Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het kwaad en de rivierHet kwaad en de rivier
R.J. Ellory
 

In de golf van Mexico situeert R.J. Ellory het fictieve stadje Whytesburg aan de oever van de Mississippi in de nabijheid van het National Forest.
Een landschap dat sheriff Gaines wel kent, maar dan niet zozeer van Amerika: hij is een Vietnamveteraan, en herkent ‘de stank van bloed, modder en stilstaand water, samengevoegd tot een smerig brouwsel’. Angst en dood hebben hem na zijn dienstjaren nooit meer los gelaten, en nu hij geconfronteerd wordt met de vondst van een lijk, daar in de bedding van de rivier, wordt hem dat nog eens ingewreven.
De dode is een meisje, een jaar of vijftien, gruwelijk verminkt. Haar overblijfselen zijn goed geconserveerd, daar in de modder, maar ze is echt al twintig jaar dood. Verbijsterend!
Het is nu aan Gaines om in het verleden te gaan wroeten. Wie is het meisje? Met wie ging ze om? Wie wilde haar dood en waarom?
Gaines ontdekt dat er meer meisjes verdwenen zijn. Is er een verband met het meisje dat Nancy Denton blijkt te heten? 
Gaines krijgt te maken met een machtige familie, met een doofpot waar niemand eigenlijk de deksel van wil lichten. Maar het recht moet zegevieren, dat is Gaines’ taak.
 

Af en toe wordt het verhaal doorbroken door flashbacks van Maryanne Benedict. Zij behoorde tot de vriendengroep, samen met vier Wades: Matthias, Eugene, Della en Catherine trokken zij op met de veel oudere Michael Webster.
Michael is al snel een verdachte. Hij is net als Gaines een veteraan.
Het moge dan ook duidelijk zijn dat die Vietnamoorlog een grote rol speelt in het verhaal. Niet zozeer wapenfeiten, maar de impact die een oorlog op mensen heeft. Hoe alles wat je meemaakt doorwerkt in de rest van je leven. Wie terugkeert is nooit meer zoals hij was.
 

Het verhaal speelt in de jaren zeventig. De rassendiscriminatie is eveneens een deel van de thematiek, net als bijgelovigheid en voodoo. 
R J Ellory is een enorm goede thrillerschrijver. Je maakt als het ware het hele proces mee zoals ook de sheriff dat meemaakt. Het verhaal is eigenlijk heel somber, je wordt er niet vrolijk van. Maar het verhaal sleept je mee tot een ontknoping, waar je misschien toch wat hoop uit kunt putten.
 

ISBN 9789026133916 |paperback | 448 pagina's| Uitgeverij de Fontein | december 2014
Vertaald uit het Engels door Kris Eikelenboom
 
© Marjo, 17 juli 2015
 
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven