Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altGoede vrienden
René Appel


Acht goede vrienden, vier stellen, wonen bij elkaar in de buurt en delen vele gezellige momenten. Dan wordt een van hen, Otto, door zijn vrouw Sandra verlaten. Otto heeft het helemaal niet aan zien komen en is zeer ontredderd. Hij stort regelmatig zijn hart uit bij buurvrouw, en lid van het vriendengroepje, Marleen. Otto kan de breuk niet verwerken en mist zijn dochter Fenne erg. Zijn vrienden maken zich zorgen. Marleen en haar man Edwin nodigen hem vaak uit om te komen eten. Iedereen doet zijn best om Otto te helpen.


Sandra, de vrouw van Otto, is verliefd geworden op een Amerikaan. Deze man is tijdelijk voor zijn werk in Nederland. Wanneer hij weer vertrekt volgt ze hem. Ze neemt dochter Fenne mee. Otto is uit het veld geslagen. Opnieuw vangen zijn vrienden hem zo goed mogelijk op. Toch glijdt Otto langzaam af.


Meer tegenspoed komt op het pad van de vrienden. Een van hen wordt vermoord. Het is Leonie, een lieve schooljuf. Zomaar ineens is ze dood. Omgebracht. Iedereen is in shock. Het is niet te begrijpen waarom iemand het voorzien had op de altijd vriendelijke Leonie. Onwerkelijk is het. Wanneer blijkt dat het lot nog meer ellende voor hen in petto heeft slaat de angst flink toe. Marleen durft bijna niet meer naar buiten. De dreiging is bijna tastbaar. Politiemannen Ron en Harry doen hun best de moordenaar te vinden maar voorlopig zitten ze nog op een dood spoor.

Een boek met als thema vriendschap. Alhoewel het verhaal lekker weggeleest, wordt het nergens echt spannend. Het is al snel duidelijk wie de dader is. Ook het motief blijft niet lang een raadsel. Misschien dat niet iedereen het zo snel raadt maar ik vermoed dat het merendeel van de lezers dat wel zal doen. Vanaf het moment van besef wie de dader is, is het verloop van het verhaal heel voorspelbaar.

De opbouw van het verhaal doet soms rommelig aan, van de hak op de tak. De personages raken me niet, dringen niet tot me door. Het personage Marleen is wel goed neergezet maar sympathiek vind ik haar niet.

René Appel heeft met dit boek niet zijn sterkste titel neergezet. Lekker leesvoer voor een middagje op de bank maar meer ook niet. Wat ik wel mooi vind aan dit boek is dat het me aan het denken heeft gezet over mijn eigen vriendschappen: Ben ik eerlijk tegen mijn vrienden? Ben ik een goede vriend? Kennen mijn vrienden mij ook echt? En ken ik mijn vrienden? Deze vraagstukken zijn mooi in het verhaal verwerkt. Boeken die aanzetten tot nadenken over bepaalde kwesties hebben bij mij een streepje voor.

 

ISBN 9789041418388 | Paperback | 231 pagina's | Anthos | oktober 2011

© Annemarie, 27 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven