Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

VerzwegenVerzwegen
René Appel


Suzan kent haar moeder als een sterke, kranige vrouw. De zesenvijftigjarige Trudy Steenbergen is zelden ziek en werkt al vijfendertig jaar bij hetzelfde bedrijf, waar ze de administratie verzorgt. Toch vloeit het leven nu uit Trudy weg. Midden op straat is ze in elkaar gezakt. Een herseninfarct. Suzan waakt bij het bed van haar moeder en hoopt vurig dat alles goed zal komen.


Het komt niet goed. Trudy overlijdt. Kort voor haar dood is ze nog even bij kennis geweest. Ze murmelde nauwelijks verstaanbaar de naam Fred en greep een pluk haar vast. Suzan begreep het niet en is het voorval vergeten. Ze is intens verdrietig. Gelukkig kan ze uithuilen bij haar echtgenoot Ron. Wat heeft ze het met hem getroffen. Ook hun bedrijfje in tweedehands, opgeknapte meubelen bezorgt haar de nodige afleiding. Toch voelt Suzan een leegte. Ze heeft geen ouders meer.


Suzan weet niet wie haar vader is. Trudy kapte elk gesprek over Suzans verwekker af. Heeft Trudy soms gebruik gemaakt van een spermadonor en weet ze helemaal niet wie Suzans vader is? Suzan en haar goede vriendin Vicky kunnen geen andere verklaring bedenken. Tijdens het opruimen van haar moeders huis, stuit Suzan echter op een doos met persoonlijke spulletjes. In de doos treft ze een krantenartikeltje aan. Het artikel bericht over ene Fred van der H. die voor de rechter moest verschijnen omdat hij iemand op brute wijze had verkracht.


Fred. Suzan herinnert zich weer dat haar moeder die naam noemde. Waarom heeft haar moeder het krantenartikel al die jaren bewaard? Dan valt Suzans oog op de datum die boven het artikel staat. Paniek maakt zich van haar meester. De verkrachting heeft zo’n negen maanden voor haar geboorte plaatsgevonden.


Niet ver van Suzan vandaan probeert de zevenenvijftigjarige Fred van der Haar zo betrouwbaar mogelijk op de rechter over te komen. Hij vertelt dat hij zijn leven goed op orde heeft en zelfs een baantje in de keuken van een restaurant heeft bemachtigd. Heus, het gaat goed met hem. Na meer dan dertig jaar tbs wil hij zijn vrijheid terug. Dat ene incident met een kok van het restaurant, stelde niks voor. Echt niet. Fred wil vrij zijn. Vindt dat hij het verdiend heeft. Hij is klaar voor een nieuw leven. Dat moet de rechter toch ook inzien?


Twee weken moet Fred op de uitspraak van de rechter wachten. Twee weken die een eeuwigheid lijken te duren. Hij mijmert over zijn vrijheid. Misschien dat hij dan weer eens een pilsje kan drinken. Hij weet dat hij voorzichtig met alcohol moet zijn omdat het een “ontremmende” uitwerking op hem heeft, maar Fred heeft jarenlang therapie gevolgd. Hij kan best een biertje drinken. Twee ook nog wel. Daarna kan hij zonder problemen stoppen. Misschien kan hij vast een blikje bier in huis halen. Ach, hij kan het ook wel meteen opdrinken.


Het verdriet overvalt Suzan. Ze mist haar moeder en is bovendien bang dat ze iets vreselijks heeft meegemaakt. Gelukkig heeft ze Ron. Ron is een man uit duizenden. Een man die zijn snikkende vrouw vol begrip in zijn armen sluit. Langzaam krabbelt Suzan op. Ze beseft dat ze een goed leven leidt. Ze heeft een fantastische man en een goedlopende zaak. Bovendien is ze gezond en woont ze in een leuk huis. Dat Ron twijfels over hun relatie heeft en dit met hun jonge medewerkster Lieke bespreekt, weet Suzan niet. Ook dat de gesprekken in het bed van Lieke plaatsvinden, gaat volledig aan Suzan voorbij.


Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met het werk van auteur René Appel. Ik las het boek Goede vrienden en was teleurgesteld. Uit het boek kon ik niet opmaken waarom het werk van deze auteur zo geliefd is. Na het lezen van Verzwegen, begrijp ik dat wél: wat een smakelijke thriller!


In Verzwegen veroorzaken een aantal nare gebeurtenissen een kettingreactie. Suzan komt achter het bedrog van Ron en door een rampzalige recensie gaat het steeds slechter met het restaurant waar Fred werkt. Suzan en Fred laten zich meevoeren door een aaneenschakeling van tegenslagen. Lukt het hen het hoofd boven water te houden?


René Appel weet het verhaal een zekere luchtigheid te geven, waardoor het leest als een trein. Over het plot is goed nagedacht en de personages zijn geloofwaardig. Dit is echt “vakantieboek”. Een boek vol spanning dat je leest wanneer je zelf ontspant.

ISBN 9789026333729 | paperback | 300 pagina's| Ambo|Anthos | april 2016

© Annemarie, 7 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven