstijl waarbij hij niets en niemand ontziet. De opmerkingen die een aantal lieden in dit boek maken zijn ronduit schokkend en niet altijd prettig om te lezen maar het draagt bij aan de sfeer van het verhaal. Het is een gewelddadige vertelling over misdadigers en hun gezinnen. Aan de ene kant is Mace een verliefde echtgenoot en liefhebbende vader, aan de andere kant is hij een bikkelharde crimineel. Hetzelfde geldt voor Pylon. Dit contrast maakt het boek succesvol. Kan de lieve vrede wel met geweld bewaard worden? Kan iemand een volmaakt leven met zijn gezin leiden terwijl het verleden hem op de hielen zit? Deze snoeiharde actiethriller intrigeert meer en meer naarmate het verhaal vordert. Ik ben nieuwsgierig naar de afloop van deze trilogie. Zal goed en kwaad in de volgende twee delen met elkaar in evenwicht komen? Kunnen Mace en Pylon zich aan hun verleden ontworstelen of gaan ze kopje onder?


ISBN 9789044532616 | paperback | 505 pagina's| Uitgeverij De Geus | april 2015
Vertaald door Ton Heuvelmans

© Annemarie, 29 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven