Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Gunnersen
Richard House

Rem Gunnersen heeft last van geldproblemen en van zijn vrouw die zeurt dat ze aan vakantie toe is. Zijn schildersbedrijfje levert niet genoeg meer op en hij kan zijn personeel niet langer betalen. Tot overmaat van ramp heeft een medewerker een ring en enkele horloges uit het huis van een klant gestolen. Rem heeft de woedende klant gekalmeerd door zelf voor de geleden schade op te draaien. Hij probeert maar niet te denken aan de stapel ziekenhuisrekeningen die nog betaald moet worden. En dan is er nog zijn schuwe hond Nut. Over beter gezegd: Nut is er juist niet. Hij is vermist. Het zit Rem niet mee.

Min of meer bij toeval raakt Rem in gesprek met zakenman Paul Geezler. Geezler hoort de zakelijke problemen van Rem geïnteresseerd aan en vertrouwt hem vervolgens toe dat hij zelf bijzonder goed boert. Het bedrijf waar hij voor werkt doet goede zaken in het Midden-Oosten maar door de omvang van het bedrijf dreigt Geezler het overzicht kwijt te raken. Hij stelt Rem 500 dollar in het vooruitzicht om een handelsbeurs te bezoeken en gesprekjes met standhouders en tussenpersonen aan te knopen. Geezler wil weten hoe het bedrijf vertegenwoordigd wordt. Rem hapt toe. Na de handelsbeurs biecht Geezler op dat hij iemand nodig heeft die de wervings- en selectieprocedures van het bedrijf checkt. Wil Rem zijn oren en ogen zijn? Opnieuw hapt Rem  toe, met iets meer twijfel dit keer, en hij solliciteert – puur om informatie voor Geezler te verzamelen - naar de functie van geschoolde arbeidskracht. Werklocatie: het Midden-Oosten. De sollicitatie mondt uit in een introductiebijeenkomst en een training. En dan heeft Rem zomaar een gevaarlijke baan in Irak geaccepteerd. Met het hem in het vooruitzicht gestelde loon kan hij al zijn schulden afbetalen. Ook in Irak zal hij verslag van zijn bevindingen blijven uitbrengen aan Paul Geezler. Rems vrouw Cathy staat niet achter zijn besluit maar het contract is al getekend.

In Irak bouwt Rem muren die explosies moeten afweren. Het werkt is gevaarlijk en de arbeidsomstandigheden zijn slecht. Er komen regelmatig arbeiders om het leven. Rems collega Fatboy houdt in een opschrijfboekje bij wie de meeste kans heeft om het leven te komen. Er worden zelfs weddenschappen afgesloten. Paul Geezler komt precies op het juiste moment met een nieuw voorstel. Rem mag een team van zeven mensen samenstellen die vervolgens onder leiding van Rem zelf naar het onbemande Camp Liberty zullen afreizen. In Camp Liberty bevinden zich meerdere verbrandingskuilen. Het vele afval stinkt enorm maar het is er veilig. Rem kiest voor de zeven mensen wiens namen bovenaan Fatboys dodenlijst prijken.

De bedoelingen van Rem zijn goed maar met zijn keus heeft hij het lot van zijn team bezegeld. Het is warm, eenzaam en benauwd in Camp Liberty en dodelijke schorpioenen liggen op de loer. Wat ze precies moeten doen, is niet duidelijk. Het team ziet in afwachting van nadere instructies toe op het verbranden van afval en zorgt voor voldoende ruimte in de kuilen. Vrijwel dagelijks stromen enorme rijen vrachtwagens vol afval toe. Wanneer de vlammen die uit de kuilen omhoog schieten steeds vaker wonderlijke kleuren aannemen, rijst de vraag of er geen gezondheidsrisico’s aan het werk verbonden zijn. Op het moment dat bloedneuzen en huiduitslag meer regel dan uitzondering zijn, is er geen weg meer terug.

Gunnersen is het tweede deel in de The Kills-reeks. De delen kunnen los van elkaar gelezen worden maar er zijn interessante raakvlakken. De lezer zal een aantal personages uit het eerste deel van de serie – Sutler – herkennen. Ook overlapt een deel van de verhalen elkaar wat een interessante nieuwe invalshoek oplevert. De reeks maakt deel uit van een multimediaproject. Naast de boeken is er ook een website. Het extra materiaal op deze website verbreedt het verhaal.  

Wat Gunnersen – en ook voorganger Sutler – tot een succes maakt, is de pakkende schrijfstijl die auteur Richard House hanteert. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en de belangstelling voor het onderwerp wordt kundig gewekt. Wordt er werkelijk zoveel met overheidsgelden gesjoemeld? Het verhaal kan wel eens schrikbarend dicht bij de werkelijkheid komen! De uiteenlopende personages zijn stuk voor stuk sterk en overtuigend neergezet. Ze hebben iets vertrouwds en doen bijvoorbeeld aan een collega, een buurman of een familielid denken. Richard House hanteert een scherpe pen en schetst de mens in al zijn gedaantes. Gunnersen is fascinerend tot de laatste bladzijde.

ISBN 9789044530049  | paperback | 411 pagina's| Uitgeverij De Geus | oktober 2014
Vertaald door Anneke Bok en Nan Lenders

© Annemarie, 23 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven