Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Als het zaterdag wordtAls het zaterdag wordt
Frida Klein: Deel 6
Nicci French


Na een aantal hachelijke avonturen heeft psychotherapeute Frieda Klein haar familie en goede vrienden beloofd zich niet meer met politiezaken in te laten. Toch kan ze het verzoek van Walter Levin niet afslaan. Levin heeft haar en hoofdinspecteur Malcolm Karlsson, een dierbare vriend, uit een benarde situatie gered. Dankzij Levin heeft Karlsson zijn baan nog en zit Frieda niet in de gevangenis. Waarom Levin hen heeft geholpen en voor welke (geheime) dienst hij precies werkt, is een raadsel. Wel weet Frieda dat ze bij hem in het krijt staat. Dat heeft hij haar fijntjes duidelijk gemaakt. Frieda zal haar belofte moeten verbreken.


Levin vertelt Frieda over politieman Ben Sedge. Er is ontdekt dat hij fouten heeft gemaakt tijdens een recent moordonderzoek. Een bekende crimineel is ten onrechte veroordeeld en inmiddels vrijgesproken. Alle eerdere zaken die Ben Sedge heeft geleid, worden nu opnieuw onderzocht. Een buitenkansje voor tal van gevaarlijke misdadigers die uiteraard allemaal zullen gaan beweren ook onschuldig vast te zitten. Levin vraagt Frieda om een oude zaak nader te onderzoeken. De vrouw om wie het gaat, Hannah Docherty, is geestesziek. Ze zit al jaren in een streng bewaakte inrichting omdat ze haar moeder, stiefvader en haar dertienjarige broertje Rory op beestachtige wijze om het leven heeft gebracht. Ze was toen pas achttien jaar oud. Hannah is gevaarlijk. Frieda moet onderzoeken of ze voor problemen zal zorgen. Zal de zwaar gestoorde vrouw in staat zijn te beweren dat ook zij onschuldig is?


Frieda maakt kennis met de nu tweeëndertig jaar oude Hannah. De vrouw is niet aanspreekbaar en mompelt onbegrijpelijke zinnen. Het valt Frieda op dat Hannah niet alleen onder de tatoeages maar ook onder de blauwe plekken zit. Wordt ze wel goed behandeld in de inrichting? Wie heeft haar zo toegetakeld? Ook ontdekt Frieda dat Hannah al jaren in afzondering leeft. Ze heeft veel te lange periodes in isoleercellen doorgebracht. Het zou iedereen tot waanzin drijven. Het brein kan dat simpelweg niet aan. Dat Hannah krankzinnig is, is duidelijk. Frieda vraagt zich alleen af of Hannah dat ook was op het moment dat haar ouders en broertje vermoord werden. Heeft Hannah haar familie daadwerkelijk vermoord of is ze pas na hun dood krankzinnig geworden?


Frieda is de enige die aan Hannahs schuld twijfelt. Voor ieder ander is de zaak zo klaar als een klontje. Het bewijs is immers overweldigend. Frieda besluit het onderzoek nog eens dunnetjes over te doen. Ze benadert vroegere vrienden van Hannah, buren van het gezin en ook haar biologische vader. De verhalen die ze over Hannah hoort, zijn ronduit verontrustend. Toch lukt het Frieda nog altijd niet het meisje als schuldig te bestempelen. Frieda staat bekend als een eigenwijze vrouw en haar koppige karakter zorgt er dit keer voor dat ze de zaak maar niet los kan laten. De korte evaluatie waar Levin om vroeg, is uitgemond in een diepgravend onderzoek. Wie in het verleden van anderen duikt, stuit vroeg of laat op lieden die daar geen prijs op stellen. Frieda weet dat maar besluit zich toch weer in het gevaar te storten. Zo is Frieda nu eenmaal, alle zorgen van haar geliefden ten spijt.


Als het zaterdag wordt is het zesde deel van de Frieda Klein-reeks. Wie net zo eigenwijs als Frieda is, kan dit boek als standalone lezen maar ik raad aan om bij het begin te beginnen. De personages en de ontwikkelingen die in de vorige boeken in gang zijn gezet, komen dan optimaal tot hun recht.


De reeks lijkt alleen maar spannender en intenser te worden. Als het zaterdag wordt is gewoonweg een uitmuntende thriller. Hannah is een meelijwekkend en tegelijkertijd beangstigend personage. Uit korte fragmenten die de hoofdverhaallijn doorbreken wordt bovendien duidelijk dat iemand uit de inrichting het op haar gemunt heeft. De verhaallijnen zijn mooi met elkaar in balans en vormen een overtuigend geheel.


Al Frieda’s dierbaren duiken in dit boek weer op. De groep hartelijke mensen is onlosmakelijk met Frieda verbonden. Het zijn haar beschermengelen. Mensen op wie ze altijd een beroep kan doen. Zal het Frieda lukken haar onderzoek naar de daden van Hannah succesvol af te ronden? Een onbekende maakt het haar moeilijk. En wie veroorzaakt het gevoel van onraad dat Frieda in haar eigen huis ervaart? Wees gewaarschuwd: Als het zaterdag wordt moet in één keer uit! Het is nog maar de vraag of zondag een rustige dag voor Frieda zal worden…


ISBN  9789026328442 | paperback | 388 pagina's| Ambo|Anthos | maart 2016
Vertaald door Noor Koch en Marja Borg

© Annemarie, 4 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven