Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Duistere hartenDuistere harten
Nora Roberts


Clare Kimball heeft het helemaal gemaakt. In de New Yorkse wijk SoHo leidt ze een luxe leventje. Clare is kunstenaar en haar kunstwerken verkopen goed. Haar nieuwste expositie loopt als een trein en krijgt lovende kritieken. Toch voelt Clare zich niet gelukkig. Ze voelt zich rusteloos en het lukt haar de laatste tijd niet een fatsoenlijk kunstwerk te fabriceren. Steeds vaker denkt ze aan het stadje waar ze opgroeide. Jaren geleden is ze Emmitsboro ontvlucht. Na de zelfmoord van haar vader voelde het stadje niet langer als een veilige thuishaven. De herinneringen waren te intens.


Het zijn dezelfde herinneringen die haar nu naar haar geboortegrond trekken. Clare heeft last van nachtmerries. Ze droomt dat ze zich als klein meisje in de auto van haar vader verstopte en onbedoeld getuige was van een afschuwelijk ritueel, uitgevoerd door gemaskerde mannen in zwarte mantels. De laatste tijd steken de nachtmerries steeds vaker de kop op. Clare heeft het idee dat ze haar in haar creativiteit belemmeren. Ze moet terug naar de bron. Terug naar waar haar leven begon en haar geluk zo plotsklap eindigde. Ze neemt haar intrek in haar ouderlijk huis dat nog altijd in het bezit van haar familie is. Clare wordt de tijdelijke huurder van het huis waar ze opgroeide.


Ook Cameron Rafferty heeft zijn leven in de grote stad verruild voor een baan in het slaperige stadje waar hij opgroeide. Tijdens zijn vorige baan is hem iets naars overkomen en nu omarmt Cameron het saaie bestaan dat hij als sheriff van Emmitsboro leidt. In Emmitsboro gebeurt nooit iets. Nou ja, tot voor kort dan. Op het kerkhof is een oud babygrafje leeggehaald. Alle aarde is verdwenen. Gaat het om een zieke tienergrap? Cameron weet niet wat hij ervan moet denken.


Clare en Cameron kennen elkaar nog van vroeger. Cameron was dik bevriend met Clare’s tweelingbroer Blair. De sheriff en de kunstenares vallen bij het wederzien als een blok voor elkaar maar Cameron heeft ineens zijn handen vol aan zijn werk. Er is een meisje vermist. Een tiener nog. Vermoedelijk is ze weggelopen. En dan wordt er een moord gepleegd. Het slachtoffer is de stiefvader van Cameron. Een man die hij intens haatte. Cameron rouwt niet om zijn dood maar beseft heel goed dat er een moordenaar in zijn stad rondwaart. De dood van zijn stiefvader blijkt nog maar het begin.


Clare’s nachtmerries verraden al wat er aan de hand is. Onder het suffe imago van het stadje gaat een sekte schuil. Een sekte die aan satanisme doet. Drugs, seks en offers vervullen de fantasieën van een aantal mannelijke inwoners van de stad. Om wie gaat het precies? Welke brave huisvaders transformeren als de duisternis invalt in lugubere sekteleden? In eerste instantie werden er uitsluitend dieren aan de duivel geofferd maar de laatste tijd zijn er ook mensenlevens geschonken. Lopen de activiteiten van de sekte uit de hand? Clare wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De kunstwerken die ze in het stadje vervaardigt, verraden onbedoeld dat ze meer weet dan ze zelf beseft.


Nora Roberts heeft al belachelijk veel boeken geschreven. Ruim 200! In totaal zijn er meer dan 450 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Dat ze kan schrijven, staat dus wel vast. Ik heb een aantal van haar boeken gelezen en deze kenmerkten zich, net als dit boek, door een liefdesverhaal dat gepaard gaat iets duisters. Hekserij of magie bijvoorbeeld. In dit boek draait het om satanisme. Grenzen worden overschreden en er ontstaan nieuwe waarden en normen. In feite draait het allemaal om macht.


De boeken van Nora Roberts zijn vooral lekker-lezen-boeken. Verwacht geen hoogstaande literatuur maar wel een goed onderbouwd verhaal dat prettig wegleest. De combinatie van romantiek, mysterie en spanning werkt goed. Er gebeuren gruwelijke dingen in het boek maar omdat ze met luchtigheid en liefde worden afgewisseld, wordt het allemaal niet te zwaar. Ook beschrijft Roberts nauwkeurig hoe iedereen eruitziet en wat er aan kleding en sieraden gedragen wordt. De diversiteit onder de inwoners van Emmitsboro laten het stadje tot leven komen. In Duistere harten vallen gelukkig ook nog een aantal vriendelijke zielen te bespeuren. 


ISBN 9789022569511 | paperback | 446 pagina's| Boekerij | juni 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 25 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven