Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altWie wind zaait
Deel 5 van de reeks over Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein
Nele Neuhaus

Op een klein detail na is alles in kannen en kruiken. Binnenkort kan WindPro met de bouw van een windmolenpark van start gaan. Kleine kink in de kabel is dat de eigenwijze boer Ludwig Hirtreiter weigert om zijn weiland te verkopen. Zonder dat weiland gaat het hele feest niet door. Toch maakt Stefan Theissen, directeur van WindPro, zich vooralsnog geen zorgen. Geld is een machtig overredingsmiddel.

Wanneer een nachtwaker dood wordt aangetroffen in het pand van WindPro richten inspecteur Pia Kirchhoff en haar chef Oliver von Bodenstein hun aandacht op het windparkverhaal. De nachtwaker lijkt niet om het leven te zijn gebracht maar er bevond zich wel een insluiper in het gebouw. Op een bureau wordt een dode hamster aangetroffen. Dan blijkt dat de komst van het windmolenpark lang niet bij iedereen in de smaak valt. Er is een actiecomité opgericht en de tegenstanders van het park voeren een felle strijd tegen de plannen van WindPro.

De vader van Bodenstein is lid van het actiecomité evenals diens beste vriend Ludwig Hirtreiter. Ludwig weigert nog altijd zijn grond aan WindPro te verkopen ook al is hem inmiddels een exorbitant bedrag geboden. Stefan Theissen krijgt het benauwd maar hij kan nog rekenen op de kinderen van Ludwig. De drie onsympathieke nazaten van de oude man hebben het financieel zwaar. Ze hebben in gedachte de drie miljoen euro die hun vader geboden is, allang uitgegeven. En dan is het niet meer nodig om Ludwig te overreden. Iemand heeft hem en zijn trouwe hond zonder pardon neergeknald. Een afschuwelijke en onmenselijke daad.

Pia en Bodenstein verdenken de kinderen van Ludwig maar er blijken bijzonder veel mensen met een motief te zijn. Stefan Theissen van WindPro heeft bijvoorbeeld ook een belang bij de dood van Ludwig. En dan heerste er nog verdeeldheid binnen het actiecomité. Ludwig en Jannis lagen met elkaar in de clinch. Jannis is een opvallend type. Samen met zijn vriendin Ricky beheert hij het plaatselijke dierenasiel. Eigenlijk doet Ricky, die ook een dierenwinkel heeft, het meeste werk samen met de zestienjarige Mark. Mark is een zoon van gegoede ouders en heeft een traumatische periode achter de rug. Enige tijd geleden draaide Mark door en richtte daarbij de nodige vernielingen aan met een taakstraf als gevolg. De taakstraf diende hij uit in het asiel en sindsdien werkt hij daar als vrijwilliger. Mark kijkt enorm op tegen Jannis en Ricky en draagt hun strijd tegen de komst van het windmolenpark een warm hart toe.

Er zijn verdachten genoeg in deze knap geschreven thriller. WindPro kan zich niet veroorloven de bouw van het park te annuleren en is bereid het spel hard te spelen. Zijn alle leden van het actiecomité nog wel te vertrouwen nu er zoveel geld in het spel is? Er zitten lieve, oprechte mensen in de actiegroep maar een aantal van de leden heeft hun principes inmiddels laten varen. En wie is  de vrouw die haar ware identiteit verzwijgt? Wat heeft zij met de gebeurtenissen te maken? Pas aan het eind van het boek wordt duidelijk in welke hoek de dader gezocht moet worden. Tot die tijd leidt Nele Neuhaus de uitgebreide verhaallijnen kundig in goede banen.

Pia is nog altijd gelukkig met haar vriend Christoph. Wel zijn er lichte ergernissen ontstaan omdat Pia er niet in slaagt haar tijd goed tussen haar werk en haar vriend te verdelen. Het huwelijk van Bodenstein is gesneuveld en hij moet erg wennen aan het vrijgezellenbestaan. Misschien dat hij daarom iets te snel valt voor de vrijwel ontbrekende charmes van een grijze muis.

Wie wind zaait is een pakkend verhaal vol boeiende personages. Nele Neuhaus schetst de mensen in het boek puur zoals ze zijn waarbij de een er wat fraaier vanaf komt dan de ander. Het verhaal gaat over principes, hebzucht, kwetsbaarheid, vertrouwen en over het beschamen van iemands vertrouwen. Wat kan Nele Neuhaus goed schrijven! Ook met dit derde boek maakt ze, mijn inmiddels hooggespannen, verwachtingen waar. Ze schrijft jaloersmakend soepel en overtuigend. Schrijven is duidelijk haar tweede natuur. Nele Neuhaus klimt hoger en hoger op mijn lijstje met favoriete schrijvers. Ik verheug me nu al op haar volgende boek.

ISBN  9789021449999| paperback | 392 pagina's| Uitgeverij Q | oktober 2013
Vertaald door Sander Hoving

© Annemarie, 21 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven