Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

KlikspaanKlikspaan
M.J. Arlidge


Meestal geniet inspecteur Helen Grace van het nachtelijke uitzicht vanaf Abbey Hill. De vele lampjes van de stad bieden een sfeervolle, ietwat mystieke aanblik. Nu stijgen er echter hemelhoge vlammen uit Southampton op. Drie felle branden lijken de stad op te willen slokken. Helen beseft dat ze nog lang niet aan haar verlangen naar een warm bed toe kan geven. Drie branden tegelijk, dat voorspelt niet veel goeds.


Ook Thomas Simms snakt naar de warmte van zijn bed. Hij verlangt naar zijn gezin, die hij door zijn zware baan veel te weinig ziet. De economische crisis vergt het uiterste van Thomas, die een eigen bedrijf heeft. Sinds hij noodgedwongen een deel van zijn personeel heeft moeten ontslaan, is hij zestien uur per dag in touw. Na wat weer een eindeloze dag leek, is hij eindelijk op weg naar huis. Het is druk op de weg, verkeersopstoppingen gaan naadloos in elkaar over. Zelfs in de straten vlakbij zijn huis is het druk. Er lopen opvallend veel wandelaars door de straat die naar zijn huis leidt. Vreemd genoeg staan hun gezichten bezorgd. En dan ziet Thomas het. Er is brand. Er staat een prachtig, Victoriaans huis in brand. Zijn huis. Het huis waarin zijn gezin ligt te slapen.


In de tuin ligt zijn tienerzoon Luke in het gras. Thomas voelt geen opluchting. Luke leeft maar ligt er vreemd bij. Later zal hij horen dat zijn zoon uit het zolderraam is gesprongen en zijn beide benen heeft gebroken. Zijn vrouw Karen en zesjarige dochter Alice zijn nergens te bekennen. De paniek neemt toe. Wanneer Luke moeizaam uit weet te brengen dat ze nog in het huis zijn, rent Thomas zonder nadenken het brandende huis in.


Al snel likken de vlammen aan zijn kleren. De zwarte rook dwingt hem het brandende huis te verlaten. Een aantal dappere brandweerlieden wagen hun leven om Karen en Alice te redden. Moeder en dochter hebben zich in de douchecabine verschanst. De douche staat aan. Hoewel ze bewusteloos zijn, is duidelijk te zien dat ze via het afvoerputje hebben geprobeerd aan zuurstof te komen. Hun harten kloppen nauwelijks. Ze worden met spoed naar het ziekenhuis vervoerd waar de artsen doen wat ze kunnen. Het hart van Karen is echter niet tegen de zware brandwonden en de rookinhalatie opgewassen. Ze overlijdt. De kleine Alice vecht nog altijd voor haar leven.


De andere twee branden hebben in bedrijfspanden gewoed. De panden zijn volledig uitgebrand maar gelukkig was er niemand binnen. De felheid van de branden verraadde het al: ze zijn aangestoken. Iemand is de drie panden binnengedrongen om vervolgens overal lampenolie te verspreiden. Het uiterst brandbare goedje werd daarna aangestoken. Iemand wilde verwoesten. Doden.


Helen en haar collega’s zijn aangeslagen door de noodlottige gebeurtenis. Vooral haar collega Charlie, een jonge moeder, vindt het vreselijk dat een klein meisje in een groot ziekenhuisbed voor haar leven vecht. Helen heeft de leiding over het onderzoek. Niet voor het eerst in haar carrière opent ze de jacht op een moordenaar. Alle ogen zijn op haar gericht. Helen heeft immers al meerdere moordenaars ontmaskerd. Iedereen vertrouwt erop dat ze ook nu de schuldige op zal sporen. Nog geen dag later wordt de duisternis opnieuw door vlammen verdreven. Drie nieuwe branden doen het ergste vermoeden.


Klikspaan is alweer het vierde boek over Helen Grace. Ze is uitgegroeid tot een van mijn favoriete boekpersonages. Helen Grace is een held maar bovenal een mens. Hoewel ze uitblinkt in haar werk, is haar privéleven minder succesvol. Helen heeft moeite met het verwerken van emoties. Alleen door het voelen van lichamelijke pijn, is ze haar geestelijke kwellingen de baas. Helaas heeft de man die aan haar verlangen naar pijn toegaf, gevoelens voor haar gekregen. Daar kan Helen niet mee omgaan. Ze breekt met hem. Om te voorkomen dat ze haar gevoelens niet langer onder controle kan houden, zal ze een vervanger moeten vinden. Ze zal zich kwetsbaar op moeten stellen, iets wat ze zich als inspecteur bij de politie eigenlijk niet kan veroorloven.


De boeken in de Helen Grace-reeks zijn stuk voor stuk intens, intrigerend en bijzonder spannend. Klikspaan vormt daarop geen uitzondering. M.J. Arlidge is een van de beste thrillerschrijvers van dit moment. Mis deze boekenreeks niet.


ISBN 9789022578513 | paperback |443 pagina's | Boekerij | november 2016
Vertaald door Harmien Robroch

© Annemarie, 28 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven