Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Varkensbloed in chocoladeVarkensbloed in chocolade
Ronald van den Broek


Denise, advocaat, heeft al tien jaar een relatie met Bram, advocaat. Samen wonen ze in het voormalige huis van haar ouders, ze hebben geen kinderen. Op het oog gaat alles zo’n beetje zijn gangetje.
Het saaie leventje en een vermoeden dat haar vriend al eerder gezocht heeft naar spanning, brengt Denise er toe om een verhouding te beginnen met Richard, een collega. Hij heeft een huisje op een tuinencomplex, handig voor hun afspraakjes.
Groot is haar schrik als ze daar Richard op de grond aantreft. Dood. En niet zomaar: hij zit onder het bloed. Haar advocatengeest denkt meteen aan haar vingerafdrukken en aan het DNA dat overal in het huisje te vinden is: de politie waarschuwen is geen goed idee. Hun relatie moet geheim blijven. Wegwezen dus, denkt ze.
Een hachelijk avontuur volgt, want de moordenaar was nog in de buurt en had meer plannen: hij zet ook het huisje in brand. Denise kan ternauwernood ontsnappen.


Als ze het rustige leventje beu was, kan ze nu haar lol op: er rijzen verdenkingen ten opzichte van de zoon van een cliënte, maar haar baas wil niet dat ze de politie inschakelt en vraagt Denise er achter aan te gaan. Hetgeen ze nog doet ook. Ze heeft haar handen vrij, haar partner is in Barcelona. Denkt ze.
Dan komt de echtgenoot van haar beste vriendin in verdachte omstandigheden ten val en belandt in coma in het ziekenhuis.
Denise is bang, en wil zichzelf als ze thuis is opsluiten. Maar daar lopen de twee Polen rond die het benedenhuis aan het verbouwen zijn, en die hebben een sleutel. Ze heeft geen rust. Misschien helpt een weekendje Barcelona met Bram?


Varkensbloed in chocolade, ooit las Denise een verhaal over een chocolatier die bloed vermengde met de chocolade om het donkerder en mooier te laten lijken.  ‘Wat je niet ziet, is er niet’, denkt ze als een bang kind. Iedereen probeert de zaken mooier te laten lijken dan ze zijn, niets is wat het lijkt te zijn. Een goed voorbeeld is Facebook, het medium bij uitstek om je anders voor te doen.


Een spannende thriller die zich afspeelt in de wereld van jonge welopgevoede mensen, verwend door het leven, die denken alles te kunnen doen, en er dan tot hun verbazing achter komen dat het toch niet zonder gevolgen is. Overspel, ach... moet kunnen. Maar dat overspel vaak samenhangt met achterdocht en jaloezie, dat intriges geweven moeten worden, en dat niet alleen voor je jezelf, maar natuurlijk ook bij de ander eigenbelang het meest telt, daar wordt niet bij stilgestaan. Voeg daarbij een moord, en een ietwat heetgebakerde jongeman, en je hebt wel de ingrediënten voor een meeslepend verhaal.


Waarom al die woorden en korte zinsneden cursief staan, daar zie ik het belang niet zo van in. Anderstalige woorden, ik noem er maar enkele: Titanic; snooze; rendez-vous, die zijn al zo ingeburgerd, die hebben die geen speciale behandeling nodig. Om gedachten weer te geven, doet de schrijver het ook, en dat kan wel, maar als ook namen, van merken of plaatsen cursief staan vind ik dat storend.


Afgezien daarvan is dit debuut een prima psychologische thriller om je enkele – nou ja, meer dan 400 pagina’s! - uren te vermaken. Er zit vaart in, het plot is uitstekend in elkaar gestoken, en de ontknoping zie je heel lang niet aankomen.


ISBN 9789491884207 | Paperback | 430 pagina's | Uitgeverij Scelta Publising |december 2014

© Marjo, 26 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven