Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

spannende boekVerloren
Nicci French

 

Deze negende roman van Nicci French (enkele novellen niet meegeteld) belooft uit te munten in onderhuidse spanning: de 40-jarige Nina Landry woont op het Brits Sandling Island. Op haar verjaardag verdwijnt haar tienerdochter en begint Nina's zoektocht over het afgezonderde eiland. De lezer volgt Nina's omzwervingen van de ochtend van die verjaardag tot het moment dat de zon ondergaat.


Nicci French is natuurlijk zo langzamerhand een instituut en hun succes stond aan de vooravond van het tegenwoordige gangbare predikaat 'literaire thriller'. Daarom is het des te opvallender dat 'Verloren' weinig literair is en ook maar geen thriller wil worden. 'Verloren' is in de eerste plaats een vervelend boek. De dialogen gaan eindeloos lang door en er valt ook op hoe inhoudsloos deze zijn. Ook valt men telkens in herhaling. De omgeving van een afgezonderd eiland waar iedereen elkaar kent is beklemmend bedoeld, maar eigenlijk komt dit nauwelijks uit de verf. De schrijvers kruipen in het hoofd van de hoofdpersoon en willen de lezer met haar laten meedenken, maar ze doen dit zo gedetailleerd dat er geen enkele ruimte bestaat voor eigen interpretatie.
Verder zijn alle personages, vooral de mannelijke, volstrekt inwisselbaar. Je leeft geen moment mee met Nina's angstaanjagend bedoelde belevenissen. Een sterke ontknoping zou veel goedmaken. Ook dat gebeurt helaas niet. Hoewel ik het einde niet zal verklappen, mag toch worden gezegd dat de reden waarom de dader zijn/haar misdaden pleegde zeer ongeloofwaardig is.


'Verloren' leest vooral als een obligaat boek waarmee aan een deadline is voldaan. Een lange adempauze om na een jaar of drie terug te keren met een roman in de stijl van hun eerdere werk zou welkom zijn. Dat het standbeeld op de omslag beschaamd haar hoofd verbergt is overigens wel zeer toepasselijk.

Paperback l 294 Pagina's l Uitgeverij Anthos l 2006 l ISBN: 9041408517
Vertaler: I. Pardoen

© Gordana, juli 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!


Recensies

Boven