Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

BreekijzerBreekijzer
Milou van der Will

Sam was nog maar zestien jaar oud toen zich een familiedrama voltrok. Op een nacht werd hij ruw uit zijn slaap gewekt door het geluid van schoten en trof beneden, in de keuken, iets gruwelijks aan. Zijn vader had eerst zijn vrouw door het hoofd geschoten en daarna zichzelf van het leven beroofd. De aanblik van zijn dode ouders en de keuken vol bloed staat voorgoed op Sams netvlies gebrand. Het was een onvoorstelbaar traumatische ervaring.

Er verstrijken twee jaar. Sam is bijna achttien en heeft de afgelopen paar jaar bij pleegouders doorgebracht. Sams jongere broertje Lucas is door een tante in huis genomen maar Sam bleek niet welkom. Ook in de pleeggezinnen voelde Sam zich niet gewenst. Gelukkig gaat alles nu de goede kant op. Hij woont sinds kort samen met zijn grote liefde Sophie en ze zijn gelukkig samen.

Sophie heeft een baan als kapster maar Sam zit zonder werk. Om toch zijn deel van de huur te kunnen betalen gaat hij met een vriend in zee. Hij helpt mee met een autodiefstal. Het geld is snel verdiend, meer klussen volgen en voor hij het weet is Sam betrokken bij een criminele bende. Hij raakt verstrikt in een ongure wereld en neemt steeds grotere risico’s. Sophie weet niets van dit alles. Sam heeft haar verteld dat hij een baan als chauffeur heeft en Sophie heeft geen enkele reden om aan zijn woorden te twijfelen. Bovendien zit Sophie met haar gedachten elders. Ze heeft de dagboeken van Sams moeder gevonden. Sam vindt het goed dat Sophie ze leest. Al snel blijkt dat de dagboeken een schat aan informatie bevatten. Een groot familiegeheim ontvouwt zich. Het is voor de piepjonge Sophie moeilijk om te begrijpen wat ze leest. Ze trekt voorbarige conclusies en neemt hierdoor de verkeerde mensen in vertrouwen. Terwijl Sophie haar nieuwsgierigheid beter wat kan temperen verliest Sam zijn grip op de situatie.

Net als in haar debuut Rood Licht kaart Milou van der Will ook in Breekijzer een maatschappelijke kwestie aan. Haar boeken hebben inhoud en zetten de lezer aan het denken. Breekijzer gaat over jongeren die, na een traumatische ervaring, aan hun lot overgelaten worden. Een jongen als Sam mist geborgenheid en een vaderfiguur. Iemand die hem op het juiste pad houdt, hem bijstuurt. Een verkeerde, ondoordachte keuze is zo gemaakt. De boel weer rechtbreien is niet zo eenvoudig.

Dit tweede boek van Milou van der Will heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Haar schrijverskwaliteiten hebben zich verder ontwikkeld en ze heeft me overtuigd van haar talent. De twee verhaallijnen sluiten naadloos op elkaar aan en de overbodige poespas is weggelaten. Ik was van begin tot eind geboeid. Chapeau Milou! Wanneer komt boek nummer drie uit?

ISBN 9789023468851| Paperback |  352 pagina’s| Cargo | januari 2012

© Annemarie, 28 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven