Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Donderdagskinderen
Frida Klein: Deel 4
Nicci FrenchDrieëntwintig jaar geleden heeft Frieda Klein haar ouderlijk huis in Braxton de rug toegekeerd. De toen zestienjarige Frieda is weggegaan en nooit meer teruggekomen. De reden voor Frieda’s vertrek was een traumatische gebeurtenis. Nadat Frieda iets vreselijks overkwam, geloofde zelfs haar eigen moeder haar niet. Ook de politie deed nauwelijks onderzoek naar het voorval. Frieda raapte zichzelf bij elkaar en begon een nieuw, succesvol leven in Londen. Nooit keek ze om naar haar verleden.

Het verleden dringt zich ongevraagd aan Frieda op wanneer haar oud-klasgenootje Maddie uit Braxton contact met haar opneemt. Maddie heeft de afgelopen jaren diverse krantenberichten over het bewogen leven van Frieda gelezen en ze weet dat Frieda werkzaam is als psychotherapeut. Maddie maakt zich zorgen om haar dochter Becky en ze hoopt dat Frieda, bij wijze van vriendendienst, met het meisje wil praten. Enigszins onwillig biedt Frieda haar hulp aan.

Becky blijkt een weerbarstige, magere puber te zijn. Het is duidelijk dat het meisje niet goed in haar vel zit. Het kost Frieda de nodige moeite om het vertrouwen van Becky te winnen. Uiteindelijk onthult Becky de reden van haar problemen. De onthulling heeft grote gevolgen voor Frieda want Becky heeft exact dezelfde traumatische gebeurtenis doorstaan als Frieda destijds. Uit de informatie die het meisje prijsgeeft trekt Frieda zelfs de conclusie dat zij en Becky door dezelfde persoon zijn belaagd. Frieda adviseert Becky om naar de politie te stappen maar het meisje zal nooit op het politiebureau arriveren. Becky pleegt zelfmoord. Althans: volgens de politie en Maddie is dat het geval geweest. Frieda gelooft het niet. Ze heeft vastberadenheid en wilskracht in de ogen van het meisje gezien. Becky heeft geen zelfmoord gepleegd, iemand heeft haar vermoord.

De autoriteiten geloven het verhaal van Frieda niet en ze beseft dat ze terug moet naar Braxton. Ze moet haar belager vinden en daarmee ook die van Becky en mogelijk zelfs die van anderen. Voordat ze vertrekt vertelt ze haar vrienden wat haar al die jaren geleden overkomen is. Het begrip van de mensen die van haar houden voelt als een warm bad. Frieda heeft goede vrienden, vrienden die haar door dik en dun steunen en dat doen ze ook nu. Frieda voelt zich geliefd en dat gevoel was haar lange tijd onbekend.

De terugkeer naar Braxton betekent ook dat Frieda haar moeder weer onder ogen zal moeten komen. Of het een emotioneel weerzien zal worden valt te betwijfelen. Ook het vriendengroepje van toen duikt weer op. Frieda ziet onder ogen wat ze lange tijd niet heeft willen inzien: minstens één van haar oude vrienden moet tegen haar gelogen hebben. Misschien bevindt de dader zich zelfs onder hen. Maar wie zou het dan kunnen zijn? De indringende vragen van Frieda veroorzaken de nodige onrust onder de bewoners van Braxton. Frieda laat zich niet door de onwil van haar omstanders afschrikken, de waarheid moet boven tafel komen. De dader moet gestopt worden voor hij meer slachtoffers maakt.

De spanning en de intensiteit van het verhaal in Donderdagskinderen wordt afgewisseld met de gemoedelijke, chaotische sfeer die Frieda’s vrienden creëren. Er zit een enkel slordigheidje in het verhaal maar toch blijft het van begin tot eind boeien. De wat drukke, ongedwongen sfeer lijkt kenmerkend voor de Frieda Klein-reeks waarin spanning hand in hand gaat met gezelligheid. Het overvolle leven van Frieda brengt tal van verrassingen met zich mee. Zo wordt ze nog steeds op de hielen gezeten door een stalker die keer op keer op unieke en agressieve wijze haar problemen oplost. Frieda’s vrienden zijn divers en hebben zo hun eigen perikelen. Centraal in dit verhaal staat de familie van Frieda. Haar vader, van wie ze veel hield, heeft jaren geleden zelfmoord gepleegd. Hij was depressief. Frieda’s moeder was niet voor het moederschap in de wieg gelegd wat er mede toe heeft geleid dat Frieda ook nauwelijks contact met haar twee broers heeft. Direct na haar terugkeer in Braxton ontdekt Frieda dat haar moeder ziek is. Zal Frieda in de korte tijd die nog rest de verbroken band met haar moeder kunnen herstellen?

Met Donderdagskinderen bewijzen Nicci Gerrard en Sean French wederom dat ze rasechte verhalenvertellers zijn. Donderdagskinderen is een toegankelijke, indringende maar ook haast nonchalante thriller waarin een goed gekozen verhaal overtuigend wordt neergezet. Uitermate prettig leesvoer.

ISBN 9789041416322| paperback met flappen | 379 pagina's| Anthos| april 2014
Vertaald door Caecile de Hoog en Irving Pardoen

© Annemarie, 24 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERRecensies

Boven