Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDNA
Robin Cook


De Japanse wetenschapper Satoshi Machita doet een opzienbarende ontdekking waardoor stamceltechnologie een stuk minder omstreden zal gaan worden. Hij heeft deze ontdekking in eigen beheer gedaan maar de universiteit van Kyoto, waar hij werkt, probeert het patent te verkrijgen. Satoshi wordt de toegang tot zijn kantoor ontzegd. Daar liggen zijn documenten en zonder die documenten kan hij niet aantonen dat hij recht op het patent heeft. De Amerikaanse ondernemer Benjamin Corey  schiet hem te hulp. Met behulp van de yakuza steelt hij de aantekeningen, waarbij een bewaker de dood vindt, en haalt hij Satoshi en zijn familie naar Amerika. Daar wacht het grote geld.

In New York is de yakuza ook actief. Er wordt nauw samengewerkt met de maffia. Een goed geoliede samenwerking waarbij veel geld wordt verdiend. Voornamelijk in het gokcircuit. Een andere tak van de yakuza heeft banden met de Japanse regering. Zij hebben geen baat bij de verhuizing van Satoshi. Hij moet uit de weg geruimd worden zodat het patent niet in Amerikaanse handen kan vallen. Ook moeten de gestolen documenten teruggevonden worden.

Satoshi kan echter niet klakkeloos vermoord worden. Vanwege de tegenstrijdige belangen van de verschillende takken van de yakuza kan dit tot een onderlinge oorlog leiden. Dat moet absoluut voorkomen worden. Daarom moet de dood van Satoshi een natuurlijke dood lijken. De Japanners hebben hier middeltjes voor en uiteindelijk zakt de arme Satoshi op een metroperron in elkaar. Omstanders verklaren dat het leek of hij een epileptische toeval kreeg.

De moord op Satoshi wordt in eerste instantie aangemerkt als een natuurlijke dood. De daders zijn opgelucht. De klus is geklaard en een bendeoorlog is voorkomen. Maar ze hebben pech. De forensische patholoog is namelijk niemand minder dan Laurie Montgomery. Laurie heeft de reputatie zich enorm vast te bijten in haar zaken. Bij een ogenschijnlijk natuurlijke dood legt ze zich niet zomaar neer. Laurie is net terug van een lang zwangerschapsverlof, haar zoontje is ernstig ziek geweest, en meer dan gemotiveerd.

De moordenaars krijgen het benauwd evenals de maffialeden waarmee ze samenwerken. Het is van groot belang om te voorkomen dat Laurie achter de waarheid komt. Ze moet stoppen met het onderzoeken van het lichaam van Satoshi. Er moet een manier zijn om een jonge moeder af te leiden van haar werk…

Het boek begint spannend met de diefstal van de documenten en daarna wordt het korte tijd wat taai. Aanvankelijk begint het verhaal namelijk in Japan en het is een komen en gaan van personages met moeilijke namen en ingewikkelde functies. Dit is nodig om de lezer goed uit te leggen hoe de yakuza in elkaar zit. Wanhoop niet want na dit korte intermezzo verplaatst het verhaal zich naar de Verenigde Staten en wordt het prettig leesvoer.

Een verhaal met de nodige actie en schietgrage bikkels. De stijl van Cook is losjes en toegankelijk en doet mij denken aan bijvoorbeeld Grisham of Baldacci. Cook is de grondlegger van de medische thriller en schreef de afgelopen drie decennia ruim dertig boeken.

ISBN 9789022997161 | Paperback|  357 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2011
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 12 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven