Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Niemandsland
Neil Gaiman


Wie weet dat zich onder de stad Londen een compleet andere wereld bevindt?
Beneden-Londen heet het in het boek van Neil Gaiman. Er wonen ratten natuurlijk, maar dat zijn niet zomaar ratten; er zijn wezens met bijzondere gaven; mooie, maar gevaarlijk bleke vrouwen; moordenaars, de heren Vandemar en Croup, die het liefst zo pijnlijk mogelijk doden en er akelige eetgewoonten op na houden. De markies van Carabas loopt er rond, die blij mag zijn met het systeem van dienst- en wederdienst dat de onderaardse bevolking hanteert. Er is het Beest van Londen, een vervaarlijk wezen dat door Jager gezocht wordt; en er is de engel Islington, diep, nog dieper onder de aarde.


Richard Mayhew woont in Boven-Londen en heeft geen flauw idee van wat er zich allemaal onder hem bevindt. Hij is een effectenmakelaar, verloofd met de mooie Jessica, en leeft zijn gezapige leventje, zonder op of om te kijken. Maar ergens knaagt iets: is dit nou alles? Is dit leven?
Als op een dag er bijna letterlijk een meisje voor zijn voeten valt, dat duidelijk gewond is, en dus hulp nodig heeft, gaat hij tegen de wensen van zijn verloofde in. Zij vindt het etentje met haar baas belangrijker dan zo’n zwerfkind, maar Richard kan het niet over zijn hart verkrijgen. Zo leert hij Door kennen, het meisje dat deuren kan openen. Zo belandt hij in de wereld onder de grote stad, en zo begeeft hij zich in gevaar, dat hij zelfs in zijn ergste nachtmerries niet had kunnen voorstellen. Een extra element vormt het niet altijd goed weten wie nou precies aan welke kant meedoet.


Niemandsland beschrijft een wereld die ook de lezer zich niet had kunnen  voorstellen, maar als je van fantasy houdt, dan is dit spekkie voor het bekkie. Dit boek diende als basis voor de BBC-televisieserie 'Neverwhere', die ik niet ken.
Neil Gaiman kende ik ook nog niet, maar mm... dit smaakt toch echt naar meer. Soms moest ik wel wat wegslikken, want Gaimans fantasie grenst aan horror, maar hij heeft een heldere stijl van schijven, en sleept je mee naar een enigszins voorspelbaar einde.


ISBN 9789024529889  | Paperback |318 pagina's | Luitingh-Sijthoff | oktober 2009
Vertaald uit het Engels door Erica van Rijsewijk

© Marjo, 12 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven