Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De mercuriustapesDe Mercuriustapes
Paul Weelen


‘Je weet er helemaal niets vanaf, hè. Soms denk ik dat je echt het stuk onbenul bent, waarvoor Frans je altijd uitmaakte. Deze hele zaak stinkt en behoorlijk ook.’


In een proloog is een ik-verteller aan het woord. Hij heeft het over naar de politie gaan, omdat hij het zat was. Er moest een einde komen aan de misleidingen, de omkoperijen, aan de manipulatie en het misbruik en aan de schijnheiligheid. Frits Akkermans zit met een dilemma: hier heeft naar toe gewerkt. Hij wil alles open en bloot op tafel leggen. Maar er is nog iets kwalijks bijgekomen: bedreiging. Een vrouw en haar kinderen lopen gevaar als Frits als klokkenluider optreedt.


Na een studie als taalwetenschapper had Akkermans een niet zo denderende carrière, en het lijkt hem wel wat om te gaan delen in het succes van zijn oude schoolvriend. Johan Visser heeft een bloeiend bouwbedrijf, maar zoekt iemand die voor de public relations kan zorgen. Dat hij vooral zocht naar iemand die maar zijn pijpen zou dansen, werd er natuurlijk niet bij verteld.
Als er een poging tot omkoperij plaatsvindt, is de maat vol: Frits verzamelt materiaal om zijn zogenaamde vriend er bij te lappen. Op het moment suprême blijkt alles niet zo simpel. Er is een dramatische wending en Frits komt voor een moeilijke keuze te staan. Een test is het: is hij zelf wel zo netjes en fair als hij vindt dat anderen moeten zijn?


Deze misdaadroman zit op een bijzondere manier in elkaar. Het is verdeeld in hoofdstukken die over het heden gaan – een tijdsbestek van slechts een paar dagen - en er zijn hoofdstukken waarin het verleden uit de doeken wordt gedaan. Toepasselijk gezien de titel van het boek staat er dan respectievelijk ‘play’ en ‘rewind’ boven.
Er is nog een andere hoofdstukaanduiding, die weer terugslaat op Mercurius, zoals het laatste project van Johan Visser heet. Er worden steeds goden of godinnen genoemd, met een korte uitleg waar die voor staan. En natuurlijk blijkt dan de inhoud van het hoofdstuk daar bij te passen.


Zoek je een recht toe recht aan thriller, die puur spannend is, dan zal dit boek je niet bevallen. Het is meer een verhaal waarin je met de verteller mee uitpluist hoe het zover heeft kunnen komen en wat er aan te doen. Het is allemaal strak geconstrueerd, maar het verloop van het verhaal doet niet gekunsteld aan. Alleen de rol van de politie blijft wat schimmig, de inspecteur komt eerder in aanmerking dan de verteller om ‘stuk onbenul’ genoemd te worden dan de ik-figuur, hoe naïef die ook was! Ook van toepassing is het Franse ‘Cherchez la femme’, hetgeen wat jus aan het verhaal geeft.


Paul Weelen
(Calgary, 1959) is een Nederlands schrijver, die in het Limburgs schrijft, en met name in het Kerkraads dialect. Hij publiceert steeds meer in het Nederlands. Naast schrijver is hij singer-songwriter met eigen repertoire in het Kerkraads. 


ISBN 9789491561610 | Paperback | 190 pagina's| Uitgeverij TIC |oktober 2015

© Marjo, 9 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven