Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Rood licht
Milou van der Will

 

Evie is een doodnormale tiener van 18. Een echt groentje op het gebied van jongens en ietwat onzeker over zichzelf. Ze kijkt op tegen haar beste vriendin Florien die al meer ervaring heeft opgedaan. Bovendien is Florien, in Evies ogen dan, veel knapper. Wanneer ze na een stiekem avondje uit buiten op Florien staat te wachten ontmoet ze Jesper. Jesper, niet bijzonder knap maar met prachtige ogen. Hij maak meteen werk van haar. Evie vindt alle aandacht heerlijk en valt als een blok voor hem. Spoedig is het dik aan tussen de twee en het lijkt ware liefde te zijn. In werkelijkheid wordt ze door loverboy Jesper op slinkse wijze de prostitutie ingelokt. Evie is stapelverliefd en slikt alles wat Jesper zegt voor zoete koek. Wanneer Jesper beweert grote schulden bij een vriend te hebben begint de ellende. Compleet gehersenspoeld als ze is, is Evie tot alles bereid om Jesper te helpen. Tot alles. Bovendien is het maar voor één keer denkt ze nog.
Terwijl Evie vastzit in de gruwelen van de wereld van de prostitutie doen haar ouders er alles aan om haar terug te krijgen. De grote wanhoop die toeslaat drijft de ouders, en ook het jongere zusje, van Evie tot uitersten.


De beklemmende sfeer van het verhaal grijpt je bij de keel en maakt dat je het boek in één keer uit wilt lezen. Evie loopt met open ogen in de val en tegelijkertijd is het zo begrijpelijk dat een jong meisje dit kan overkomen. Verliefdheid van tieners dient nu eenmaal niet onderschat te worden. Dat kan heel diep gaan. Behalve dat dit gewoon een goed spannend boek is, biedt het ook inzicht in de loverboy-problematiek. Hoe een jong meisje hierin verzeild kan raken en daarmee het gehele gezin in een absurde situatie stort. Ouders van tienermeisjes zullen ‘s-nachts wel even wakker liggen na het lezen van dit verhaal. De informatie zullen ze echter op waarde weten te schatten.


Het is duidelijk dat Milou van der Will goed op de hoogte is. De verhalen van slachtoffers, hulpverleners en politie hebben als basis voor dit boek gediend. Ze weet de woede, machteloosheid en wanhoop van het gezin heel treffend neer te zetten. Na het lezen van dit boekwerk zullen de meeste lezers nog wel even met het onderwerp bezig zijn.


Dit is een uitstekend debuut. Milou van der Will mag zich over een paar jaar wellicht tot de gevestigde orde rekenen. Dat ze kan schrijven heeft ze bewezen met deze thriller. Hier en daar bevat dit boek nog wat kleine schoonheidsfoutjes. Zo had ze van mij wel wat dichter bij het onderwerp mogen blijven. Het onderwerp is zo puur en zo heftig dat te veel bijzaken afbreuk doen aan het verhaal. Een aantal verhaallijnen hadden van mij daarom weggelaten mogen worden. De relatie van Evies moeder bijvoorbeeld. Dat voegt mijns inziens niets toe. De rol die de politie speelt in het hele gebeuren vond ik daarentegen wél waardevol om te lezen. Voor een jonge vrouw van midden twintig weet Milou van der Will de moeder van Evie raak neer te zetten. Af en toe is mams wel een jeugdig type maar toch heel goed gedaan.


Dit boek wist mij zo te boeien dat ik het in één ruk uit heb gelezen. Ik ben benieuwd wat deze dame nog meer in haar mars heeft en kijk uit naar haar volgende thriller.


ISBN 9789023457435 Paperback 349 pagina's | De Bezige Bij | oktober 2010
Ook  verkrijgbaar als digitaal boek

© Annemarie, 17 mei 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven