Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Boze wolf
Deel 6 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

Nadat een groepje tieners het op een drinken heeft gezet verliezen twee van hen het bewustzijn. Wanneer een nog altijd beneveld meisje weer bij bewustzijn komt, ontdekt ze dat haar nog altijd bewusteloze vriendje gezelschap heeft gekregen van een lijk. In het water vlakbij het bewegingsloze tienerlichaam dobbert een dood tienermeisje.

Pia Kirchhoff, die het inmiddels tot hoofdinspecteur heeft geschopt, en haar chef Oliver van Bodenstein nemen het onderzoek naar de dood van het tienermeisje voor hun rekening. Het blijkt vrijwel onmogelijk om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen. Het meisje is door niemand als vermist opgegeven en heeft nooit een tandarts bezocht. Haar gebit kan dus ook niet vergeleken worden met gebitsgegevens uit tandartsarchieven.

De lijkschouwing geeft een aantal ronduit schokkende details prijs. Het arme kind heeft jarenlang blootgestaan aan zware lichamelijke en seksuele mishandeling. Ook is haar lichaam lange tijd niet aan zonlicht blootgesteld geweest. Heeft iemand het meisje gevangengehouden? Het meisje is verdronken maar niet in het water waar ze is gevonden. Ze is om het leven gekomen in chloorwater. In de maag en darmen van het meisje worden enkel wat textielresten aangetroffen. Welke tragische geschiedenis is aan haar dood vooraf gegaan?

Ondertussen is de bikkelharde televisiepresentatrice Hanna Hertzmann bezig met een spraakmakende uitzending. Direct na de zomerstop zal ze vriend en vijand schokken met een geruchtmakend verhaal. Hanna is door haar eigen psychotherapeute benaderd en in contact gebracht met mensen die hun verhaal aan Hanna willen vertellen. Niets van het verhaal mag uitlekken voor de tijd rijp is en daarom deelt Hanna het verhaal nog niet met haar collega’s. Hanna bruist en voelt zich springlevend. Haar toch al succesvolle carrière zal tot ongekende hoogte gaan stijgen.

De politie heeft inmiddels een tip gekregen. Niet ver van de vindplaats van het meisje woont een veroordeelde pedofiel op een camping. De man, ooit een gevierd advocaat, zou kort geleden een blond tienermeisje in zijn caravan hebben ontvangen. Zal het om het moordslachtoffer gaan? Wanneer de politie op de camping arriveert, is de vogel gevlogen. De oplossing van de verdrietige moordzaak lijkt binnen handbereik maar de vermoedelijke dader is vooralsnog voortvluchtig. Alsof Pia en haar collega’s het nog niet druk genoegen hebben krijgen ze nóg een zaak op hun bord: Hanna Hertzmann is zwaar gewond en vrijwel onherkenbaar aangetroffen in de kofferbak van haar auto. Ze is op brute wijze mishandeld en verkracht.

Pia Kirchhoff komt nauwelijks aan haar eigen leven toe. Lilly, de kleindochter van Pia’s vriend Christoph, logeert vier weken bij hun maar ze heeft nauwelijks tijd voor het vrolijke, kleine meisje. Tijdens een schoolreünie loopt ze haar oude vriendin Emma tegen het lijf. Emma is hoogzwanger en maakt zich zorgen om haar dochtertje. Het meisje is  sinds kort onhandelbaar. Is haar gedrag wel normaal voor een vijfjarige? Ook de man van Emma gedraagt zich vreemd. Pia’s collega Bodenstein woont sinds zijn scheiding in een piepklein huisje op het terrein van zijn ouders. Het wordt tijd voor de volgende stap: een eigen huis. Pia en Bodenstein hebben altijd een goede band gehad. Recente ontwikkelingen doen Pia echter twijfelen aan de integriteit van haar gewaardeerde collega.

Een nieuw boek van Nele Neuhaus is altijd reden tot juichen omdat ze enorm goed schrijft. Ook Boze wolf is een dijk een thriller. De thema’s in dit boek zijn kinder- en machtsmisbruik die helaas vaak hand in hand gaan. Hanna Hertzmann is op een schokkende zaak gestuit en heeft dat bijna met haar leven moeten bekopen. Niet iedereen zal het uiteindelijk na kunnen vertellen. Een machtig netwerk dat tot alle lagen van de bevolking is doorgedrongen, blijkt voor niets terug te deinzen. Geweld wordt niet geschuwd en voor een moord meer of minder draait men de hand niet om. Het is echter nog maar het topje van de ijsberg. Nele Neuhaus schetst op integere en kundige wijze het schokkende verhaal van misbruikslachtoffers. Kunnen zij ooit aan hun belagers ontsnappen? Slachtoffers hebben levenslang en voelen zich de rest van hun leven opgejaagd.  

Nele Neuhaus staat keer op keer garant voor een fantastische thriller. Ze heeft hoofdpersonages Pia en Bodenstein tot leven gewekt en geeft aangrijpende en interessante verhalen diepgang en betekenis. Boze wolf is een absolute aanrader.

ISBN 9789021454801 | paperback | 480 pagina's| Uitgeverij Q | mei 2014
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 8 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven