Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

In mijn bloedIn mijn bloed
Milou van der Will


Journalist Benthe Berg is getrouwd met de uit Frankrijk afkomstige Raoul en samen zijn ze de trotse ouders van Céline, een allerliefst vijfjarig meisje. Na de geboorte van Céline verlieten Benthe en Raoul het drukke Amsterdam om Céline een veilige jeugd in het dorpje Ringerdam te bieden. De vader van Benthe ontpopte zich tot een onmisbare, liefdevolle opa en oppas. De voldoening die Benthe uit haar werkt haalt, maakt haar leven compleet.


De Vrije Pers, het weekblad waar Benthe voor werkt, heeft zojuist en spraakmakend artikel gepubliceerd. In het artikel biecht de onopvallende Stefan van Weezel meerdere onopgeloste moorden aan Benthe op. Reden voor zijn biecht is een grootschalig DNA-onderzoek van de politie. Stefan van Weezel heeft materiaal afgestaan. Als hij weigerde had dat achterdocht gewekt en bovendien hebben ook zijn broers aan het onderzoek meegedaan. Stefan beseft dat het voorbij is. Benthe is trots op het artikel dat gepubliceerd is op de dag dat de politie Stefan van Weezel in de kraag zou vatten. Stefan is echter van gedachten veranderd. Hij is met zijn gezin op de vlucht geslagen en laat Benthe op niet mis te verstane wijze weten dat hij niet langer achter de inhoud van het artikel staat.


Terwijl Stefan van Weezel nog altijd onvindbaar is, trekt een nieuwe zaak de aandacht van Benthe. Een pedofiel is ontmaskerd. De man, ene Rick V., komt uit Ringerdam en Benthe trekt de zaak naar zich toe. Rick V. blijft Rick Vrieskoop te zijn. De politie heeft een flinke hoeveelheid belastend materiaal op zijn computer aangetroffen. Er zijn meerdere slachtoffers. En dan stort de wereld van Benthe en Raoul ineen. Er is ook een foto van Céline gevonden op de computer van Rick Vrieskoop. Hun dochter, nog maar vijf jaar oud, is slachtoffer van een pedofiel.


Benthe uit haar verdriet door zich op haar werk te storten. Tegen het advies van haar collega’s in blijft ze over de zaak berichten. Benthe en Raoul schakelen een advocaat in en hopen dat Rick Vrieskoop een lange gevangenisstraf tegemoet gaat. Maar het recht zal niet zegevieren. Veel ouders van andere slachtoffers besluiten geen aangifte te doen, zetten hun huis te koop en verlaten stilletjes het toneel. Benthe reageert ontzet en blijft verbeten over de zaak schrijven. Ze negeert de bedreigingen die aan haar adres worden geuit. Ook Stefan van Weezel laat weer op onaangename wijze van zich horen. Benthe is blind voor het gevaar. Het verdriet om haar dochter vertroebelt haar zicht. Wanneer blijkt dat Rick Vrieskoop na slechts een paar maanden gevangenisstraf op vrije voeten komt, besluit Benthe het recht in eigen hand te nemen. Het rechtssysteem heeft gefaald.


Milou van der Will kiest geen eenvoudige thema’s voor haar boeken uit. In haar vorige boeken schreef ze over loverboy-problematiek, de gevolgen van een familiedrama en transseksualiteit. Eerder al getuigde het werk van Milou van der Will van een gedegen research en ook nu weet deze auteur het onderwerp uitstekend en van meerdere kanten te belichten. Niet alleen de gevolgen voor de slachtoffertjes zelf worden beschreven maar ook het effect dat het gebeuren op het gezinsleven heeft. Er ontstaan scheuren in de relatie van Benthe en Raoul.


Wat ik heel goed aan dit boek vind, is dat Milou van der Will onderstreept hoe belangrijk de rol van de maatschappij is als het om pedofilie gaat. De inwoners van Ringerdam kennen Rick Vrieskoop wel. Een keurige jongen. Een geboren en getogen Ringerdammer. Volgens de dorpelingen schaadt niet hij maar Benthe de goede naam van het dorp. Ze laten Benthe op agressieve wijze weten dat ze moet stoppen met de berichtgeving over de zaak. Ook benadrukt de schrijfster dat het rechtssysteem nog altijd faalt. Slachtoffers van pedofielen kampen levenslang met de gevolgen terwijl de gevangenisstraf die de pedofiel opgelegd krijgt ronduit een lachertje is.


Er gebeurt veel in In mijn bloed. Meerdere verhaallijnen proberen elkaar te overtroeven met als positieve bijkomstigheid dat het verhaal leest al een trein. Benthe Berg is een interessant personage maar haar felheid maakt haar niet altijd tot een sympathiek persoon. Van mij mag Benthe in een volgend boek nog wel wat van haar scherpe kantjes verliezen maar ik wil haar belevenissen zeker blijven volgen. 


ISBN 9789044344639 | paperback | 335 pagina's | The House of Crime | augustus 2014

© Annemarie, 23 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven