Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Het lijk op Jaffa
Ronald van Assen


Het lijk zit haast nonchalant tegen een grafsteen op begraafplaats Jaffa in Delft geleund. Het gat in zijn slaap verraadt dat hij door een kogel om het leven is gekomen. Volgens de jonge Chris de Vries heeft de man overduidelijk zelfmoord gepleegd. De zaak is wat hem betreft zo klaar als een klontje. De oudere en meer ervaren rechercheur Willem van Velzen twijfelt nog. Hij heeft in de loop der jaren geleerd dat niet alles altijd is wat het in eerste instantie lijkt. Van Velzen krijgt gelijk. Uit de lijkschouwing komt naar voren dat het slachtoffer bewusteloos moet zijn geweest op het moment dat het schot is afgevuurd. De vermeende zelfmoord is in werkelijkheid een onvervalste moord.

Het slachtoffer heet Patrick Doherty. Hij was vierenvijftig jaar oud en afkomstig uit Ierland. Hij verbleef in een hotel en sjouwde een koffer vol krantenknipsels met zich mee. Volgens de hoteleigenaar hield Patrick zich bezig met het schrijven van een boek. Hij verbleef al zes weken in Delft. Van Velzen en Chris zijn nieuwsgierig naar het onderwerp van het boek maar dat blijft onduidelijk. Wel  is inmiddels vastgesteld dat de broer van Patrick, Connor, lid van de IRA is geweest. Connor is niet lang geleden overleden. Heeft de moord op Patrick met de dood van Connor te maken?

Van Velzen en Chris werken alweer anderhalf jaar samen. Een mijlpaal want voor de samenwerking met Van Velzen heeft Chris drie andere rechercheurs tot wanhoop gedreven. Aan ijver ontbreekt het Chris niet maar de jonge man beschikt over het twijfelachtige talent altijd precies het verkeerde te zeggen. Chris hanteert daarnaast een ongewoon en grof taalgebruik. Van Velzen probeert zijn jonge pupil voor al te grote fouten te behoeden. Chris moet nog veel leren maar Van Velzen is het gezelschap van zijn jonge collega op prijs gaan stellen.

De grafsteen waar de dode tegenaan leunde, behoort toe aan het echtpaar Maria en Kees Schut. Zij kwamen in 2009 bij een verkeersongeluk om het leven. Vreemd genoeg vond het dodelijke ongeval in Ierland plaats. Dat kan toch geen toeval zijn? Van Velzen besluit om een bezoek aan de zoon van het overleden echtpaar te brengen. Wie weet beschikt de zoon over belangrijke informatie. Van Velzen en Chris krijgen de zoon van Maria en Kees echter nooit te spreken. Een afschuwelijke gebeurtenis verandert het leven van Van Velzen voorgoed.

Maanden later kamp Van Velzen nog altijd met slaapproblemen. Vrijwel elke nacht wordt hij geplaagd door afschuwelijke nachtmerries. Keer op keer speelt het drama zich weer voor zijn ogen af. De vermoeidheid en het verdriet knagen aan hem. Na het verzamelen van de nodige moed, meldt Van Velzen zich bij een psychiater. Er wordt vastgesteld dat hij PTSS heeft, oftewel een  posttraumatische stressstoornis. Van Velzen is verbaasd maar leert dat veel mensen na een traumatische gebeurtenis met PTSS kampen. Zelfs doorgewinterde politiemannen. Sommige ervaringen of gebeurtenissen zijn nu eenmaal teveel van het goede voor lichaam en geest. Van Velzen hoeft zich niet te schamen. Mensen met PTSS hebben tijd, begrip en een goede behandeling nodig.

Auteur Ronald van Assen heeft zelf ook het nodige meegemaakt. Om dit te verwerken begon hij met schrijven en inmiddels heeft hij al meerdere boeken op zijn naam staan. Hij verwerkt zijn eigen ervaringen in de verhalen. Thema in het boek Het lijk op Jaffa is PTSS. Omdat het verhaal in de vorm van een politieroman is gegoten, wordt het onderwerp vrij luchtig gebracht. De schrijfstijl is eenvoudig en ongedwongen. Dit boek lees je voor de boodschap die het uitdraagt. Het lezerspubliek leert wat PTSS is zonder dat er een lesje wordt opgedreund. De auteur beschrijft met veel gevoel en inlevingsvermogen hoe Van Velzen met PTSS te maken krijgt en welke hulp hij nodig heeft. Het boek eindigt onwaarschijnlijk en vreemd. Veel blijft onduidelijk maar ik snap de gedachtegang achter dit gekozen boekeinde wel. Om te kunnen zijn wie we willen zijn, moeten soms bijzondere keuzes gemaakt worden. Dat heeft de maatschappij maar te accepteren. Ronald van Assen schrijft vanuit het hart met als resultaat een warm en vriendelijk boek.

ISBN 9789402214604 | paperback | 152 pagina's| Boekscout.nl | februari 2015

© Annemarie, 20 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven