Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altKoekoeksjong
Robert Galbraith 

Begin dit jaar verscheen in de Britse boekhandels het thrillerdebuut van Robert Galbraith. Het boek, The Cuckoo’s Calling, ontving zeer lovende recensies. Vervolgens gebeurde er iets verbazingwekkends: Auteur J.K. Rowling (bekend van de Harry Potter-reeks) maakte bekend dat zij het boek heeft geschreven. Robert Galbraith is een pseudoniem. Na deze onthulling vloog het boek de winkels uit en de Nederlandse uitgever die de vertaalrechten al had gekocht sprong een gat in de lucht.

Rowling bracht het boek onder een andere naam uit omdat ze een eerlijk oordeel wilde. Ze wilde dat men het boek onbevooroordeeld zou lezen en beoordelen. Rowlings eerste roman, Een goede daad, kreeg in Engeland twijfelachtige kritieken omdat de lezer het pittige taalgebruik in het boek niet kon rijmen met de schrijfstijl van de Harry Potter-boeken.

Hoofdpersoon in Koekoeksjong is privédetective Cormoran Strike die ernstig om klandizie verlegen zit. Als er zich niet snel een klant meldt dan kan hij zijn zaak wel opdoeken. Tot overmaat van ramp heeft het uitzendbureau een nieuwe secretaresse gestuurd terwijl Strike zich geen personeel meer kan veroorloven. Het kersverse personeelslid Robin Ellacott is in de wolken. Ze heeft er altijd van gedroomd om een privédetective te assisteren.

En dan zit er zomaar een klant in het kantoortje van Strike. De uit de kluiten gewassen detective schrikt er een beetje van. De euforie gaat al snel over in een lichte teleurstelling wanneer de klant zich voorstelt als John Bristow. John is de broer van het onlangs overleden topmodel Lula Landry en hij wil dat Strike de dood van zijn zusje onderzoekt. Iedereen weet dat Lula een paar maanden geleden zelfmoord heeft gepleegd door van het balkon van haar peperdure appartement te springen maar Strike neemt de opdracht aan. De klant is koning of eigenlijk: het geld dat de opdracht oplevert is meer dan welkom.

De zaak is zo klaar als een klontje maar toch pakt  Strike het onderzoek grondig aan. Hij achterhaalt de identiteit van iedereen met wie het model zich in de maanden voor haar dood inliet en vuurt een uitgebreide reeks vragen op hen af. De enthousiaste Robin blijkt haar gewicht in goud waard en ontpopt zich al snel tot een onmisbare en vindingrijke assistente. Nog altijd lijkt het erop dat Lula daadwerkelijk zelfmoord heeft gepleegd maar Strike heeft een paar kleine oneffenheidjes ontdekt. Betekenen de kleine rimpeltjes op het verder gladde water niets of houdt zich iets groots onder het oppervlak schuil?

Koekoeksjong is een smeuïge, onvervalste Engelse detective vol uiteenlopende personages. Strike zelf is een bonkige kerel die zojuist een punt achter de relatie met zijn beeldschone en rijke verloofde heeft gezet. Hij worstelt dagelijks met zijn beenprothese en met de gebeurtenis die tot het verlies van zijn onderbeen heeft geleid. Robin is een jonge, goedgemutste vrouw die zich zojuist verloofd heeft. Haar verloofde is nogal stijf en vindt Robins nieuwe baan totaal ongeschikt. De entourage van Lula is op zijn zachts gezegd kleurrijk. De schrijfstijl is gemoedelijk maar het verhaal is eveneens doordrenkt met de nodige pit. Resultaat is een overtuigend, goed uitgebalanceerd boek. Een traktatie. 

Of de auteur van dit boek nu Robert Galbraith of J.K. Rowling heet, het maakt mij niets uit zolang er maar meer boeken over Strike en Robin zullen gaan verschijnen! Gelukkig is het tweede deel al in de maak. Ik wacht ongeduldig af want ik snak naar meer.

ISBN 9789022569122 | paperback | 432 pagina's | Boekerij | oktober 2013
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 15 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven