Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kwade vriendenKwade vrienden
Peter J.L.M. Bernink


Thijs Glastra is een naarling. Al in zijn kindertijd werd duidelijk dat hij niet over een fraaie persoonlijkheid beschikt. Hij was destijds bevriend met de vriendelijke Karel van Gent. De jongens trokken veel met elkaar op maar toen Karel ontdekte dat zijn jongere broertje door niemand minder dan Thijs gepest werd, ontstak hij in woede. De vriendschap was voorbij maar Thijs had het nog altijd op Willem voorzien. Uiteindelijk pleegde Willem zelfmoord. Hij kon er niet meer tegen. De familie Glastra verhuisde en later sloeg ook Karel zijn vleugels uit.


Jaren later keren Thijs en Karel terug naar Groningen. Karel gaat als juniorpartner bij een architectenbureau aan de slag en Thijs opent een sportschool. Het gaat beide heren voor de wind. Dan draagt een vriend van Karel hem voor als lid van de Ronde Tafel. Thijs, die ook lid van de club is, reageert verbolgen. Het is duidelijk dat hij een hekel aan Karel heeft. De clubleden reageren verbaasd. Niemand weet immers wat er dertig jaar geleden voorgevallen is.


Je zou denken dat Karel een hekel aan Thijs heeft maar het is dus andersom. Karel wil verder met zijn leven maar Thijs wil niets liever dan het leven van zijn oude schoolvriend vergallen. Er doen zich tal van kleine, vervelende incidenten voor met als hoogtepunt een opzettelijke voedselvergiftiging. Ook geeft Thijs zijn oude kameraad een duw tijdens het hardlopen. De sfeer is gespannen. Karel voelt zich er niet prettig bij.


En dan gebeurt het: wanneer de zestienjarige Joost Vaders zijn hond uitlaat, stuit hij op twee hardlopende mannen. Hij ziet de mannen wel vaker maar dit keer lopen ze naast elkaar. Ze maken ruzie, dat is duidelijk. De hond van Joost gaat luid blaffend achter het schreeuwende tweetal aan. Joost heeft moeite het dier weer aangelijnd te krijgen. Wanneer hij opkijkt, ziet hij iets vreemd. Zo’n driehonderd meter verderop ligt een van de mannen op de grond. De andere man zit naast hem en slaat op hem in. Joost rent zo snel mogelijk naar de mannen toe.


De man die op de grond ligt is bewusteloos. Het is Thijs Glastra. Naast hem ligt een kei. Er zit bloed op. De tweede man staat op en maakt zich uit de voeten. Enige tijd later wordt de man in verwarde toestand in een greppel aangetroffen. Het is niemand minder dan Karel van Gent. Hij zegt niet te weten wat er is gebeurd. Thijs is ondertussen in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Hij ligt in coma.


Wat is er gebeurd? Karel weet het niet en Thijs is nog altijd buiten bewustzijn. Is de kalme Karel werkelijk tot zware mishandeling in staat? Karel kan niet geloven dat hij Thijs met een kei op zijn hoofd heeft geslagen. Hij koesterde geen wrok en is niet gewelddadig aangelegd. Het politieteam dat op de zaak is gezet, neigt hem te geloven. Toch ziet het er niet goed voor Karel uit. Er is immers een getuige. Joost Vaders heeft zijn getuigenverklaring bovendien aangepast. Dit keer beweert hij wel degelijk gezien te hebben dat Karel een kei in zijn hand hield. Is het toeval dat de vader van Joost een goede vriend van Thijs Glastra is?


Kwade vrienden gaat over vriendschap, loyaliteit en wraaklust. Wat is er precies op het hardlooppad voorgevallen? Heeft Karel werkelijk iemand letsel toegebracht? Waarom is hij zijn geheugen kwijt? Thijs ontwaakt gelukkig uit zijn coma maar ook hij kan zich niks meer herinneren. Karel wordt veroordeeld en gaat in hoger beroep. Als de waarheid niet snel aan het licht komt, zal hij een jarenlange gevangenisstraf opgelegd krijgen.


Dit serieuze verhaal is op gemoedelijke toon geschreven, waardoor het prettig leest. De diverse personages vormen samen een mooi palet. Over het verhaal is duidelijk goed nagedacht en er is veel aandacht aan de uitwerking besteed. Ik had al snel precies door hoe het zat, maar dat maakte het verhaal niet minder interessant. Wel vroeg ik me af waarom het politieteam niet in die richting dacht. Kwade vrienden is een goed geschreven misdaadverhaal. De nadruk ligt op het achtergrondverhaal en het onderzoek. Een fijn boek voor lezers die van uitgebreide misdaadverhalen zonder al te veel gruwelijkheden houden.


ISBN 9789491773488  | paperback | 300 pagina's |Palmslag | juni 2016

© Annemarie, 26 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven