Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De schaduw van de stilteDe schaduw van de stilte
Deel 11 van de Bernie Gunther-reeks
Philip Kerr


Het is 1956. Bernie Gunther heeft zich in de Franse Rivièra gevestigd. Voor de oorlog werkte Bernie als politieman in Berlijn maar toen de Nazi’s het roer overnamen, verdween Bernies motivatie. Hij weigerde een marionet van de Nazi’s te zijn en ging als huisdetective in het Adlon Hotel aan de slag. Toch heeft hij vanwege de oorlog een andere naam aangenomen. Bernie Gunther is in Frankrijk beslist niet welkom. Niemand maakt echter bezwaar tegen de aanwezigheid van Walter Wolf. Als conciërge van het befaamde Grand-Hôtel du Cap-Ferrat helpt Walter – alias Bernie – vele gasten uit de brand. Walter regelt alles.


Bernie’s onberispelijke gedrag en keurige beheersing van de Franse taal verraden niet dat zijn gemoed zwaar is. Hij verveelt zich en mist de uitdaging die het detectivewerk hem bood. Nu houdt hij zich voornamelijk bezig met het bellen van taxi’s en het regelen van restaurantreserveringen voor de hotelgasten. Bernie droomt stiekem van een opzienbarende juwelendiefstal. Wat zou het heerlijk zijn om de Franse Sûreté bij te staan. De dagen glijden ongemerkt in elkaar over. Bernie heeft geprobeerd zelfmoord te plegen maar de motor van zijn auto sloeg af en een koolmonoxidevergiftiging bleef uit. Hij mist zijn vrouw Elisabeth die maar niet aan het Franse leven kon wennen.


Wanneer een nieuwe klant zich bij het chique hotel meldt, herkent Bernie hem onmiddellijk. Hoewel de gast zichzelf Harold Heinz Hebel noemt, weet Bernie dat het om Harold Henning gaat. Zijn aardsvijand. Heeft Harold hem herkend of vindt hij het niet de moeite waard de gezichten van het hotelpersoneel in zich op te nemen? Bernie weet het niet. Hij weet wel dat Hennings aanwezigheid op problemen kan duiden. Het bezorgt hem een ongemakkelijk gevoel. Henning heeft absoluut een goede reden om onder een schuilnaam te reizen.


Wanneer Bernies bridgepartner Antimo Spinola vermoord wordt en hij min of meer bij toeval in het huis van de beroemde Britse schrijver William Somerset Maugham belandt, komt er eindelijk wat leven in de brouwerij. Het is echter niet de afleiding waar Bernie op gehoopt had. Hij betreurt de dood van Antimo en het voorstel dat Maugham hem doet, vervult hem met een mengeling van opwinding en angst. Maugham wordt gechanteerd. Iemand heeft een foto in handen gekregen waarop overduidelijk te zien is dat Maugham homoseksueel is. Homoseksualiteit was in die tijd in Engeland verboden en zelfs strafbaar. Als de foto in verkeerde handen valt, zal Maugham nooit meer naar zijn vaderland terug kunnen keren. Iemand heeft hem aangeraden Bernie in de schakelen om de betaling aan de afperser in goede banen te leiden.


Vreemd genoeg is degene die Bernies naam heeft genoemd niemand minder dan de afperser zelf. Het is Harold Henning. Bernie beseft dat hij zich in een wespennest heeft gestoken. Henning heeft hem dus wel degelijk opgemerkt. Als Henning hem verraadt, staat Bernie niet veel goeds te wachten. Bernie zou echter op zijn beurt Henning kunnen verraden. Waarom speelt Henning dit gevaarlijke spel?


De schaduw van de stilte is het elfde deel van de Bernie Gunther-reeks. Hoewel het verhaal zich zo’n tien jaar na de Tweede Wereldoorlog en in Frankrijk afspeelt, neemt Bernies oorlogstijd in Duitsland een grote rol in het verhaal in. De oorlog is in zijn hoofd nog lang niet voorbij. Daarnaast is de Koude Oorlog nog in volle gang. Wantrouwen is aan de orde van de dag. Wie bespioneert wie?


Dit keer had ik wat moeite in het verhaal te komen maar desondanks heb ik genoten van de smaakvolle schrijfstijl van deze auteur. Ook is het boeiend dat meerdere personages in het boek echt hebben bestaan. Daarnaast hebben een aantal gebeurtenissen daadwerkelijk plaatsgevonden. Zo wordt aandacht besteed aan de grootste scheepsramp in de geschiedenis: de ondergang van de Wilhelm Gustloff op 30 januari 1945. Achterin het boek licht de auteur het een en ander toe.


In De schaduw van de stilte vermengt het persoonlijke levensverhaal van Bernie Gunther zich met een aantal spraakmakende gebeurtenissen. Wie komt ongeschonden uit de strijd en wie moet het bijltje er voorgoed bij neergooien? Auteur Philip Kerr maakt rijkelijk gebruik van verrassende verhaalwendingen om het verhaal zo spannend mogelijk te houden.


ISBN 9789022576663 | paperback | 368 pagina's | Boekerij | augustus 2016
Vertaald door Jan Pott

© Annemarie, 12 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven