Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een mooie dag om te stervenEen mooie dag om te sterven
Roger Jon Ellory

 

Wat drijft een seriemoordenaar? Inspecteur Irving zou het graag willen weten. Misschien kan hij dan de man of vrouw vinden die achter de serie moorden zit, die hij moet onderzoeken.
Eigenlijk lijken de moorden helemaal niet het werk van een en dezelfde moordenaar: er is geen sprake van eenzelfde werkwijze, er is geen patroon. Irving behandelt de zaken dan ook apart, tot hij benadert wordt door een journaliste, die hem een ongelooflijk verhaal vertelt en hem in contact brengt met haar zegspersoon, John Costello. Deze John is toen hij zestien was, slachtoffer geweest van een seriemoordenaar, de Hamer van God noemde die zich. Hij overleefde het. Van deze gebeurtenis heeft hij een tic overgehouden: hoewel hij ogenschijnlijk normaal functioneert heeft hij een aantal neuroses, waarvan de onschuldigste inhoudt dat hij alles wat los en vast zit telt. Maar hij is ook een levende computer op het gebied van seriemoorden, en hij is degene die aan de inspecteur uitlegt waarom deze schijnbaar aparte zaken met elkaar verbonden zijn.


De samenwerking van Irving, Langley en Costello is de basis van deze ongelooflijk spannende thriller. Inspecteur Langley doet zijn best om de moordenaar voor te zijn. Costello helpt op een heel eigen manier zoveel hij kan. Maar hij is ook verdachte.
Het is een ingewikkeld verhaal, met heel veel - meest op waarheid berustende - feiten. Het terrein van de moorden is New York, en diverse seriemoordenaars die in de laatste halve eeuw hun slag hebben geslagen komen in het boek voor. Er is een veelheid aan personages, maar Ellory weet het zo te brengen dat je de zaken niet door elkaar haalt. Hij wisselt zijn verhaal af met stukken uit kranten en oude dossiers, en de stukjes informatie die nodig zijn voor een goed begrip vormen meteen de nodige cliffhangers.
En zo neemt hij de lezer in de mallemolen van moord, waarbij het accent ligt op de psychologie van de moordenaar, èn dat van de onderzoekers.
Zoals Colin Wilson in zijn boek over seriemoordenaars zegt:


‘Het contact met andere mensen, een essentieel onderdeel van een dialoog, ontbreekt.
Naar mijn idee vormt dit de sleutel tot de psyche van de seriemoordenaar. Hij draagt een soort oogkleppen, wat betekent dat hij, in vele sterkere mate dan de meeste andere mensen, gevangen zit in zijn eigen wereld. Wij zijn geschokt door wat hij zijn slachtoffers en hun familieleden aandoet en begrijpen niet dat het niet tot hem doordringt dat hij kwaad doet. In zekere zin is hij net een slaapwandelaar of iemand in een hypnotische trance. Ergens is een contact losgeraakt van de batterij die hem met andere mensen hoort te verbinden.’


Duidelijk een flinke klus voor inspecteur Irving! En voor de lezer, maar die beleeft er tenminste nog plezier aan. Heel veel plezier, want Ellory maakt zelfs lezen over gruwelijke moorden een prettige tijdsbesteding.


ISBN 9789026128110  | 445 pagina's | Uitgeverij De Fontein | februari 2011

© Marjo, 28 maart  2011

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER

Recensies

Boven