Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Denken aan vrijdagDenken aan vrijdag
Frida Klein: Deel 5
Nicci French


De kleine Kitty die met haar ouders een boottochtje over de Thames maakt denkt in eerste instantie dat ze een walvis ziet. Wanneer haar vader uitlegt dat walvissen niet in rivieren zwemmen, wijst Kitty naar de massa die haar aandacht heeft getrokken. Er breekt paniek uit. Kitty heeft geen zeldzame rivierwalvis ontdekt. Er drijft een man in het water. Een dode, opgezwollen man.


Hoofdinspecteur Sarah Hussein en rechercheur Glen Bryant onderzoeken het sterfgeval. Er worden wel vaker lichamen in de Thames gevonden. Vaak gaat het om mensen die zelf een einde aan hun leven hebben gemaakt. In het geval van de nog niet geïdentificeerde man, is dat niet zo. Zijn keel is doorgesneden. Om zijn pols draagt hij een ziekenhuisbandje met daarop de naam Dr. F. Klein.


Het is niet Frieda Klein die uit de Thames is gevist. De dode is immers een man. Maar wie is het dan wel? De politie trommelt Frieda op en ze identificeert het lichaam. Het is Alexander Holland. Sandy. De man van wie Frieda eens zo innig hield. Frieda reageert stug en kil. Ze is niet goed in het tonen van haar emoties maar dat weten Hussein en Bryant niet. Ze vinden haar reactie maar verdacht. In de dagen die volgen wordt Frieda’s doopceel gelicht. De ijverige Hussein en Bryant ontdekken dat Frieda in de afgelopen jaren heel wat heeft meegemaakt. In haar omgeving zijn doden en gewonden gevallen.


Frieda beweert dat ze door de crimineel Dean Reeve gestalkt wordt maar Dean Reeve is dood. Volgens Frieda was het lichaam dat de politie vond niet van Dean maar van zijn tweelingbroer. Is Frieda een fantast? Feit is dat ze regelmatig bij politiezaken betrokken is geweest en steeds met een excuus voor haar betrokkenheid op de proppen komt. Ook nu roept Frieda dat Dean Reeve achter de moord op Sandy moet zitten maar de politie gelooft haar niet langer. Eens was Frieda werkzaam als adviseur voor de politie maar ze heeft al haar geloofwaardigheid verloren. Frieda wordt als moordverdachte aangemerkt en wordt gesommeerd naar het bureau te komen. Ze zal gearresteerd worden. En dan doet Frieda iets heel onverwachts. Ze slaat op de vlucht.


De hechte vriendengroep van Frieda is verbijsterd. Niemand gelooft dat hun dierbare Frieda haar ex-geliefde heeft vermoord. Waarom is ze dan gevlucht? Haar vrienden willen haar graag helpen maar Frieda wil hen niet in de problemen brengen. Ze is gevlucht omdat ze uit wil zoeken wie Sandy heeft vermoord. Vanuit de gevangenis kan ze niets doen en dat past niet bij de doortastende Frieda. Ze duikt onder op een plek  in een buurt waar ze nog nooit eerder een voet heeft gezet. In een vies flatje op een plek waar het leven van de buren door alle muren sijpelt, probeert Frieda uit handen van de politie te blijven. Ze is nu officieel voortvluchtig.


Denken aan vrijdag is het vijfde deel van de Frieda Klein-reeks en misschien wel het sterkste verhaal tot nu toe. Het boek is prima los van de andere boeken te lezen maar wie al meer boeken in de reeks heeft gelezen zal genieten van de terugkeer van alle bekende personages uit de serie. Frieda is geen makkelijke vrouw maar de mensen die ze in haar hart toelaat, zijn verzekerd van een langdurige vriendschap. Frieda’s vrienden op hun beurt zijn tot vrijwel alles bereid om haar te helpen. Frieda heeft haar vrienden hard nodig maar ze wil niemand problemen met de politie bezorgen. Frieda bevindt zich in een lastig parket. De politie is naarstig naar haar op zoek. Zij weten niet wat Frieda wel weet: zij heeft Sandy niet vermoord. De echte moordenaar loopt dus nog vrij rond. Wie loopt er nog meer gevaar?


Denken aan vrijdag zit erg goed in elkaar. De zoektocht van Frieda mondt uit in een mooi, diepgaand verhaal. Omdat Frieda door de politie op de hielen wordt gezeten, ontstaat er een sluimerende spanning die steeds meer in omvang toeneemt. Het karakter van Frieda en de diversiteit van de leden van haar vriendengroep voegen pit aan het verhaal toe. Tot slot is het geheel doordrenkt met de warmte van echte vriendschap. Nicci Gerrard en Sean French zijn erin geslaagd een reeks met een geheel eigen “smaak” te creëren. Ik ben erg gesteld geraakt op de weerbarstige Frieda en haar hartelijke vrienden. Was het maar vast zaterdag!


ISBN 9789026330704 | paperback | 335 pagina's| Ambo|Anthos | april 2015

Vertaald door Caecile de Hoog

© Annemarie, 5 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven