Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

AstarteAstarte
Petra Spark


In de proloog die zich afspeelt in 1998 maken we kennis met Natalie, die haar broer en zus er van probeert te overtuigen dat het kasteel in Vilvoorde dat ze zojuist geërfd hebben niet verkocht moet worden. Hun moeder wilde dat niet, heeft ze op haar sterfbed gezegd. Maar dat heeft ze alleen Natalie ingefluisterd, de anderen willen er dus niets van weten en zij azen op het geld van de verkoop.

Wie deze strijd gaat winnen zullen we voorlopig niet weten. Het verhaal maakt een sprong naar 2020.
Kate en haar man Jimmy wonen sinds kort in het kasteel, dat ze willen renoveren. Als ze een gruwelijke ontdekking doen wordt rechercheur Sam Faingart op de zaak gezet. In een dichtgemetseld kamertje stond een kist met daarin botten. Zijn het de overblijfselen van een mens?


Maar als er een recenter slachtoffer wordt gevonden in een leegstaande garage, wordt zijn aandacht afgeleid. Het slachtoffer is een jonge vrouw, behoorlijk toegetakeld.  Als Sam in de garagebox nog een kijkje gaat nemen omdat hij niet gelooft in de theorie dat het om een junkie gaat, hoort hij vreemde geluiden. En ontdekt een tweede slachtoffer. Ze is nog warm. Had hij haar kunnen redden als hij doortastender was geweest?
Zijn baas Peggy Vermoes had hem gewaarschuwd dat ‘eigen initiatief niet op prijs werd gesteld.’ Dat had hij genegeerd…
Dat zal hem later nog een reprimande opleveren die niet voor de poes is:


‘Dankzij jou komt er nieuw leven in de zaak. Dit is speurwerk van de bovenste plank. Maar als je het nog één keer nodig vindt om op eigen houtje tegen mijn bevelen in te gaan, kan je je de dag nadien gaan inschrijven bij het werkloosheidsbureau. Ben ik duidelijk genoeg?’


De twee jonge vrouwen die in de garage gevonden werden zijn op een gruwelijke manier vermoord, waarbij waarschijnlijk een van hen moest toekijken terwijl de ander stierf. Wie is deze verknipte moordenaar? En wat is zijn - of haar - motief?


Helaas komt Sam er niet op tijd achter: opnieuw wordt een vrouw vermist. Het is Kate. Zij was met haar zoontje boodschappen aan het doen, als zij ontvoerd wordt. William, een jongen van zes, blijft alleen achter in de auto. De hele nacht.


Sam zet natuurlijk alles op alles om de vrouw terug te vinden. Het onderzoek wijst uit dat de zaak van de botten in het kistje gelinkt zijn aan de moorden van nu. Heeft Jimmy hier iets mee te maken?
Deze zaak brengt hem in contact met Olivia Vandenberghe, forensisch patholoog, en haar assistente Sophie. Olivia ontdekt vrij verse tatoeages. Er lijkt een woord in geschreven, lastig te ontcijferen voor Sam. Tot Olivia een helder inzicht krijgt. 
Terwijl het onderzoek traag naar een ontknoping leidt, ontdekt Sam dat hij iets voelt voor Olivia. Maar wat moet een man als hij met een relatie? Dat heeft geen zin toch?


Spannende zaak, daar in het Vlaamse Vilvoorde. De schrijfster is ook duidelijk Vlaams, dat proéf je aan soms wat vreemd aandoende zinswendingen en woorden als bonbonroze.  Dat Olivia, die als forensisch patholoog vast wel kennis heeft van dit soort zaken, het woord Astarte – want dat is het natuurlijk – herkent is zeker aannemelijk.


‘Hebben jij of je zus ooit Kasteel Huyenhove bezocht?
Ze keek hen verbaasd aan. ‘Nooit. Ik tenminste niet. Is dat kasteel geen privé-eigendom?’
‘Toch wel. Zegt het woord Astarte je iets?’
‘Nee, maar ik heb nooit Latijn of Grieks gestudeerd.’


Lijkt me een kleine misser. Astarte heeft meerdere betekenissen. Behalve een geslacht van weekdieren is Astarte inderdaad ook de naam van de godin van de vruchtbaarheid, zoals het in dit verhaal gebruikt wordt, maar dat kan de ondervraagde persoon niet weten. Dus ook niet dat het een Latijns of Grieks woord is.
Maar het is geen wetenschappelijk boek, het is een thriller. En op dat terrein is Petra Spark prima thuis. Spannend is het zeker, met veel verhaalwendingen en vlotte dialogen.


Petra Spark studeerde communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Ze debuteerde met 'Artikel 13'. Astarte is haar vierde thriller.


ISBN 9789493192140 | paperback | 301 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | oktober 2021

© Marjo, 15 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven