Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Transfermaand
Deel 1 van de Scott Manson-reeks
Philip Kerr

Terwijl een groot deel van de wereldbevolking in de rustige januarimaand bijkomt van de overvloed die december met zich meebracht, draait de voetbalwereld op volle toeren. Januari is transfermaand. Europese clubs die midden in het seizoen van voetballers af willen of nieuw talent naar hun clubs willen halen, krijgen daar in januari toestemming van de FIFA voor. Januari is een belangrijke maand voor voetbalclubs. Ook voor London City, een club die in de Premier League speelt.

London City is eigendom van Viktor Sokolnikov, een steenrijke Oekraïner met een twijfelachtige reputatie. Met Viktor kun je het maar beter niet aan de stok krijgen. Manager en trainer João Zarco (met een knipoog naar ontdekkingsreiziger João Gonçalves Zarco?) wordt geassisteerd door de ambitieuze Scott Manson. Nadat Scott, een oud-voetballer van bijna veertig, een aantal jaren geleden onschuldig in de gevangenis belandde en zijn vonnis na achttien maanden vernietigd werd, heeft hij zijn leven omgegooid en de juiste papieren gehaald om in de voetbalwereld naam te maken.

De voetbalwereld is voor de buitenwereld een wereld voor glitter en glamour. Voetballers en hun entourage genieten tegenwoordig hetzelfde aanzien als filmsterren. Mooie auto’s, aantrekkelijke vrouwen en luxueuze huizen zijn Scott inderdaad niet vreemd maar een leven als assistent-coach brengt ook veel stress met zich mee. Voetballers zijn niet altijd even makkelijk in de omgang, komen in de problemen en zijn niet allemaal gezegend met een hoog IQ. Scott is een drukbezet man en heeft nauwelijks tijd voor zijn vriendin Sonja die als psychologe mensen met een eetprobleem behandelt.

Scott heeft een verlies te verwerken. Niet lang geleden heeft zijn goede vriend Matt Drennan zelfmoord gepleegd. Drennan was alcoholist en had een agressieprobleem. Eens was Drennan een succesvol voetballer en hij kon maar niet verkroppen dat zijn gloriedagen voorbij waren. Drennan was een lastpak maar hij was Scotts vriend. Scott mist hem. Wanneer het noodlot opnieuw toeslaat kan Scott nauwelijks geloven dat hij weer een vriend is kwijtgeraakt. João Zarco is in zijn eigen stadion vermoord. Tot moes geslagen.

Niet lang na de moord op João Zarco wemelt het van de politie in het stadion van London City. Onmiddellijk voelt Scott een oud verzet opborrelen. Sinds hij voor een verkrachting de gevangenis indraaide, vertrouwt hij de politie niet meer. Achttien maanden lang sleet hij zijn dagen tussen criminelen. Onschuldig. Toen de blunder van de politie eindelijk aan het licht kwam, was Scott niet langer dezelfde man. Zijn tijd in de gevangenis heeft hem geschaad. Harder gemaakt. Tegenwoordig kan Scott de politie niet luchten of zien en hij werkt allesbehalve bereidwillig aan het onderzoek mee.

Ook grote baas Viktor Sokolnikov is uit het veld geslagen door de moord op zijn stertrainer. João Zarco was bij velen geliefd maar hij werd ook gehaat. João Zarco nam nooit een blad voor de mond en dat nam niet iedereen hem in dank af. Vijanden genoeg dus. Bevindt de moordenaar van Zarco zich onder deze groep mensen? Wat is het motief van de moordenaar? Viktor wil de waarheid achterhalen en ook hij heeft het niet zo op de politie. Hij doet Scott een bijzonder voorstel: als Scott erin slaagt de moordenaar te ontmaskeren mag hij Zarco opvolgen.

Scott besluit op het aanbod van Viktor in te gaan. Hij begrijpt de bedoelingen van de Oekraïner niet helemaal maar ook Scott wil weten wie Zarco om het leven heeft gebracht  en met welke reden. Scott drukt belangrijk bewijs achterover en start op eigen houtje een onderzoek. Hij brengt de laatste levensdagen van Zarco in kaart en stuit op een aantal interessante geheimen. Scott beseft dat voorzichtigheid geboden is. Hij kan niemand meer vertrouwen.

Transfermaand biedt een boeiend kijkje in de voetbalwereld. Een wereld waarin ik mij normaliter niet erg thuis voel. Dankzij de scherpe en kundige schrijfstijl van Philip Kerr – die al meer dan twintig boeken op zijn naam heeft staan – is deze voetbalthriller toch zeer de moeite waard gebleken. Voetbalfans zullen smullen van verhalen over voetballers, wedstrijden en voetbalhoogtepunten terwijl ik juist genoot van het speurwerk van Scott. De combinatie van een sportverhaal – waarin verwezen wordt naar bestaande voetballers en gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden – en een detectiveverhaal is boeiend en het feit dat Kerr de profvoetballers niet alleen ophemelt maar ook bekritiseert, is verfrissend. Het taalgebruik, de knappe dames en de sfeer in Transfermaand zullen vooral mannen behagen maar ik als voetballeek ben stiekem best blij dat ik op een prettige manier wat meer over het voetbalwereldje te weten ben gekomen!

ISBN 9789022571750 | paperback | 352 pagina's | Boekerij | januari 2015
Vertaald door Jan Pott

© Annemarie, 26 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven