Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Infectie
Robin Cook


George Wilson is een hardwerkende vierdejaars arts-assistent. Binnenkort kan George zijn studieperiode afsluiten en zal hij eindelijk wat meer inkomen genereren. Zijn studieschuld heeft inmiddels een enorme omvang aangenomen en drukt als een loodzware last op Georges schouders. Hoe kan het dat zo’n nobel beroep zulke schulden met zich meebrengt?

Ondanks het feit dat George geen cent te makken heeft en in een armzalig appartementje woont, was hij tot voor kort gelukkig. Zijn baan schonk hem voldoening en zijn verloofde Kasey maakte hem gelukkig. Een afschuwelijke gebeurtenis maakte abrupt aan eind aan het vooruitzicht van een onbezorgde toekomst. Een paar maanden geleden trof hij Kasey dood in hun bed aan. Ergens in de uren dat George sliep, opstond en onder de douche sprong was Kasey stilletjes heengegaan. George heeft niks gemerkt, iets wat hij zichzelf nog altijd kwalijk neemt.

Hoe kan het dat Kasey zomaar stierf? Ze was weliswaar diabetespatiënt maar had haar ziekte prima onder controle. Hoe kan een gezonde, jonge vrouw zomaar uit het leven wegglippen? George kan het verlies van zijn geliefde niet verwerken. Zijn chef probeert hem te koppelen aan bevallige, vrijgezelle dames maar George heeft geen interesse. Hij stort zich op zijn werk en trekt zich buiten werktijd terug in zijn appartementje. George heeft als een kluizenaar.

Een uitnodiging van Georges oude studievriendin Paula Stonebrenner gooit zijn leven opnieuw overhoop. Paula nodigt George uit om de presentatie van een nieuwe app bij te wonen. De app iDoc zal de geneeskundige zorg naar een nieuw tijdperk voeren. Met een mengeling van verbijstering en interesse luistert George naar de sprekers op de presentatie. Het concept van iDoc klinkt hem bekend in de oren. Sterker nog: George heeft jaren geleden een soortgelijk idee met Paula besproken. Hij juicht het feit dat zijn idee tot een revolutionaire ontwikkeling heeft geleid toe maar voelt zich tegelijkertijd gepasseerd. Ook is het erg jammer dat niet de gezondheidszorg zelf maar een grote verzekeraar met de app op de proppen komt. Het uitgangpunt van George was levens te redden. Hij is bang dat het nu voornamelijk om geld verdienen draait.

Tijdens de presentatie wordt duidelijk dat iDoc de afgelopen maanden aan een grondige bètatest is onderworpen. Een groot aantal testpersonen heeft de app uitgeprobeerd. iDoc neemt een groot deel van de medische zorg op zich, neemt werkzaamheden van huisartsen over en kan zelfs bloedwaarden testen. De testpersonen hebben opmerkelijk minder aanspraak op medische zorg gemaakt. iDoc is efficiënt, bespaart tijd én geld. George beseft dat hij het logo van de app al eens gezien heeft. Het stond op de telefoon van Kasey. Zij was dus één van de testpersonen.

George is kritisch over iDoc. Het idee dat een computersysteem een groot deel van de geneeskundige zorg op zich neemt, jaagt hem angst aan. Wat als hackers toegang tot het systeem weten te krijgen? Ook Georges buurman en vriend Sal blijkt aan de bètatest deel te nemen. Sal is laaiend enthousiast over zijn “mobiele arts”. Ook Sal heeft diabetes en dankzij iDoc gaat het prima met hem. iDoc waarschuwt hem als zijn hartslag stijgt of zijn bloedsuiker daalt. Sal wil nooit meer zonder iDoc door het leven gaan. Maar dan komt Sal door een bizar ongeval om het leven. George vermoedt dat iDoc met zijn dood te maken heeft. Hij kent nu al twee bètatesters die om het leven zijn gekomen. Al snel ontdekt George dat er meer verdachte sterfgevallen zijn. Hij beseft dat hij iets groots op het spoor is. iDoc bevat een levensgevaarlijk virus. Helaas zijn de mensen die financiële belangen bij de lancering van iDoc hebben, de enigen die hem geloven…

Robin Cook heeft er een handje van ethische vraagstukken aan de kaak te stellen. In Infectie gaat hij dieper in op de problemen die de Affordable Care Act (ObamaCare) met zich meebrengt. De Affordable Care Act stelt de burgers van de Verenigde Staten verplicht een ziekenkostenverzekering af te sluiten. Een prachtig initiatief. Robin Cook toont de lezer echter ook de keerzijde van de nieuwe regelgeving. De ziekenhuizen kampen al jaren met een artsentekort en zullen door ObamaCare overspoeld gaan worden met miljoenen nieuwe patiënten.

Robin Cook heeft het onderwerp tot in de puntjes uitgewerkt. Zijn soms schokkende theorieën zetten de lezer aan het denken. Infectie is een vlot geschreven, krachtige medische thriller.

ISBN  9789400504219 | paperback | 348 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2014
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 17 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven