Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

MoordvriendenMoordvrienden
Deel 2 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus


Het onrustige gedrag van de olifanten van de Opel-dierentuin in het Duitse Kronberg, wekt de argwaan van hun verzorger. Een inspectie van het dierenverblijf levert een lugubere vondst op. Een menselijke hand is tussen de grote dieren beland. Directeur Christoph Sander belt meteen de politie. De vondst van de hand heeft hem met angst maar ook met zorgen vervuld. Liggen er soms nog meer lichaamsdelen door zijn dierbare dierentuin verspreid?


Pia Kirchhoff heeft pech. Haar baas Bodenstein sommeert haar haar vrije dag op te offeren om hem te assisteren bij het politieonderzoek in de dierentuin. Terwijl de eerste bezoekers al door de dierentuin wandelen, worden de dierenverblijven doorzocht. Bij de elanden is het raak. Er wordt een voet gevonden. Wanneer ook bij de moeflons een lichaamsdeel wordt aangetroffen, wordt de dierentuin ontruimd.


De eigenaar van de afgerukte ledematen wordt uiteindelijk in een weiland, even verderop, gevonden. Het onlangs gemaaide gras verraadt dat het lijk onder de maaimachine is gekomen en daardoor een arm en een been is verloren. Christoph Sander schrikt wanneer hij ziet om wie het gaat. Het is Hans Ulrich-Pauly, een beroepsactivist. Christoph Sander had het regelmatig met hem aan de stok omdat Pauly een hekel aan dierentuinen had.


Hoewel veel volwassenen een hekel aan Pauly hadden, trokken hij en zijn vriendin, Esther Schmitt, jongeren als een magneet aan. Tot grote ergernis van hun ouders, dweepte de plaatselijke jeugd met het stel. Pia en Bodenstein ontdekten dat Pauly voor een aantal jongeren bovendien als een soort mentor fungeerde. Hij spoorde ze aan tegen de wensen van hun ouders in te gaan en te kiezen voor een toekomst die ze zelf ambieerden. Ook hielpen de jongeren Pauly met het voeren van allerlei campagnes. Pauly voerde niet alleen een lastercampagne tegen de dierentuin, ook de aanleg van een nieuwe weg werd fel bestreden.


Pauly was een man met veel vrienden maar ook met veel vijanden. Veel plaatselijke ondernemers hebben financiële belangen bij de aanleg van de nieuwe weg. Zij konden het bloed van Pauly wel drinken. Ook tussen Pauly en zijn ex boterde het niet. Zij wilde hem uit zijn huis zetten om een ambitieus nieuwbouwplan in werking te stellen. De tranen die bij de volwassenen beslist niet vloeiden, stroomden bij de jongeren rijkelijk over de wangen. Vooral de jonge Lukas van den Berg is erg van slag. Pauly was zijn vriend en mentor. Een vaderfiguur.


De dood van Pauly zet een reeks zorgwekkende gebeurtenissen in gang. Zijn vriendin Ingrid weet ternauwernood uit een brandend huis te ontsnappen, een tienermeisje wordt het mikpunt van spot en een goede vriend van Lukas verdwijnt spoorloos. Bodenstein richt zijn aandacht op dierentuindirecteur Christoph Sander. Hij vertrouwt de man voor geen meter en snapt niet waarom Pia overduidelijk gecharmeerd van hem is. Pia zelf neemt Lukas onder haar hoede. Ze heeft medelijden met de jongen die nog altijd erg overstuur is. Kunnen de twee ervaren politiemensen op hun beoordelingsvermogen vertrouwen of worden ze schaamteloos voor de gek gehouden?


Moordvrienden is het tweede boek over Pia en Bodenstein. Het is nu alsnog in het Nederlands verschenen. Voor de doorgewinterde Nele Neuhaus-lezer is het een feest der herkenning. In dit boek wordt duidelijk hoe Pia en Christoph elkaar precies hebben leren kennen en het “medische probleem” waar Bodensteins vrouw Cosima mee worstelt, baarde me absoluut geen zorgen. Dat ik van een aantal dingen al wist hoe het zat, deed gelukkig geen afbreuk aan de spanning. Ik had bovendien het gevoel een streepje voor te hebben. Ik beschikte immers over “insiders information”!


Nele Neuhaus heeft opnieuw voor een grote setting met veel personages gekozen. In haar eerste boek zaaiden de vele personages nog wat verwarring maar dat is nu niet meer het geval. Het verhaal is uitstekend te volgen en de personages zetten samen een duidelijk beeld van de gemeenschap neer. Hoewel de auteur pas met haar vierde boek – Sneeuwwitje moet sterven - over Pia en Bodenstein bij het grote publiek is doorgebroken, valt haar schrijftalent in deze thriller niet over het hoofd te zien. Ik heb genoten!


ISBN 9789021402086 | paperback | 327 pagina's | Uitgeverij Q | september 2016
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven