Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDiepe wonden
Deel 3 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

De 92-jarige joodse David Josua Goldberg is met een nekschot om het leven gebracht. Een executie. In zijn bloed staan een aantal cijfers geschreven. Waarom zou iemand een man van 92 vermoorden? Een man die bovendien Auschwitz heeft overleeft.

Dr. Henning Kirchoff  neemt de lijkschouwing voor zijn rekening. Inspecteur Pia Kirchhoff, zijn ex-vrouw, is hierbij aanwezig. Wat Henning ontdekt is zo verbazingwekkend dat Pia haar chef Oliver von Bodenstein vraagt om ook te komen. Bodenstein krijgt een vergrootglas in zijn hand gedrukt en tuurt naar de plek die hem aangewezen wordt. Op de arm van de dode man prijkt een kleine tatoeage. Bodenstein denkt nog even dat het om een tatoeage gaat die elke overlevende van Auschwitz op zijn arm draagt maar de waarheid is minder eenvoudig. Het is een bloedgroeptatoeage, het soort dat leden van de Waffen-SS hadden. Hoe komt een joodse man die gevangen heeft gezeten in een concentratiekamp aan zo’n tatoeage?

Ook de hoogbejaarde Hermann Schneider sterft door een nekschot. Opnieuw een executie waarbij dezelfde cijfers in het bloed van het slachtoffer geschreven staan. Pia en Bodenstein doen in de kelder van de dode een misselijkmakende ontdekking. De ruimte staat vol nazi-memorabilia. Er is zelfs een klein filmzaaltje ingericht om naar oude afleveringen van het Duitse weekjournaal te kijken.

David Josua Goldberg en Hermann Schneider hebben allebei een dubbelleven geleid. Hoe kunnen mensen als zij een dergelijk geheim met zich meedragen? Het is onbegrijpelijk. Tijdens het onderzoek komt naar voren dat beide heren op vriendschappelijke voet stonden met Vera Kaltensee, een oude, rijke dame met een onberispelijke reputatie. Wanneer Vera met de dood van haar twee vrienden geconfronteerd wordt, stort ze in. Vera Kaltensee is in de oorlog alles kwijtgeraakt, haar thuis en haar familie. Hoe kan het dat zij zo goed bevriend was met deze twee heren? Dan wordt er nog een moord gepleegd. Ditmaal sterft de 88-jarige Anita Frings onder dezelfde omstandigheden. Ook zij was een goede vriendin van Vera die na het horen van dit nieuws een zenuwinzinking krijgt.

Diepe Wonden: Ik dook erin en kwam pas weer boven toen het uit was. Wat een dijk van een boek! Bovenstaande samenvatting beslaat de voornaamste verhaallijn maar er is meer. Het is een web van geheimen. De een wil niets liever dan ze onthullen, de ander doet er alles aan om ze te verhullen. De familie Kaltensee staat centraal maar er zijn meer personages die ruimte innemen in dit boek. Marcus Nowak bijvoorbeeld, een restaurateur met een groot geheim die dol is op zijn oma Auguste. En Thomas Ritter, een voormalig personeelslid van Vera die werkt aan haar biografie. Ook het leven van Robert, de verschoppeling van de familie, wordt gevolgd en dan nog zijn er personages die ik niet genoemd heb. Bovendien komen de privélevens van Pia en Bodenstein ook aan bod. Verrassend genoeg blijft het verhaal met alle verwikkelingen en personages van begin tot eind duidelijk en raakte ik nergens de draad kwijt. Nele Neuhaus weet heel goed hoe ze een verhaal raak en helder op papier moet krijgen. Ze weet de spanning op te bouwen door informatie op de juiste manier te doseren. Sommige dingen kan de scherpe lezer raden, andere zaken blijven langere tijd een raadsel. Haar aangename, warme schrijfstijl maakt het plaatje compleet.

Het is onbegrijpelijk dat een schrijfster van dit niveau haar eerste thrillers in eigen beheer uit heeft moeten geven omdat uitgevers haar manuscripten keer op keer afwezen. Nele Neuhaus is een zeer begenadigd thrillerauteur, een talent. Na het lezen van Diepe wonden, het tweede boek van Nele Neuhaus dat in Nederland is uitgegeven, heb ik nog maar één wens: het eerste – Sneeuwwitje moet sterven – ook lezen!

ISBN 9789021443225 | paperback |397 pagina's| Uitgeverij Q | januari 2013
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 16 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven