Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Zijderups
Robert Galbraith

Een jaar geleden verslond ik de thriller Koekoeksjong, het debuut van Robert Galbraith. In Koekoeksjong maakt de lezer kennis met de in financiële problemen verkerende privédetective Cormoran Strike en zijn ambitieuze secretaresse Robin Ellacott. Strike staat op het punt zijn detectivebureau wegens gebrek aan klandizie op te doeken maar dan krijgt hij een fantastische opdracht in de schoot geworpen. Uiteindelijk verbaast Strike politie en media door te onthullen dat het topmodel Lula Landry geen zelfmoord heeft gepleegd maar vermoord is. Ook komt hij met de dader op de proppen. Robin heeft zich van een tijdelijke secretaresse ontpopt tot de helft van een succesvol detective-duo.

In Zijderups gaat het verhaal van Strike en Robin verder. Door het oplossen van de moord op Lula Landry is Strike uitgegroeid tot een plaatselijke beroemdheid en de opdrachten stromen binnen. De financiële problemen van Strike zijn bijna verleden tijd. Robin is inmiddels een vaste medewerker. Ze is dolblij met haar nieuwe baan, ook al heeft ze genoegen moeten nemen met een veel te laag loon. Robins verloofde Matthew is minder tevreden over de nieuwe betrekking van zijn geliefde. De bekakte Matthew vindt dat Robin beneden haar stand werkt. Bovendien is de aantrekkelijke Matthew jaloers op Strike. De reusachtige Strike draagt de nodige extra kilo’s met zich mee, heeft onmogelijk haar en loopt mank omdat hij een onderbeen mist. Toch heeft Strike iets waar veel mannen hem om benijden: charisma.

Een onaangekondigde bezoekster met de naam Leonora Quine haalt Strike over haar vermiste echtgenoot op te sporen. Haar man Owen, een excentrieke schrijver, neemt wel vaker de benen maar Leonora vindt het nu de hoogste tijd dat hij naar huis komt. Ze deelt Strike op besliste toon mee dat Owen thuis nodig is. Leonora denkt te weten dat haar man zich in een schrijvershuis verschuilt maar al snel blijkt de ogenschijnlijke routineklus bijzonder complex in elkaar te zitten.

Het werk van Owen Quine valt lang niet bij iedereen in de smaak. Zijn verhalen zijn bizar en zijn boeken verkopen slecht. Toch heeft zijn laatste werk stof binnen de schrijverswereld doen opwaaien. Het script van Bombyx Mori veroorzaakt al voor publicatie een grote rel. Of het werk ooit de weg naar de boekwinkels zal vinden, is nog maar de vraag. In Bombyx Mori maakt Owen zonder pardon korte metten met al zijn vrienden, familie en collega’s. Op de voor hem zo kenmerkende, groteske wijze drijft hij de spot met iedereen die hij maar kent. De wereldvreemde Leonora is de enige die niet in woede ontsteekt bij het horen van Owens naam.

En dan haalt Strike opnieuw de kranten. Hij vindt Owen Quine. Het mysterie is echter nog lang niet opgelost want Owen hult zich voor altijd in stilzwijgen. De politie denkt dat Leonora achter de dood van haar overspelige echtgenoot zit maar Strike heeft daar zo zijn twijfels over. Samen met Robin stort hij zich op een nieuw avontuur. Maar waarom doet de trouwe Robin steeds vaker nukkig tegen hem?

Ik val maar gelijk met de deur in huis: Zijderups is een fantastisch boek. Niet alleen is het verhaal om van te smullen, de hoofdpersonen zijn minstens even goed uitgewerkt. De uiteenlopende karakters die in dit boek aan bod komen zijn bovenal heel menselijk. Het zijn geen helden maar doornormale mensen met mooie en minder mooie kanten. Mensen die het elkaar en zichzelf moeilijk maken. Robin bijvoorbeeld vertikt het om Strike te zeggen dat ze een volwaardige partner wil worden. Strike op zijn beurt houdt de boot af omdat hij weet dat Matthew niet achter de beroepskeuze van zijn verloofde staat.

Het verhaal voert je mee langs het kleurrijke schrijverswereldje. De auteurs, agenten en uitgevers worden gekweld door grote ego’s, relatieproblemen, afgunst en heimelijke voorkeuren. Owen Quine is op exact dezelfde manier als de hoofdpersoon in Bombyx Mori om het leven gebracht.Wie heeft het boekscript gelezen en zijn of haar woede op de eigenwijze Quine botgevierd? Heeft de politie gelijk en was zijn vrouw zijn overspel en zijn wispelturige karakter uiteindelijk zat? Is de moord het werk van een gekwetste minnares of is één van de ijdele schrijvers de moordenaar in kwestie?

De genegenheid tussen de detective en zijn assistent groeit en verdiept zich. Bespeur ik  een mogelijke romance of zal het bij een hechte vriendschap blijven? Ik zou mij het liefst dagelijks onderdompelen in de belevenissen van Robin en Strike. Na twee boeken van Robert Galbraith – het pseudoniem van J.K. Rowling – gelezen te hebben kan ik maar één ding concluderen: ik ben verkocht!

ISBN 9789022572108 | paperback | 544 pagina's | Boekerij | oktober 2014
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 13 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven