Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altSneeuwwitje moet sterven
Deel 4 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

In het dorpje Altenhain heerst onrust. Tobias Sartorius is teruggekeerd naar zijn ouderlijk huis. Tobias komt rechtstreeks uit de gevangenis en is niet welkom. Ruim tien jaar geleden voltrok zich een drama in Altenhain. Twee tienermeisjes, Laura Wagner en Stefanie Schneeberger, werden vermoord. Wat er met de lichamen is gebeurd, weet niemand maar dat Tobias de moorden op zijn geweten heeft, is niemand in het dorpje onbekend. Het bewijs wees overvloedig in zijn richting. Nu Tobias is teruggekeerd, grijpen de Altenhainers elke gelegenheid aan om hem te laten merken dat zijn aanwezigheid ongewenst is.

Hoofdcommissaris Oliver von Bodenstein en inspecteur Pia Kirchhoff onderzoeken de vondst van een skelet op een verlaten vliegveld. Wie is de persoon die daar al die jaren zo eenzaam heeft gelegen? Het blijkt te gaan om Laura Wagner. Eén van de vermoorde tienermeisjes is eindelijk gevonden. Maar waar is Stefanie? Dan gebeurt er nog iets dat de aandacht op Altenhain vestigt: In de stad wordt een vrouw van een voetgangersbrug geduwd. Ze belandt op de weg en raakt dermate gewond dat ze in levensgevaar verkeert. Het blijkt te gaan om de moeder van Tobias Sartorius.

Wie heeft de moeder van Tobias geduwd? Pia en Bodenstein ontdekken dat de gemoederen hoog oplopen in Altenhain en dat de dorpsbewoners hun haat jegens Tobias op alle mogelijke manieren uiten. Wanneer Pia de dossiers over de twee moorden leest, zijn er details die haar doen twijfelen. Heeft Tobias de moorden wel gepleegd? De dertiger beweert dat hij zich niet meer kan herinneren wat er die nacht is gebeurd. Tobias beseft heel goed dat het bewijs niet liegt maar hij weet simpelweg de ware toedracht niet. In ieder geval heeft hij zijn straf uitgezeten maar het wordt hem en zijn familie niet gegund om verder te gaan met hun leven. Voordat Tobias de gevangenis indraaide was zijn vader Hartmut eigenaar van een succesvol restaurant. Nu is het restaurant slechts een leegstand, vervallen pand en kan Hartmut de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Ook het huwelijk van Tobias’ ouders heeft het drama niet overleefd. Tobias heeft het heel moeilijk met deze feiten. Waarom moeten zijn ouders zo boeten voor zijn daden? Het schuldgevoel is groot.

Terwijl de situatie in Altenhain op het punt staat te escaleren gebeurt er iets zeer zorgwekkends. De zeventienjarige Amelie is verdwenen. Het jonge meisje werd veel gezien in de nabijheid van Tobias. Net als Laura en Stefanie destijds. En er is nog iets: Amelie lijkt verrassend veel op Stefanie. De geschiedenis herhaalt zich. Heeft Tobias opnieuw een moord gepleegd?

Sneeuwwitje moet sterven is het eerste boek van Nele Neuhaus dat naar het Nederlands is vertaald. In januari van dit jaar volgde het boek Diepe wonden. De oplettende lezer zal merken dat Sneeuwwitje moet sterven het vervolg is op Diepe wonden en niet andersom.

In dit boek draait alles om het plaatsje Altenhain. De bewoners zijn er duidelijk op gebrand om zo snel mogelijk van Tobias verlost te zijn maar kloppen hun argumenten wel? Welke geheimen herbergt het dorp? Wie houdt wie de hand boven het hoofd? Wat heel treffend beschreven is, is de ellende die Tobias doormaakt. Hij gaat gebukt onder een haast ondragelijk schuldgevoel. Hij heeft het leven van zijn ouders geruïneerd. Hij heeft hun geluk verwoest. Moet hij het dorp verlaten en daarmee ook zijn vader? Of moet hij vechten voor hun toekomst? Welke keus is de juiste?

Pia en Bodenstein hebben in dit boek ook het nodige aan hun hoofd. Pia wil haar huis verbouwen zodat ze met haar grote liefde kan gaan samenwonen maar er blijkt iets niet in orde met de oorspronkelijke bouwvergunning. Bodenstein woont al jaren samen met zijn vrouw en grote liefde Cosima. Maar is de liefde eigenlijk nog wel wederzijds? Waarom bekruipt Bodenstein het gevoel dat Cosima iets voor hem verbergt? Ook op de werkvloer verloopt niet alles even soepel.

Net als bij Diepe wonden is ook in Sneeuwwitje moet sterven de waarheid steeds heel dichtbij maar toch ongrijpbaar. De spanning en nieuwsgierigheid lopen torenhoog op. Het verhaal staat als een huis, is spannend, geloofwaardig en goed onderbouwd. Ik ben erg gecharmeerd van de schrijfstijl van Nele Neuhaus. Sneeuwwitje moet sterven behoort tot een van de beste boeken die ik het afgelopen jaar gelezen heb.

ISBN 978 90 214 4324 9 | Paperback (Mid-price) | 448 pagina's | Uitgeverij Q | november 2012
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 26 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven