Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

BerensBerens
Deel 4 van The Kills-reeks
Richard House


Stephen Lawrence Sutler is een waar mysterie. Niemand lijkt te weten wie hij precies is. Toch wordt er fanatiek op hem gejaagd. Sutler zou het bedrijf HOSCO in het ongeluk hebben gestort en daarbij een groot geldbedrag hebben buitgemaakt. Het gaat om miljoenen. Dat HOSCO een uiterst onbetrouwbaar bedrijf is, en onder een andere naam vrolijk met zijn wanpraktijken doorgaat, doet er niet toe. Iemand moet boeten en dat is Sutler.


Dan wordt Sutler gevonden. Drie keer. Op drie totaal verschillende plekken duikt hij op. In Rome komt hij onder een trein en in het ziekenhuis in Damascus ligt een man die dwalend in de Syrische woestijn is aangetroffen. Ook hij zou Sutler zijn. En dan is Sutler ook nog in Grenoble gezien.


Henning, die voor het Duitse consulaat werkt, is belast met de zoektocht naar Sutler. Met zijn vrouw en schoonzus woont hij sinds kort op Cyprus. Daar zal zijn vrouw Isa binnenkort bevallen. Het was de bedoeling dat ze het kind in Damascus zou krijgen maar het was in Syrië niet langer veilig voor medewerkers van consulaat. Ze zijn geëvacueerd. Henning hoopt dat het hem lukt de mogelijke Sutler die in het ziekenhuis in Damascus ligt, naar Cyprus te halen. Het zou zomaar om de echte Sutler kunnen gaan.


De man die in Rome onder de trein is gekomen, blijkt Sutler niet te zijn. Wel is het een oude bekende. Een man die nota bene ook met het onderzoek naar Sutler belast was. Hij heeft zijn collega’s voorgelogen. Een dwaalspoor uitgezet. Waarom hij dat precies heeft gedaan, is niet duidelijk. Wie samenwerkt met de uiterst corrupte lieden van HOSCO wordt vroeg of laat door wantrouwen overweldigd. De man die in Rome in paniek onder de trein liep, vertrouwde waarschijnlijk niemand meer.


De Sutler die in Grenoble is gezien, lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Alle aandacht is nu op de Sutler in het ziekenhuis gericht. Door de vele brandwonden die hij in de woestijnzon heeft opgelopen, is hij onherkenbaar verminkt geraakt. Wat had de vermeende Sutler eigenlijk in de woestijn te zoeken? Was hij de hitte ingevlucht om de vele gestolen miljoenen uit handen van zijn achtervolgers te houden? Vooralsnog is de gewonde man niet aanspreekbaar.


Henning kan niet voorkomen dat zijn schoonzusje Rike af en toe wat informatie opvangt. Het huis waar ze verblijven is bijzonder gehorig en daarnaast ziet Henning er geen kwaad in zijn schoonzusje af en toe iets toe te vertrouwen. Aan wie kan Rike de informatie immers doorspelen? Zijn schoonzusje, een grijze muis, kent immers niemand op Cyprus. Rike is er om haar zus te steunen en  heeft verder nauwelijks een eigen leven.


Rike geeft Engelse les aan ene Berens. Een bijbaantje. Ze praten over onschuldige dagelijkse dingen met elkaar. Ook de werkzaamheden van Henning komen aan bod. Dat kan toch geen kwaad? Rike vindt het niet vervelend om Berens privéles te geven. Hij heeft iets. Niet dat ze hem knap vindt, maar toch. Rike droomt zelfs over hem maar ze weigert aan haar gevoelens toe te geven. Wanneer ze merkt dat Berens haar regelmatig leugens op de mouw spelt, negeert ze de luid rinkelende alarmbellen in haar hoofd.


Berens is het vierde en laatste deel van The Kills-reeks. Het boek is afzonderlijk te lezen maar wie de voorgaande delen heeft gemist, weet bijvoorbeeld niet hoe het bedrijf HOSCO in elkaar steekt. Ik raad dan ook aan om de serie vanaf het begin te lezen, anders heb je als lezer toch het idee iets gemist te hebben. Vooral ook omdat deze serie zeer goed maar ook behoorlijk ingewikkeld in elkaar zit.


Auteur Richard House schrijft open en direct, maar net als Sutler is het verhaal toch lange tijd in nevelen gehuld. Wat wil Berens precies van Rike en waarom liegt hij haar voor? De waarheid bevindt zich steeds net buiten handbereik. De auteur speelt heel slinks op de nieuwsgierigheid van de lezer in. Her en der plaatst hij een brokje waardevolle informatie, precies genoeg om, uitermate goed gedoseerd, een steeds completer beeld van de situatie te scheppen. Richard House heeft het verhaal van begin tot het eind uitstekend in de hand. Zal hij besluiten de waarheid te onthullen of blijft Sutler voor altijd een mysterie?


ISBN 9789044532883 | paperback | 311 pagina's | Uitgeverij De Geus | november 2016
Vertaald door Anneke Bok

© Annemarie, 22 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven